top of page

Vannliljer


De ligger så yndig og flyter oppå vannet med blomster som er både store og fargerike, men de kan også være små og kuleformede. Jeg er så heldig at det er en en stor koloni med vannliljer i rødt, rosa, gult og hvitt. De runde bladene flyter også rundt om og gjør synsinntrykket bare enda mektigere. Det er et nydelig skue når jeg er på hytta og ser ut over vannet en solfylt dag.

Froskene hopper fra blad til blad og øyenstikkerne svever litt over og snart er den nedpå for å hvile seg litt. Det er et yrende liv i vannet. Fisker liker seg godt rundt de lange stilkene. På bunnen dannes det mudder og det blir bare mer og mer ettersom blomstene formerer seg. Desverre tar fisken til seg lukt fra mudderet og dermed er det ikke aktuelt å fiske i nærheten av vannliljene.

Vannliljer kalles også nøkkroser. Det er forbundet med eventyr. Nøkken har nok de fleste hørt om og kanskje eventyrene oppsto for at ungene ikke skulle bade der nøkkrosene var, i fare for å ikke stå i bunnen siden det er så mye mudder og bli redd og forkavet av alle stenglene som går på kryss og tvers under blomster og blader. Tommeliten var så liten at hun satt på et vannliljeblad der stengelen ble kappet og så drev hun bortover. Vi har vel alle hørt om prinsessen som kysset frosken og det skulle ikke forundre meg om den nettopp sto på de store, flotte vannliljebladene.

Det er lett å like de store, flotte blomstene. De lukker seg opp når solen skinner. Knoppene står opp som fine kjegler inn i mellom blader og blomster. Vannliljeblomstene er de største blomstene i Norge. Den holder seg godt når den er knyttet til stengelen, men forsøker du å ta den med deg så har den ikke så lang varighet. Avskårne blomstene har jeg ikke sett til salgs i blomstebutikkene. Derimot selges det vannliljer med stengel og rotsystem i plastposer med vann i. Det er ikke like lett å få de til å trives på nye områder. De vil helst ta fred og ro for å gro.

Monet og mange andre malere har malt vannliljer. Det er ikke rart for det er så flott når de ligger og duver i vannflaten. Lyset speiler seg på bladene og danner nye fargekombinasjoner. Det har blitt mange turer ut til vannliljene og samlingen av foto bare vokser. Jeg blir visst aldri ferdig med å fotografere de. Alle de fine vannliljebildene jeg har på nettsiden min er tatt rett nedenfor hytta. I utlandet kaller de vannliljen for lotusblomst. Den er et viktig symbol i noen av østens og helst indias religioner. Når man sitter med beina i kryss, kaller man det for å sitte i lotusstilling. Det sies at lotusen er et symbol på skaperkraft, renhet og begynnelse. Før blomsten blir ofret til Buddha, tar alltid buddhistene av stilken for den representerer ondskap.

Sesongen med vannliljer går nå mot hell. Det har ikke vært så mange solfylte dager i sommer. Kanskje best at det er noen rolige år for det er mange som er innom stedet og som velger å dra opp planter for å plante rundt i sitt eget område. Vannliljer er fredet så man skal ikke ta seg tilrette her. I tillegg er det privat område. Det bør være mulig å nyte synet og ta masse bilder og deretter la de få stå i fred.

Ønsker alle en flott høstdag.

Siste innlegg
bottom of page