top of page

Gi slipp


Her en dag snakket jeg med en god venninne og hun fortalte at hun var godt igang med å rydde i gamle ting. Det var mye som hadde samlet seg opp i skuffer og skap. I grunnen er det rart alt det man finner verdi i å samle på. Nå var tiden inne. Alt skulle det vekk. Det var ingen bønn om å beholde noe av det gamle. Hun var klar for å rydde og gi slipp og var allerede godt igang.

Det som kom til meg var hvor godt vi får det med oss selv etter at vi har gått igjennom en slik prosess. Vi rydder faktisk plass til at noe nytt kan få skje i livet vårt. Det gamle er forbi, det er historie. Selvfølgelig kan det være både koselige minner og mer triste minner. Det er viktig å gjøre plass til noe nytt. Går tankene våre for mye bakover i tiden, blir vi mer og mer opptatt av hva vi kunne gjort annerledes. Gjort er gjort og verden går videre. Vi må ikke forbli i minnene resten av livet. Vi må være i nuet og leve mens vi gjør det. Det heter så fint at «Gårsdagen er forbi. Morgendagen har ingen sett. Men i dag hjelper Herren»

Jeg har selv vært igjennom stor sorg og opprydding etter at min mann døde. Det var skikkelig tøft når det sto på. Det var mange tårer og det føltes som om verden hadde stoppet opp. Jeg så ikke mye lys i tunnelen. Men, for de fleste så er det en prosess vi må igjennom. Det kan ta kortere og lengre tid for den enkelte alt hvordan vi er som personer. Når endelig arbeidet er gjort og vi er ferdige er det som om vi er mange kilo lettere. Da kan vi igjen begynne å leve.

Det er så mange ting vi må gi slipp på. Det være våre barn som plutselig er voksne og vil ut av redet. Det er gamle vaner som er vonde å vende. Det være seg tanker som har stoppet opp. Det å være pliktoppfyllende og hele livet følge det andre mener er best for deg. Det kan være personer som vi har vært nært knyttet, men der vi har forandret oss i hver vår retning og ikke lenger har så mye å gi hverandre.

Det eneste vi ikke må gi slipp på, er håpet. Det å ha troen på at det er et håp om en bedre fremtid. Noe å hige etter. Troen på at det vil ordne seg. Det er viktig å få frem når en ligger nede og ikke klarer å gi slipp på det som har vært. Når en klamrer seg fast og ikke ser noen lysglimt, selv hvor sterke solstråler som skinner inn på deg.

Ofte er grunnen til at vi ikke klarer å gi slipp at samvittigheten plager oss. Det er så lett å ta skylden over de tingene som har skjedd på seg selv. Det føles som det ikke kan bli bra igjen. Men, den dagen vi klarer å legge ting bak oss og så ta et nytt skritt fremover uten å se tilbake. Den dagen har vi vunnet over oss selv. Det vi skal huske på er det er mye lærdom i det vi har vært igjennom. Det ser vi ikke før vi er kommet videre.

Vi må heller ikke være redde for å trå feil, si eller gjøre noe som en treger på senere. Det aller meste kan vi justere på. Senere ser vi på det som vi har gjennomgått eller gjort som positive eller negative erfaringer. Er ikke det fint? Det er faktisk helt menneskelig å feile. Det er noe vi alle gjør daglig. Noen er mer selvkritiske og straffer seg selv for hver minste ting, mens andre er mye mer tolerante og aksepterer at både andre og seg selv gjør en feil iblant.

Husk at vi ikke kommer oss videre før vi har lært å gi slipp. Først da klarer vi å kjenne på den gode følelsen av å oppleve noe nytt og spennende. Lev dagen i dag som om den var din siste. Gi slipp på alt det som tynger deg og drar deg bakover i tiden. Det er dagen i dag som teller.

Ønsker alle en strålende dag og husk å gi slipp på alt som plager deg.

Siste innlegg
bottom of page