top of page

Lykkelig


Sommerferie er en lykkelig tid. Det å kunne gjøre alt det en har ønsket, håpet og lengtet etter å gjøre. Det ligger store forventninger i ordet. Ferien skal være perfekt. Det klare bildet som du har dannet deg på forhånd om hvordan alt skal være. Du skal reise bort, besøke kjent, være på hytta, ro en tur på et stille vann, ligge på stranden og la solen varme deg opp, lese alle de bøkene du har hamstret inn i løpet av året, gjøre om i hagen og lage det mer koselig, be venner på besøk og lage de herligste retter som skal nytes i hagen med lykter tent og fugler som synger i bakgrunnen. I det hele tatt gjøre alt det du har lengtet etter en lang vinter og vår.

Men, hva skjer? Sommeren blir ikke helt som man hadde tenkt seg. Regn og vind forstyrrer planene. Sannheten er at her på Vestlandet må vi ikke planlegge for mye. Det er sjelden vi får det været vi ønsker oss. Vi streber etter et bilde av sommerferien som vi har fått for oss. Det er følelsen av lykke det handler om. Det er som å vinne i lotto. Det skjer ikke så ofte.

Sommerferie med vind og ruskevær kan også gjøre oss lykkelige om vi bare ser det positive i det. Da kan vi besøke steder der opplevelsen foregår inne. De stedene ville vi ikke valgt å besøke om været hadde vært fint. Da jeg passet mine to eldste barnebarn, var vi både på Vitengarden og Vitenfabrikken. De hadde vært der tidligere, men syntes det var så spennende å se og oppleve alt på ny. De ble plukket ut og fikk være med på forsøk som ble gjort i en forevisning som gjorde at det ble ekstra stas. Jeg tror at dette var noe som begge opplevde som noe spennende og som mommor var jeg superstolt, kry og lykkelig over mine flinke barnebarn.

Det å være lykkelig kan være så mye. Noen blander det med å være perfekt. Man forsøker å skjule at man ikke er lykkelig med å kjøpe ting. Det være seg nye klær, vesker, sminke, ting til huset eller en dyr reise. Nei, de lykkeligste personene jeg kjenner er de som har det enklest. De ler ofte og drar andre med i sin lekende måte å være på. De har ofte vært igjennom de tøffeste ting i livet, men de har klart å gå videre. Legge fortiden bak seg og ser fremover. Det er ikke lett. Det kreves mye selvdisiplin å gjøre det. Men, det er mulig.

Vi har alle hørt uttrykket: Å jage etter lykke. Må ha, må ha som måkene sier når de ser noe som de kan sluke i seg. Lykke kan være så enkelt som å sitte alene på hytten og høre regnet som trommer på taket. Ha et pledd rundt seg og en god bok å kose seg med. Kommer det lyn og torden er det bare å følge med på blinkene og høre tordnet som buldrer, braker og ruller i vei. Regnet som styrter ned og som stilner litt av før neste lynglimt. Regnet flommer over takrenner og finner sine egne veier, der det fosser over og lager en hel dam i plenen. Så er det plutselig over.

Lykkelig er den som kan glede seg over de små ting, være glad og fornøyd med det enkle. Jeg er så heldig å få små buketter med ville blomster av mine små barnebarn. Hva er vel større glede og lykke å føle at en blir satt pris på. De er så skjønne når de rekker frem en hånd med et par fargerike blomster. Ofte er det ikke mer som skal til for å kjenne at man har det godt og at man er lykkelig.

Jeg tenker at det som er viktig for meg er å være meg selv helt og fullt. Jeg er langt fra perfekt, men hva betyr vel det? Jeg er mer enn god nok for meg selv og de nærmeste rundt meg og det holder for meg. Det er viktig å få komme til den kjensgjerning at du ikke må hige etter å lykkes på alle områder, du må ikke nødvendigvis bli best. Du er god nok som du er.

La dagen i dag bli den lykkeligste dagen i ditt liv. Det er verken nyinnkjøpte klær eller annet som må til. Det er du selv som bestemmer at du har det godt med deg selv og at du er lykkelig. Bare prøv, du har ingenting å miste.

Ønsker alle en lykkelig dag.

Siste innlegg
bottom of page