top of page

Pannekaker


Oppskrifter på pannekaker lyser mot meg. Nå skal de være supersunne og likevel de aller beste du kan lage. Ungene vil elske de og så videre. Jeg lurer litt på om all denne reklamen er så sann som de vil ha det til. I mange tilfeller er barn veldig skeptisk til nye ingredienser. Det er lite populært med grovt mel og hvorfor skal det være bananer inni? Det er jo kjekt med litt forandring, men hvorfor tukle med det som alle allerede liker så godt.

Mitt yngste barnebarn som nå er fire år, var ikke spesielt glad for at jeg ville lage pannekaker til ham. Han ville mye heller ha en skive med pålegg, hvis han fikk velge. Det var da jeg kom på eventyret om pannekaka og de syv skrikerungene. Jeg er klar over at han var veldig visuell og tenkte at i dag vil jeg forsøke noe nytt. Jeg sa at i dag skal jeg fortelle deg et eventyr, men da må du lukke øynene og høre etter. Da jeg kom til at pannekaka ble redd da alle ungene ville spise den og at da den var ferdig stekt, hoppet den ut av stekepanna og trillet ned over golvet med alle sju skrikerunger etter seg. Han humret inn i mellom og lo også godt og kunne se for seg alt det jeg fortalte. Plutselig ba han meg om å stoppe for døren var jo lukket, men da så han at Ole Brumkom for å åpne døren slik at pannekaka kunne trille videre. Det var en spennende opplevelse der han selv laget film av eventyret. Da eventyret var ferdig, var han helt klar til å være med på å lage pannekaker. De gikk unna så fort de var ferdige og smakte helt fortreffelig.

I Amerika vil de ha tykke pannekaker med masse lønnesirup. Da jeg var liten var det smør og sukker som var vanlig. Så rullet vi pannekakene til lange pølser og spiste de. Vi var en stor familie og det var litt av en jobb å steike nok pannekaker. Ofte hadde vi det til middag og da var det stekt flesk på. Det smakte helt nydelig.

Da jeg var liten, ferierte vi på landstedet vårt, Selvik. Der brukte vi den store vedkomfyren. Det var utrolig varmt å stå foran den å lage mat samtidig som det var sol og varmt utenfor. Vi brukte to steikepanner. Men, pannekaker ville vi ha så det var ingen vei utenom å bli både svett og trett før alle var mette. Siden jeg var eldst, var jeg mye med på kjøkken og hjalp til.

Min svigermor hadde takke og den benyttet hun når hun steikte pannekaker. Pannekakene var lekre, mye mindre og tynnere enn de jeg var vant med, men smakte like godt. Jeg kjøpte egen takke og lærte meg raskt å lage pannekakene slik hun gjorde. Da stekes de helt uten smør. Det ble en stor hit i familien. Fremdeles lager jeg slike til selskap og andre ganger når jeg får besøk. Mange kommenterer at dette er jo slik de lager pannekakene i Frankrike og da kalles de Crêpe Suzette. Der benyttes de som dessert med en varm saus av karamellisert sukker, appelsinjuice, appelsinskall og likør eller brennevin som flamberes ved serveringen. Vi derimot, serverer de med alle typer syltetøy, men smør og sukker fremdeles smaker godt.

Noe som jeg aldri hadde tenkt på selv, lærte jeg av en engelskmann. Han likte veldig godt pannekaker, men det måtte være med sitron på. Det å skvise sitron over pannekaken og så strø litt sukker eller melis på var uvant, for å si det mildt. Men, prøve det, det måtte jeg og det ble ikke siste gangen. Det var utrolig friskt og godt. Vel verdt å forsøke neste gang du skal lage pannekaker.

Jeg har hørt at pannekaker har dårlig rykte, men skal man nå høre på alt folk sier? Det kan umulig være sant. Røren er som en omelett, tilsatt melk og mel. Vil du ha de grovere, så er det ingen problemer å bytte ut halvparten av melet med en grovere type. Sukker trenger du ikke ha i røren for det tas som regel på etterpå i en eller annen form for søtt. Nå som vi har så mye fine bær er det bare å skjære de opp og legge de inni. Får du ikke til å lage røra selv eller har for dårlig tid så er det selvfølgelig mulig å kjøpe ferdig røre som bare skal steikes.

For de som liker å gå tur i skog og mark og har med barna, er det viktig å gjøre noe som er både kjekt og smaker godt og gir nye krefter i en liten kropp. Lager du røren hjemme og fyller den på en tom brusflaske så er det bare å ta med en lett steikepanne i sekken. Får du til å lage bål med noen steiner som gjør at du klarer å plassere pannen på, så er du i gang. Ungene vil garantert huske dette som en fantastisk opplevelse selv om du bare så vidt har kommet deg utenfor huset. Dette ble nesten som en matblogg, men det er viktig å glede seg over maten og enda viktigere synes jeg det å spise sammen. I tillegg er det ikke bare hva man har oppi røra og på pannekakene som er viktig, men også hvor mange man spiser.

Du har vel forsøkt pannekaker til is. Det er digg. Har du bær til, er det mat for Mons og mange flere.

Ønsker alle en solskinnsdag med tid til et lite avbrekk med en pannekake til. Bare nyt det!

Siste innlegg
bottom of page