top of page

Nytt Liv


Det er så rart hvordan små ord dukker opp i tankene. Nytt liv. Var det meningen at jeg skulle skrive noe om det? Tankene flyr videre. Er det bare når et barn som blir født som sporer til overskriften, eller kan det være noe mer? Alltid kjekt å gå fra det ene til den andre ytterligheten – dra det litt i begge ender.

I dag satte jeg meg ned for å feste tråder på babyteppe og noen andre småting som jeg har strikket. En av mine «tantunger» har fått sin førstefødte. En nydelig liten gutt. Tenk hvor stas det er å få sitt første barn. Det er en av de største ting som kan skje. Et av menneskenaturens største under. Og det skjer hele tiden, men vi opplever det mest intens når vi er tett på. Som alt annet som skjer i verden lar vi oss ikke affektere så mye før det berører oss selv.

Vi snakker så mye om at veien blir til mens vi går og det er jeg enig i. Men, plutselig er vi midt oppe i en stor endring. Vi blir alene. Det kan være en skilsmisse eller at ektefelle/samboer blir alvorlig syke eller dør. Dermed er det som en hel vegg i huset er borte. Tankene går til de dagene vi levde i sus og dus. Vi hadde ingen tanker om at noe kunne skje med vårt liv. Dessverre er livet skjørt. Vi vet aldri hva morgendagen bringer. Derfor er det så viktig å leve livet mens vi kan.

Det å bestemme seg for å gå videre i livet er et stort skritt i riktig retning. Det heter så fint at gårsdagen er historie. Som kjent kan vi ikke endre på det som har skjedd, hvor mye vi enn ønsker og forsøker. Morgendagen vet vi ingenting om. Derfor må vi leve og gjøre det vi kan ut av dagen i dag. Sorg kan være vanskelig å komme seg ut av, men det er mulig. Livet går videre. Selvsagt vil vi alltid huske tilbake på den tiden vi hadde sammen. Men så må vi ta noen valg alene. Det er ikke alltid like lett. Men, bestemmer man seg for å gå videre så klarer man det som regel.

Jeg har opplevd å miste ektefellen min og stått helt alene igjen. Men jeg har også opplevd å treffe en ny, kjekk mann. Plutselig får jeg et nytt liv. Lykkelig forelsket og solen skinner igjen. Alt oppleves så fantastisk. Du kjenner at sørgeperioden er over. Nå er du klar til å ta fatt og leve livet igjen. Det er som å bli født på nytt. Du får et nytt liv.

Andre som opplever å få livet snudd opp ned er de som får alvorlig sykdom eller annen skade. Klarer de ikke lenger klarer å utføre jobben og må slutte, kan de oppleve å få livet snudd på hodet. Det å ikke komme seg på jobb, utrette noe meningsfullt og treffe sine kollega er for mange veldig sårt. Noen arbeidsgivere er flinke til å tilrettelegge for å få de ansatte tilbake i jobb. Dessverre er det ikke alltid slik og mange finner ikke veien tilbake til arbeidslivet. Da er det viktig å finne noe å glede seg over i den nye tilværelsen. Det er utrolig mange hobbyer og mange finner glede i å involvere seg i nye og ukjente områder, mens andre får tid til å pleie de aktivitetene som man ikke fikk tid til tidligere. Dermed kan dagene virke lysere og det kan føles som om en får et nytt liv igjen.

Aldersgrensen er et stadig tilbakevirkende spørsmål. Noen vil ikke slutte i jobben. Det kan virke deprimerende å tenke på at nå har alderen innhentet de. De må slutte om de vil eller ikke. Heldigvis finnes det råd for det meste. Jeg kjenner flere som har valgt å jobbe frivillig for å hjelpe andre. Det være seg for innvandrere eller ungdommer som trenger leksehjelp eller hjelp til de mange spørsmål som man står ovenfor i dagliglivet. Plutselig er dagene meningsfylte igjen. Pensjonistene opplever at noen trenger deres hjelp. De har fått et nytt liv.

Slik kan et nytt liv være alt fra en liten baby som blir født til å få nytt liv som pensjonist. Det er ganske rart hvordan det kan gå helt fra begynnelse til slutt. Det viktigste er å gjøre dagene dine så meningsfylt og stappfulle med godt liv som du bare kan. Start allerede i dag.

Ønsker alle en begivenhetsrik dag.

Siste innlegg
bottom of page