top of page

Undring


Det er tidlig morgen. Regnet har stilnet, men skyene ligger enda lavt. Det er mye mørkere om morgningen nå. Høsten har kommet for fullt. Jeg sitter ved kjøkkenbordet og nyter min kaffe. Nyhetene flommer ut om den verste værfronten i Karibien i manns minne. Det har fått navnet Irma. I tillegg har det vært et jordskjelv i Mexico. Med en styrke på 8 på Richters Skala, er dette noe av det sterkeste som er registrert. Det får meg til å fundere på hva det er som forårsaker all denne elendigheten.

På bordet har jeg lyng. Den plukket jeg en dag jeg var ute på tur. Alltid kjekt å ta med seg litt blomster hjem og nå er lyngen nydelig. Tenk at nå står mange av blomstene på sitt fineste. Snart blir det for kaldt og mye visner ned. Men, det er bare en hvileperiode. Til våren kommer alt opp på ny og bringer glede og fryd for øyet og insekter som henter nektar fra blomstene.

Menneskene trenger også hvile. Det er mange som sliter med det å få sove. Det kan ha så mange årsaker. Noen har lakenskrekk og forstår ikke helt hva søvn skal være godt for. Andre har for mange tanker i hodet som surrer og går. Noen og da spesielt barn er veldig opptatt med spill og er helt inne i spillets verden når det plutselig må legge fra seg spillet og forsøke å sove. Det er ikke like enkelt å bare skru av og koble ut. Men, kroppen har godt av å få hvile seg på samme måte som blomster og dyr går i dvale.

Et hundeliv har jeg hørt om, men aldri tenkt så mye over. For mange har nok et hundeliv flere betydninger. Jeg har alltid tenkt på at det var mer et liv der en måtte jobbe for å overleve. Det var travelt. Siden jeg nå har hund hos meg om dagene, ser jeg hvordan livet til hundene virkelig er. De ligger avslappet og sover det meste av tiden. Spør jeg lexi om vi skal ta en tur, er hun raskt opp og strekker seg godt og står ved døren og venter. Ute på tur er hun som en rakett og leker og koser seg hele tiden. Tungen henger langt ut og pusten går fort. Vel hjemme igjen inntar hun den samme posisjonen som hun hadde før vi gikk ut. Nå er det avslapning igjen. Det kaller jeg hundeliv. De har virkelig skjønt hvor smart det er å roe ned før man skal yte noe.

Undring, jeg smaker på ordet. Det er ikke hver dag jeg får tid til å undres. Ofte er det for hektisk, for mye å gjøre. Jeg påtar meg for mange oppgaver og liker ikke å gjøre det halvgjort. Dermed blir det stress. Da er det godt å ta en tur til hytta. Bare koble av og være ute i hagen og jobbe med jord mellom hendene. Det er ingenting som er så jordnært som å holde på med naturen på en eller annen måte. Det er busker som må beskjæres. Stien skulle vært luket for ugresset gror selv om alt annet stagnerer. Bare det å være ute og kjenne lukt fra blomster, trær, bark og løv som råtner.

Jeg ser, jeg ser ... Jeg er vist kommet på en feil klode! Her er så underlig ... Skriver Sigbjørn Obstfelder

Det er så mye å undre seg over. Jeg blir liksom aldri ferdig med å undre meg. Barn har den evnen i rikt monn. De spør villig om det ene og så det andre. Når vi er voksne, virker det som om vi verken tid eller evne til å lure på noe. Da skal vi være utlært og det er ikke noe mer å undre seg over. Tenk så trist å ikke lenger ha noe som interesserer og er med på å lage spenning i hverdagen. Det er så lite som skal til for å glede seg. Bruk noen minutter og se deg om. Jeg er sikker på du finner noe som du kunne tenkt deg å studert litt mer. Bruk fantasien og øynene.

Bildet jeg legger ved i dag er et spindelvev med regndråper på. Nesten som perler som er sirlig dandert. Det er det fineste kunstverk som kommer frem når vi bare ser litt rundt. Da kan vi undres over hvorfor edderkoppene ikke bare laget et rektangulært nett så enkelt som overhode nødvendig for å fange seg mat. Nei, her er det laget så fint at det er vanskelig å kopiere med heklenål og tråd for de beste innen faget. Jeg lar meg fascinere og beundrer det rike mangfold vi har rundt oss når vi går litt tett på. Vær med – la dagen i dag bli begynnelsen til å undres over vår fantastiske hverdag.

Ønsker alle en herlig helg og ta deg litt tid til å undres over alt det som er rundt deg.

Siste innlegg
bottom of page