top of page

Valg


Heldigvis er tiden for Stortingsvalg over og takk for det. Det var en tid med mye prat og lovnader. Alle forsøker å overgå både seg selv og motparten. Temperaturen kan være ganske høy. Jeg er langt fra fortrolig med alt det fine og flotte som loves. For oss som har levd noen år så vet vi at det meste er for godt til å være sant. Men, noe må vi jo tro på og et valg må vi ta.

Dagens blogg inneholdee ikke noe om partier og valg, men er rett og slett en liten runde på de valg vi selv står ovenfor og hva vi velger. Hva er det som gjør at vi tar de valgene vi gjør? Noen valg gjøres grundig. Vi går nøye og grundig inn for å se på alle varianter. Står vi i husbyggin-gropen og ser og studerer på hvilken hustype som passer best inn. Hvor vi får mest for pengene og hva vi må gi slipp på eller er det et opp pussings prosjekt som er på gang? Vi setter alle krefter inn på å gjøre det på best mulig måte. Har vi tenkt på å skifte ut bilen så er det ikke måte på alt som må sjekkes. Hva får jeg for min gamle? Hva har jeg råd til og hva ønsker jeg meg mest av alt? Det er jammen ikke lett. I det ene øyeblikket rådes du til å kjøpe dieselbil for det er det eneste saliggjørende. Et par år etter at mange tok den oppfordringen, kom slaget. Da var diesel den verste miljøsynderen man kunne finne og nå bør man satse på elektrisk eller hybrid. Snart er det biogass som er tingen. Jeg blir stadig mer forvirret og håper at bilen min holder ut i det lengste og aldri gir opp. Det er for vanskelig å velge. Valget utsettes og utsettes.

Valg gjør vi hele tiden. Hvem leker vi best med i barnehagen og videre på skolen. Hvorfor føler vi at det er lettere å være sammen med noen mer enn andre? Er det fordi like barn leker best eller er det fordi det er kjekt å være sammen med de som er mest ulike for å suge til seg nye inntrykk. Det er ikke alltid godt å vite hvorfor det blir som det blir. Ofte sier vi at kjemien må stemme og når den gjør det så går det godt. Det hjelper også å legge godviljen til for at ting skal gå seg til og ikke være for egenrådig.

Noen fag på skolen liker vi bedre og finner enklere enn andre fag. Det gjør det lett å velge hva man skal gjøre videre. Andre ganger ser man på hva venner og venninner velger og så velger man ut fra det. Grunnen kan være at det ikke er noe kjekt å skilles fra de man er kjent med. Det er ikke alltid at slike valg er det smarteste. Ofte får man ikke bruke de delene av seg selv hvor man har størst potensiale. Det kan bli at en brenner inne med ting. Det blir stengt av og det kan ta år og dag før man våger å ta steget ut av komfort-sonen.

Jeg liker godt å gå turer og under meg stadig over hva som er bak neste sving. Det er spennende å forsøke nye ting. Ta nye valg. Noen ganger ganske forsiktige valg, andre ganger hopper jeg i det og lar det stå til. Blir jeg skuffet, vel, så vet jeg at jeg har i alle fall gjort et forsøk. Det er for trist å vite at toget er gått og du står der på perrongen uten å være med. Tenk på alt det som kunne skjedd videre i livet ditt.

Oppfordringen i dag er å se hvilke muligheter du har foran deg. Du har alltid et valg. Valget kan være så enkelt som om du vil stå opp om morgenen. Hva vil du foreta deg videre? Hvilke klær tar du på? Ønsker du å være en grå mus eller en fargeglad person som ønsker å se lyst på livet og ta del i de gledene som byr seg? Tør du å si hei til de personene du møter for så å få et hei tilbake og kanskje et forsiktig smil. Velger du å satse på noe som gjør deg glad og som får deg i godt humør da har du allerede lykkes til å få det så mye bedre.

Valget kvaler kan være vanskelige i blant, men når man bare tar tiden til hjelp og tenker litt mer på seg selv enn på alle andre så har man kommet litt lenger. Valgene er ofte dine egne personlige valg som må tas av deg alene for å få det så godt som du ønsker og trenger det. Andre har sine behov og du har dine. Det kan være vanskelig å forstå i blant. Det handler mye om å være trygg på seg selv. Den som intet våger, intet vinner heter det og derfor er det viktig å bare gå i gang. Små steg vil også føre en fremover, selv om det kan virke litt puslete.

Noen valg er vanskeligere enn andre valg. Plutselig føles det som om det ikke er noen valg i det hele tatt. Da er det godt å ha noen å snakke med. En coach har en del «verktøy» som kan brukes. De har vært innom mange forskjellige problemstillinger og er der for å hjelpe til når livet butter imot. I tillegg er det full diskresjon og alt som sies er taushetsbelagt. Det er bare å ta kontakt så får man en mye bedre hverdag etterpå. Mitt yrke er å hjelpe andre til å få et bedre liv på alle måter.

Ønsker alle en fin dag og vær klar over hvilke valg du står ovenfor i dag og gjør de ut fra hjertet.

Siste innlegg
bottom of page