top of page

Glad og frisk


To ord som hører sammen er glad og frisk. Er du en glad person, kjenner du som regel etter små og store ting som trekker deg ned. Det er så oppløftende å være glad. Kjenne på alle de fine, gode tingene som skjer om dagene. Det er lett å le med når noen forteller noe morsomt.

Har du det bra, har de nærmeste også det bra. Det smitter litt over på de du er sammen med. Er ikke det rart? Du får det liksom litt bedre når du snakker om de positive tingene i hverdagen i stedet for å grave deg dypere ned i det negative. Alle kan ha postive og negative dager. Slik er livet. Men, man trenger ikke forbli i det mørke rommet hele dagen og de neste dagene. Kom frem og forsøk å se på livet med et annet blikk.

Spis frukt, helst fem om dagen så holder du deg sunn. Det er vel ikke bare det som teller hvis man gomler snop resten av dagen og dropper middag hver dag. Det er langt fra det beste man kan gjøre for å få det bedre om dagen. Men, litt frukt inn i mellom måltidene for å hindre deg fra å tenke på søtbehovet er nok en smartere måte å holde blodsukkeret opp på. Snart kommer bærene for fullt. Jeg går forbi noen stikkelsbærbusker som står på et friområde og de gjør stor glede for alle barnebarna mine. Det er så koselig å se at en slik liten ting blir satt så stor pris på. De er allerede små så nå er det bare å vokse seg store.

En god latter forlenger livet, heter det. Det vet jeg ikke om er sant, men tenk på hvor godt det er når du ler. Det er så forløsende. Du løser opp så mye spenning i kroppen. Alt som holder deg nede. Det er fastlåste mønster som du har lært deg til. La smilet få komme frem og se hvor godt det gjør å bare trekke litt på smilebåndet. De rynkene som dannes, smilerynkene, gjør bare at du får et gladere og finere uttrykk i ansiktet, ditt så ikke vær redd for det.

Det er vel et uttrykk som heter at du blir den du er. Er ikke det på tide å vise frem din positive side også og la den bli det som du virkelig er? Mange er så redde for at det vil se negativt ut på jobben og gjerne i et mannsdominert yrke, men er det sant? Hvorfor må vi alltid tenke på hva andre tror og tenker om det en gjør. Er det ikke på tide å tenke på din egen helse og hvordan du har det best i livet ditt.

Er du inne i en vanskelig periode, så bli ferdig og kom tilbake til livet ditt. Alle kan vi ha tøffe dager, men hvorfor skal vi bli værende der? Det gjelder å komme ut av det så raskt som en kan. Gode venner og venninner er gode å ha. Fortrolige samtaler og spørsmål om hvordan andre ville gått frem har hjulpet mange. Jeg har lang livserfaring på mange områder og ønsker å hjelpe andre til å få det bedre så bare ta kontakt.

Den største glede du kan ha, det er å gjøre glad skrev Mikael Aksnes som var folkehøgskolerektor og dikter på Solborg Folkehøgskole fra 1913 til 1938. Synes diktet er så fint at jeg tar med noen av versene:

Den største gleda ein kan ha, det er å gjera andre glad; og vil du gjerne lukka nå, då først deg sjølv du gløyma må.

Og vil du sanka gods og gull, du aldri får din bankboks full; du må ha meir, får aldri ro; eit hundre først – og sidan to.

Nei, gjer deg nøgd med det du har, og prøv å gjera andre glad; turk tårer bort der du dei ser, og gjer det lyst der mørkt det er.

Ønsker alle en glad og munter dag. La gleden få blomstre hos deg.

Siste innlegg
bottom of page