top of page

Snop


Hver dag er en fest nå for tiden. Smågodt, chips og brus det må vi ha skal vi kose oss og det må vi jo gjøre i hverdagen. Er det rart at mange blir" hyper" og kiloene legger seg på litt etter litt. Det er nå litt rart at vi ikke lenger skal ha forskjell på om det er hverdag eller helg.

Nå har de tilbud på snop igjen. Det er så billig at en må bare fylle opp de store godteposene. Det går med. Bare se, nå er det ingenting igjen. Det er ikke måte på alle de fristende fargene og fasongene som ligger i de gjennomsiktige plastboksene i butikken. Det er lett å komme til for de alle fleste, selv småbarna klarer å få det til. Først vil jeg ha den og så den. Den har jeg aldri smakt før så den må jeg også prøve. De er så gode. Får de ikke alle de vil, så blir det høylytt klaging. Det er ikke bare barn som liker smågodt. Voksne fyller også opp posene sine i søkk og kav. Det kan komme besøk og da er det alltid godt å ha noe å sette frem. Vel hjemme ligger det gjerne i kjøkkenskuffen og frister og du klarer ikke å holde fingrene unna. Bare en til og så en til. Slik holder en gjerne på til en har fått unna alt det som ligger der. Det er jo synd om det blir gammelt og må kastes. Uff.

Vi har nok alle noe som vi synes er veldig godt. Jeg liker bedre det salte og finner mange fristelser der. Alt inneholder stoffer som ikke er heldige til hverdags og det smarteste er jo å la være å kjøpe inn selv om det er tilbud. Store poser med chips som er enda større og har mer innhold og mindre fett enn tidligere. Hvorfor må de lage slike store poser. Det føles riktig å handle i stort, men det er langt fra heldig å sette seg ned å spise en så stor pose. Det blir fort mykt og da smaker det ikke noe godt lenger og må kastes. Bortkastede penger, spør du meg Hvorfor har de alle disse fristelsene? Vi vet at det ikke er godt for helsen vår. Sukker erstattes med alle mulige nye stoffer og sammen med alle de andre E-stoffene for fargestoffer, holdbarhetsstoffer, surhetsregulerende og alt annet de bare må ha i så blir det en samling av utrolig mye som vi ikke har godt av å få i oss i mengder. Det er så mye E-stoffer i den maten vi spiser daglig og jeg tror ikke at det er mulig å teste ut alle de kombinasjonene som vi får i oss.

Jeg synes det er så mye bedre å spise sunn frukt og grønnsaker. Dessverre så jeg en liten filmsnutt om hvordan de små søte gulerøttene blir til. Det var langt fra slik jeg hadde sett for meg at det skulle skje. Jeg trodde at de høstet gulerøttene når de var så små som de er når vi kjøper de som knaske gulerøtter, men det er de ikke. Gulerøttene har vanlig størrelse og så blir de reduserte ved hjelp av maskiner. Hva de gjør med alt det de filer av vet ikke jeg. Kanskje blir det grisefôr og blir nyttet, men da jeg forsto hva som skjedde ble jeg lei meg. Det hadde vært så mye bedre om de kunne laget små koselige figurer av de store gulerøttene eller bare kappe de i fine, passende biter som kan være like fristende både barn og voksne.

Mange barn har foreldre som er skilte og da ønsker begge å være ekstra snille og greie i den perioden de har barna. Barna kan være ganske smarte og vet hva de må gjøre for å få det de ønsker. Om det er heldig for kroppen, interesserer de seg ikke å høre om. Det er foreldrene som har ansvar for å følge med i tiden og ikke bare kjøpe seg litt godwill og kanskje få en liten pause mens barnet spiser godteriet. Det er noe som heter at «etter den søte kløe kommer den sure svie» og ofte har barnet fått så mye energi at det hopper og spretter rundt seg selv i mange timer etterpå.

Det har vært mange reaksjoner på at godteriet er så nært kassene. Nå har de flyttet det litt lenger vekk. Videre har det vært fokus på de store posene. Noen butikker har forsøkt å kjøpe inn mindre poser, men for meg ser de like store ut. Du må ha en av de gamle posene med for virkelig å se at de har blitt litt mindre. Heldigvis er det på rett vei. Tidligere hadde vi spisspose eller et kremmerhus som vi fikk snopet vårt i. Det fikk vi mer enn nok oppi tidligere, men nå hadde nok de fleste ledd av det.

Det er på tide å tenke igjennom hva du selv spiser og hva du ønsker at de søte små skal få lov til å kose seg med både til hverdag og fest.

Ønsker alle en nydelig uke.

Siste innlegg
bottom of page