top of page

Takk


Takk, et enkelt ord som er lett å si, men klarer og får vi til å si det? Det er så mange ting vi kan takke for. Vi er opplært fra vi er barn at vi skal takke for maten. Når vi får noe skal vi også alltid takke. Det gjelder både de fysiske ting og de ord som sies som et komplement eller bare en liten kommentar. Det er det vanskeligere å forholde seg til.

Husker du å takke? Jeg forsøker så godt jeg kan å gjøre det. Når kvelden kommer, tenker jeg igjennom dagen og takker for alt det som har skjedd meg. Ikke alt er kanskje det jeg ønsket meg mest, men som jeg nå i den senere tid har forstått så er det læring i alt som skjer. Derfor har jeg blitt flinkere til å se på hver enkelt ting som at det har noe å fortelle akkurat meg. Det er en grunn for at det hender nå.

Vi tar mange ting for gitt. Det er så naturlig at det skjer så hvorfor skal vi ofre det en tanke. De skjønne blomstene som kommer frem og stråler i sin prakt. Fugleungene som klekkes ut og så lærer seg å fly. De kvitrer så fint fra tidlig morgen til sene kvelder. Hva om vi ikke hadde hatt disse fine lydene rundt oss? Jeg leser en bok om bienes historie og der tar forfatteren meg med til år 2098 hvor biene er utryddet og en må gjøre pollinering for hånd på hver eneste blomst. Det er noe å tenke over.

En ting som jeg selv synes er vanskelig er når jeg får fine og flotte kommentarer på noe jeg har gjort. Det er kjekt å få ros, men det er vanskelig å helt vite hvordan man skal svare. Tankene går og du lurer på om det bare er en frase eller noe de sier for å være hyggelige. Det var ikke så vanlig å rose barn tidligere. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det kan være noe med Janteloven og at du ikke skal tro at du er noe. Men det er føles veldig godt og er utrolig oppmuntrende å få vite at noen synes at du gjør noe bra. Det gir en et ekstra puff til å fortsette. Nå for tiden virker det som om rosen tar helt over. Man roser barna sine opp i skyene. Kanskje virker det mot sin hensikt. Barn som vokser opp kan få problemer når de både ser og hører at andre er bedre enn de selv. Hvordan takler man det?

Det er så ofte jeg hører frasen om at det skjer ingenting positivt med meg. Her går bare alt med det samme. Da vil jeg be deg om å lage en liten liste og se hva du kan skrive ned av ting som kommer som et positivt tilskudd til deg. Det er ofte de små ting som teller i hverdagen og vi har så lett for å glemme de ut. Før opp at du fikk et godt tilbud på noe som du hadde tenkt å kjøpe. Noter at du ble invitert til naboen på kaffe. La du ut et bilde på facebook og fikk et eller flere "likes" så noter det også ned på lappen din. Ikke glem å notere at du fikk positive kommentarer for at du var fin på håret eller hadde på deg en topp som du passet veldig fint. Glem heller ikke å føre opp når du får venner på besøk som beundrer din smak og design eller fargevalg. Når du tenker litt mer over dette, vil du selv se at det er faktisk mange ting som kan komme med. Jeg har gjort det selv og ble skikkelig overrasket over alle de små og store ting det er å være takknemlig over hver dag.

I dag vil jeg takke for en ny fin solskinnsdag. Det er så deilig når sola skinner og varmer så de tykke vinterklærne kan legges bort for en stund. Tenk å sitte på terrassen å bare nyte en kopp med kaffe. Det er vær for å få frem malekosten og male litt. Grillen kan tas i bruk og man kan invitere venner på besøk. Kveldene er så fine og lange. Det fine været gjør sitt til at en får mer energi til å gyve løs på de tingene som en har tenkt på hele vinteren.

Til slutt vil jeg bare oppfordre alle til å bruke et minutt for å tenke igjennom hva dagen har gitt deg og være takknemlig for alt du har fått av gaver fra liten og stor. Gleden blir så mye større når vi ser de små, små ting som vi tidligere klassifiserte som en bagatell. Gir man næring til de små tingene vil de vokse seg store og for å ta et klassisk eksempel så er det å ha troen på seg selv som de fleste sliter med. Men, hører du på de kommentarene du får og tar de til deg i ditt hjerte, vil du se at du er mer verdt enn du selv har trodd. Ta deg et øyeblikk og kjenn at du lagrer det for å ta det frem når du trenger det. Det er verdt å forsøke.

Ønsker alle en nydelig dag og la energien flomme.

Siste innlegg
bottom of page