top of page

Hvorfor


Dagens blogg starter med et stort spørsmål. Hvorfor. Ja, hvorfor er det slik? Det er så mange ting å gruble over. Mitt yngste barnebarn som nettopp var 4 år, har funnet ut at det er kjekt å spørre og han bruker Sandnesdialekten og spør: koffor.

Det er så herlig å høre hva de små lurer på. En dag for kort tid siden kom spørsmålet: "Koffor ser eg ikkje stjernene nå"? En annen dag lurte han på: "Koffor e himmelen blå"? "Koffor gråter eg tårer"? Ikke alltid lett å gi en enkel forklaring som går inn hos de små. Tankene mine går til Ajax sine historier om Johanna og Broremann. Hun måtte klø seg litt på leggen for å finne en plausibel forklaring til lillebroren sin.

I går da jeg var på tur rundt Gisketjønn, møtte jeg på et svanepar med sine 5 flotte unger. De er riktignok store nå, men fremdeles har de kyllingstemme. Det virket litt merkelig når de så så store ut. Ville trodd at stemmen hadde endret seg i takt med størrelsen. Slik kommer spørsmålene og det er nok å undre seg over.

Vi kan nok gruble over forskjellige saker og ting i voksen alder også selv om man ikke er en stor filosof. Det er mange tanker som kverner rundt i hodet. Noen ganger involverer man andre i tankene våre. Vi rett og slett diskuterer med sidemannen eller venninnen, men ofte er det greit å holde tankene for seg selv. Av og til føles det kanskje litt flaut å fortelle at en er hensatt til tanker og ikke får gjort det skapende grann. Men, er det bare de skapende ting som teller her i verden? Må man vise til at jeg har gjort både ditt og datt i dag? Kan man si at i dag har jeg brukt dagen til bare å tenke og filosofere over ting? Det er litt herlig å ta seg tid til det også. Kanskje ikke en hel dag, men sånn litt når det måtte passe seg. Jeg liker best å våkne tidlig og så benytte tiden til å tenke over ting og tang som måtte dukke opp der og da. Det er greit å få rydde plass til nye ting for da er det lettere å komme videre.

Livet er merkelig. Når jeg går tur med hunden, Lexi er den opptatt med å snuse rundt på det meste den kommer over. Tro om hun får opp bilder av den eller de hunder som har vært på samme sted og markert tidligere. Noen ganger snuser hun for så å følge sporet videre. Det spørs om hun kjenner igjen hunder som vi har møtt og som hun har vært i kontakt med og vil forsøke å spore de opp. Det er aldri godt å vite hva de tenker, men de virker så fornøyd når de bare får snuse seg ferdig. Da er det full fart videre til neste sted. Hundene har nok ikke så mange tanker i hodet sitt og gjør seg ferdig med det der og da. Dermed kan de oppleve naturen slik den virkelig er uten å falle i sine egne tanker slik vi mennesker vanligvis gjør.

Hvorfor får vi og kanskje også har vi så mange tanker? Noen ganger kverner de samme tankene om og om igjen. De vil ikke ta slutt. Det er ofte problemstillinger som har vært. Hvordan skulle jeg forholdt meg til dette? Burde jeg uttalt meg annerledes? Husk at alt det som har blitt sagt er man ferdig med. Det er allerede historie. Det er det mange som ikke klarer å forholde seg til det. De lever i fortiden. Jeg skulle ønske at vi alle blir flinkere til å slippe de tankene som omhandler fortiden og konsentrere oss om nåtiden.

Andre spørsmål som dukker opp er hvorfor vi plutselig begynner å tenke på en person vi har kjent i årevis, men ikke snakket med på lenge, for så å møte nettopp denne personen rett etterpå. Hvordan vet vi at nå er det på tide å ta kontakt med noen som det er lenge siden sist og som umiddelbart sier at de også har tenkt å ta kontakt, men at det har kommet ting i veien. Det er litt rart når slikt skjer, og det skjer hele tiden. Hva med de gangene jeg har lyst til å lære noe nytt, men vet ikke helt hvem jeg skal henvende meg til. Så ordner ting seg plutselig av seg selv og jeg får mulighet til å gjøre det jeg ønsket. Det får meg til å undre.

Du har sikkert også mange spørsmål og ting du undres over. Nå for tiden er vi så heldige at vi enkelt kan legge spørsmålene i google's hender. Det er bare å skrive inn det vi lurer på. Etter at vi har trykket på enter, kommer det opp et utvalg av forskjellige situasjoner, sitat, årstall eller hva du nå måtte søke etter. Vi slipper å lese mange bøker for å finne svar på det vi søker etter. Alt går så mye raskere nå. Det er enkelt å komme videre til neste spørsmål. Men, det er ikke alt vi finner på google. Våre innerste tanker er kanskje vanskelige å forme til et spørsmål. Og, ikke minst, vi vil ha de for oss selv.

Nå håper jeg at du også tar deg litt tid til å filosofere over de spørsmål som dukker opp. Kanskje får du også noen aha opplevelser slik som meg.

Ønsker alle en fin fredag og en herlig helg.

Siste innlegg
bottom of page