top of page

Vondt i halsen


Uff, så det kribler i klør i halsen. Det føles som om smått støv fra garnet jeg strikker med har satt seg fast i halsen. Jeg hoster og hoster. Tiltakslysten er ikke på topp, men jeg må ut og lufte hunden.

Nå har jeg hatt det slik i et par dager. Det er alltid verst om kvelden. Lurer på om hosten ikke vil at jeg skal legge meg til å sove. Da er det ekstra ille. Må ta litt hostestillende for å få fred. Heldigvis er jeg på bedringens vei og sikkert snart ferdig, tror jeg. Forleden dag var jeg i en work shop nesten hele dagen. Der var det en kar som hørte min håse stemme. Plutselig gikk han igang og laget en vidunderkur. Det var ingefær, chilie og salt i kokende vann. Uvanlig sterk drikk, men du så mye bedre halsen ble. Det virket nesten som den kurerte det meste. Takk til deg Støre for at du har slik omsorg og engasjement og bryr deg om dine medmennesker.

På facebook ser jeg at det er mange som sliter med både forkjølelse og influensa. Det er ikke kjekt når du blir slått ut av feber og all slags elendighet. Heldigvis gikk det ikke så langt denne gangen med meg. Nå er på tide å fokusere på alt det som frister å gjøre i hverdagen. Snøen og det lyse været gir rom for tanker om både hage, blomster og kanskje litt maling som har latt vente på det fine været. Det er rart hvordan du får mer energi når solen kommer høyere på himmelen. Den er nå så høyt at den får enda lenger periode med solskinn inn i stuen min. Det igjen gir meg lyst til å ta et ekstra tak både med det ene og det andre.

Det er rart hvor oppfinnsomme noen er med hensyn til midler som kan benyttes mot forkjølse. Tidligere var det varm buljong, varm sitron i vann og ikke minst honning. Nå hørte jeg nettopp at ren gløgg lindret godt. I tillegg kommer alle de variantene av halspastiller som finnes på markedet. Jeg tror nok det er det samme du har i munnen, det er spyttet som du svelger som lindrer mest. Har du hørt at det beste du kan gjøre er å legge deg med ullsokker på føttene og et skjerf rundt halsen? Det rådet fikk jeg fra min mor og har senere brukt det på mine to jenter. I tillegg har jeg videreført det til mine barnebarn. Det er ikke hvilket som helst skjer for kan benyttes. Det må være mykt og ikke for stort. Andre har lignende utgaver, men da er det sokkene som knyttes rundt halsen og de må helst være godt brukte. Ja, hver sin lyst...

Hvordan kan vi unngå å bli smittet? Legestanden og helsestasjonene vil jo helst at vi skal ta vaksine mot forkjølelse. Det kan nok være greit for de som ikke har så god helse, men for andre mener jeg det er unødvendig. Kroppen må lære å stå imot og lage antistoffer selv. Jeg tror at det viktigste er å holde seg i form, være ute å få frisk luft. Det er også viktig at de som er forkjølet gjør sitt til å holde forkjølelsen for seg selg. Når de hoster og nyser så gjøres dette i armkroken. Dessuten trenger man ikke gå for nær vedkommende.

Det er rart, når vi er dårlige, er det veldig kjekt når noen trøster. Det er ikke alltid så mye som skal til. Noen koselige ord, litt god sjokolade og ikke minst en liten blomst. Da får du annet å tenke på. Kanskje skal du ta turen innom butikken og kjøpe en bukett til deg selv. Det er viktig å stelle fint med seg selv også. Kanskje et godt bad med gode, aromatiske oljer. Lag deg noe godt i koppen. Du vet best hva du liker og hva som fungerer for deg. Lag deg til i sofaen med puter og pledd. Det er tid for å kose seg og bare nyte livet. Snart er forkjølelsen over og da er det full gang igjen.

Ønsker alle en fin vinterdag og husk at over skyene er himmelen alltid blå.

Siste innlegg
bottom of page