top of page

Sommerfugl


De svever så lett fra blomst til blomst i med sine vakre vinger. De er så lette, du merker knapt vinddraget når de svever forbi, men øyet ser de behagelige, nydelige fargene og er opptatt av det. De er så vakre og ser ut til å ha et enkelt liv, men er det nå slik?

En sommerfugl starter sitt liv som et egg som senere blir en åme, en larve som bukter seg opp over greiner og stilker. Den gomler i seg blader og annet og det går raskt. De er opptatt av å spise seg mette. Siden de spiser så mye, må de skifte hud et par ganger. Så går larvene over til neste stadie. De spinner en kokong rundt seg og forvandler seg til en liten mumie. Der inne er det at den store forvandlingen skjer. Når kokongen endelig åpner seg, kommer den praktfulle sommerfuglen til syne. Det er et av de store naturens under som foregår hvert år.

Noen sommerfugler er tidlige om våren. Vi følger de med øynene og ser hvor lette vingeslag de har. De er elegante der de svever avsted. Dette bringer meg inn på «sommerfugleffekten» som sier at små effekter som nesten er umulige å måle, kan på et tidspunkt få store utslag. Jeg er opptatt av at alle skal ha det godt i samfunnet vårt. Dessverre ser jeg at mange utsettes for mobbing. Der så vondt å høre at noen og da snakker vi spesielt om barn, skal måtte lide så mye. Jeg har sett og selv opplevd at det ikke er like enkelt å komme fra en liten bygd og ha en litt annerledes dialekt. Nå hører jeg selvfølgelig godt hvor trykket blir lagt når du uttaler et ord eller spesielt et navn. Det var ikke like lett da jeg var barn. Min mor som kom fra Bømlo la selv trykk på første stavelse for det var slik de snakket der nord. Det var vanskelig å være annerledes.

Det skal ikke alltid så mye til før vi kan hjelpe andre. Ofte er det noen som vil ha mer oppmerksomhet og da går det på bekostning av andre. Det er lett å trø andre ned for å hevde seg selv. Merkelig nok er det ofte de søteste små jentene som har en spesiell trang til å gjøre slikt. Det foregår på en så utspekulert måte at en har vanskelig for å fange det opp i begynnelsen. Ofte er de veldig smiskete og de andre jentene har veldig lyst til å være sammen med nettopp denne personen. Selv må de ha noen rundt seg og de er ofte veldig flinke til å snakke og bortforklare ting. Når de i tillegg virker veldig uskyldige og søte er det uforståelig at de kan gjøre andre vondt.

Hvilken type samfunn ønsker vi å ha og hva ønsker vi å overlevere til neste generasjon? Vi må stadig ha nye modeller av alle ting. Både bil, hvitevarer og det meste av forbruksartikler er som brød. Når det er en dag gammelt, er det foreldet. Stadig må man ha noe nytt å briljere med. Hva gjør dette med oss og ikke minst hva gjør dette med miljøet? De er ufattelige mengder med brukbare ting som havner på søppelfyllingen. Videre ser vi hvordan havene forsøples av plast. Noen forsøker å redde verden, men her må vi gå sammen og endre forståelsen vår om hva vi må gjøre. Det er ikke nok at ekspeditørene i butikkene nå spør om du vil ha en plastpose. Så lenge det er plast, vil vi benytte de for det er så enkelt. Hva som skjer videre med plastposene ser ikke vi og det som er «ute av øyet er ute av sinn» og dermed er det glemt til vi igjen hører og ser skrekkhistorier i mediene.

Det er på tide å sette inn kreftene på å bevare i stedet for å forbruke. Sommerfugleffekten må tas i bruk. Det å begynne i det små og så ha troen på at det vil endre seg. Klarer vi å ta med et nett når vi handler så har vi i det minste begynt å gjøre noe. Forteller vi andre at jeg gjør hva jeg kan for å minske søppelberget, så kan det være at det går sport i det. Flere støtter opp om det og det utvikler seg til det bedre, litt etter litt. Det er slik sommerfugleffekten begynner i det små, det helt usynlige og så skjer det mirakler. Det er det jeg håper på skal skje i vårt samfunn også.

Ønsker alle en fin dag.

Siste innlegg
bottom of page