top of page

Isroser

Naturen er forunderlig. Det er så utrolig mye fint å se rundt seg. Det er planter og dyr, fjell, hav og himmel og de utroligste farger. Jeg har alltid vært fascinert av alt som vokser og gror. Det være seg både blomster og trær. Men, når vinteren kommer og kuldegradene rår er det ikke like mye å se. Da dannes det en hinne over alt det som ligger i jorden. Alt blir dekket av snø, frost og rim. Men, jammen er det ikke noe annet som får deg til å stoppe opp og glede deg over mangfoldet i vår natur.

Ser du litt nærmere etter når det er frost og rim, kan du oppdage fine mønster laget av iskrystaller. Det dannes fine blomsterlignende figurer der alle er forskjellige. Iskrystallene dannes når det er fukt i luften. Vanndampen går over til is. De faste vannmolekylene danner disse fine mønstrene. Kommer du til en hytte som ikke har varme stående på, kan du ofte se frost på vinduene. Ser du nærmere vil du oppdage at dette er små sekskantede krystaller. De fortsetter å vokse alt etter hvor fuktig og kaldt det er.

I helgen var jeg en tur i Melsheia og Arboreet. I bekkene rant det litt vann og her var det fine isformasjoner på strå og lignende som var i nærheten. Barn som lekte, var innom og hentet ut istapper som de lekte med. Det er kjekt at barn får muligheten til å utforske snø og is i vårt land. Ikke alle får den anledningen. De fleste voksne har nok følt hvordan det føles å sette tungen fast på metall da de var små og det var frostperioder. Ikke noe å trakte etter, men det måtte utforskes.

Tankene mine går fra isroser til mennesker. Det er rart hvordan mange mennesker holder seg for seg selv. De føler ikke for å snakke eller utdype saker og ting som plager de. De holder seg ofte mer og mer for seg selv. De bestemmer seg for at det er best for da slipper de å høre flere sårende ord eller andre ting som de reagerer på. De forholder seg kjølig ovenfor fremmede. De er neste som isrosene. Får isrosene et varmt pust på seg så smelter de litt og fortsetter du å puste varm pust så renner de vekk. Ofte er det ikke så mye som skal til for å få de menneskene som sliter og som ikke har det så godt til å føle seg bedre og mer velkommen igjen. Et varmt smil og en liten kommentar kan redde dagen for de som er enslige og sitter mye for seg selv og ellers sliter med tunge tanker.

Isroser danner alltid forskjellige mønster. Jeg tror ikke det lages noen som er helt like. Slik er det med oss mennesker også. Vi er alle forskjellige. Det er mye som kan være ganske likt, men vi har vårt eget særpreg og er unike på hver vår måte. Tenk om vi alle kunne tatt bedre vare på det unike i oss selv. Det er unødvendig å ønske å rette på alt som er. Vi må finne det vakre i oss selv og la det stråle ut. Hvis vi ikke tror på oss selv, hvem vil da tro på oss?

Har bilen stått ute en natt i frost, dannes det ofte ismønster på vinduene. Ofte er en så i farten at en ikke har tid til å stanse opp og nyte synet av de flotte isformasjonene som er dannet. Da er det om gjøre å finne frem isskrapen. Du "neglebit" på hendene om du glemmer å ta på seg votter eller hansker. Etterpå kjenner du hvordan det stikker i fingrene når du begynner å få varmen tilbake.

Nå for tiden har de fleste mobilen med seg og der er det godt kamera. Bruk et øyeblikk av din dyrebare tid og ta et par bilder av iskrystallene. Du må gå nært for å få det beste inntrykket av motivet og for å få frem detaljene. Skinner solen på isen, får du som regel et enda bedre bilde som du kan studere i detalj etterpå. Jeg koser meg med å fange flest mulig spennende motiver når jeg er ute på tur. Frostrimet har alltid fascinert meg og du trenger ikke å gå langt for å få se det. Dessverre varer det sjelden mer enn et par dager om gangen her i mitt distrikt. Heldigvis dukker det stadig opp igjen, så jeg trenger ikke vente for lenge.

Isroser og mennesker. Det er rart hvordan man får slike koblinger. Det viser seg at er du interessert i mennesker, dukker tankene opp når som helst. Du tenker på hvordan du kan hjelpe de til å stråle sterkere. Jeg vet at ved å være tilstede, rose og korrigere, vil mennesker våkne opp og stå sterkere i det de holder på med. De vil få mer troen på seg selv. Det er noe av det viktigste et menneske kan ha. Så gled deg over hva du ser og opplever. Ta imot det du får av kommentarer av både ris og ros for det er det vi vokser på, som personer. Nyt dagen i dag og tiden fremover og gled deg over de små ting i hverdagen som for eksempel de fine isrosene vi kan se i vårt flotte vinterlandskap.

Ønsker alle en fin og begivenhetsrik dag.

Siste innlegg
bottom of page