top of page

Leva livet


Den viktigste tingen vi både skal og må gjøre er å leva livet. Leve og nyte det i fulle drag. Kjenne hvordan det føles å bare trekke pusten inn og fylles av en optimistisk glede over å være til. Det skjer noe med deg når du gjør det. Bare forsøk. Det er ikke vanskelig.

Lev vel skrev vi loddrett og vannrett der ordene krysset hverandre med e’en som senter. I tillegg føyde vi til: i fremtiden. Det ble gjerne satt et hjerte rundt for å understreke hvor viktig og hjertelig vi mente det i minnebøkene vi der vi laget minner til venninnene våre. Lev vel er også to ord som inneholder samme bokstaver og gir mening om en leser det forfra eller bakfra. Interessante ord som betyr så mye.

Hvordan får man til å leva livet? Vi har jo klart oss så langt. Det store spørsmålet er om vi virkelig har levd livet eller om man bare har vært et vedheng på andres liv, uten at det har betydd noe spesielt. Det å være et vedheng som bare sier ja og ha og er enig med den som snakket sist for ikke å skille seg ut. Fordi en er redd for at andre ikke vil være sammen med eller ikke liker en lenger. Mange ønsker å ha beundrere rundt seg som er enige, nikkedukker som lar hovedpersonen dirigere. Du som bare går rundt og støtter opp om tiltakene. Det må være kjedelig å ha det slik i lengden. Når fikk du medhold i det du foreslo? Når kjente du på følelsen av at noen satte pris på det du gjorde? Vel, synes du ikke det er på tide å kjenne litt på dette selv og sette deg selv i førersetet og ta noen egne beslutninger. Det trenger ikke å være de største omveltningene. Start i det små og bestem deg for hva du liker å gjøre og så gjør det uten å spørre om lov først. Det går bra. Begynn gjerne med å velge klær som du liker, men som ikke nødvendigvis er like de som vennene dine bruker.

Av og til skjer det ting i livet ditt som gjør at du våkner opp og kjenner på at nok er nok. Det er på tide å gå videre. Når du har vansker i dagliglivet, hvem sto opp for deg da? Det er i slike situasjoner du ser hvem som virkelig bryr seg om deg og som vil deg vel. Venner er noe vi velger, mens familie er oss valgt. Det er når en har opplevd sykdom, død og savn at en forstår hvem som bare har vært der mens alt gikk på skinner og du kunne gi og så gi enda mer av din energi. Når du kjenner på savnet og det er stille rundt deg, er det rart å se hvor vennene dine blir av. Det er bare de som har egen styrke som står slike løp ut og kommer tilbake på pluss siden.

Lev livet godt og tenk at hver dag kan være den siste. Le, mor deg, syng og dans. Det er så godt å ha det kjekt. Når det er sommer og sol og vi bruker lyse, lette klær er alt så mye enklere. La solen skinne og varme deg opp. Glem alt husarbeid for en dag eller to eller så lenge du vil. Bare nyt tilværelsen. Nå, akkurat nå har sommeren begynt og det er på tide å våkne opp etter vinterdvalen.

Husker du tilbake da vi var små? Du så kjekt vi hadde det. Bare et par dager igjen til det var skolefri. Vi måtte viske ut alle ting som var skrevet inn i lesebøker og regnebøker. Bokbind måtte fjernes. Alle bøkene skulle brukes av elevene som kom etter oss og skulle begynne i den klassen som vi var ferdig med. Vi fikk lov til å ha med kjeks og brus på skolen. Vi hadde skoleturer med buss til plasser der vi fikk leke og ha det morsomt. Den siste uken var det ingen lekser, bare gøyale ting. Så var skoleåret slutt og vi jublet. Nå kunne vi være mye lenger opp om kvelden og bare nyte friheten.

I dag skal jeg i to bursdager. Den første er mitt eldste barnebarn som fyller 11 år. Fløtekake er ferdig pyntet og venter på å bli spist. Det var ett av ønskene hennes. Det er viktig med tradisjoner og siden jeg har stilt opp og laget kaker fra de var små, er det noe som huskes og skal videreføres. Kaken er pyntet som en sommerfugl og den siste pynten tar jeg med slik at hun selv kan gjøre «finishen». Det er alltid like populært.

Da vil jeg oppfordre alle mine lesere til å tenke igjennom dagen sin og se hva som kan gjøres bedre og kanskje også kjekkere. Det er viktig at dagene våre er de beste dagene vi har. Det får frem det aller beste i oss med både kreativitet og overskudd til å gjøre litt ekstra, om det trengs. Tenk igjennom hva du virkelig mener. Stå opp for deg selv og dine egne meninger. Da slipper du å fintenke på hva du skulle ha gjort i ettertid. De aller fleste mennesker ønsker å ha det godt og vi er oss selv nærmest. Husk hva flyvertinnene sier, ta først på masken med lufttilførsel på deg selv. Deretter er du mer i stand til å hjelpe andre med hva det måtte være.

Ønsker alle en nydelig onsdag og gjør det du kan for at livet ditt blir det aller, aller beste du kan ha. Da blir det en magisk endring og det blir en sannhet det vi skrev i minnene: lev vel i fremtiden.

Siste innlegg
bottom of page