top of page

Tur i Arboretet en regnfull dag


På onsdag var min venninne og jeg en tur i arboretet. Været var på langt nær det beste. Det var yr i luften da vi bestemte oss for å dra dit. Rett etter at vi hadde kommet ut på motorveien så ble det bare mer og mer regn. Skal vi snu, men nei, det gjør bare pyser. Vi hadde klær som burde holde ute det meste av regnværet.

Da vi kom frem til parkeringsplassen, var det faktisk opphold. Vi var glade og fornøyde, men gleden varte ikke lenge så da var det bare å ta på regnbukse og traske i vei. Jeg hadde med Lexi og som boxere flest er de så fornøyd når de får komme seg ut. Ser de en pinne, er det toppen av lykke og den bærer de gjerne med seg hele turen. Har noen lyst til å kaste pinnen er det aldri noe problem. Det elsker hun og springer og tar pinnen og vil nesten ikke gi den fra seg igjen.

Skodden hang lavt over tretoppene. Det var sørgelig at det skulle bli regn for alt er så mye finere når solen skinner. Men, vi var ikke de eneste som hadde tatt turen til Arboretet denne dagen. Det var folk i alle aldre. Alle var på tur opp til rhododendrondalen. Da vi kom bort mot dalen, så vi de vakre fargene lyse mot oss. Det var rosa og lilla i alle nyanser, samt hvite og gule helt mot aprikosfarge. Regndråper hang på blomster og blad. Det var så nydelig å se.

Vi tok bilder og som en liten trøst, var det ingen skygge å ta hensyn til. Jeg vet at fotografene er mer glad for å fotografere i overskyet vær, enn i full sol. Det har jeg full forståelse for. Bøyer du deg ned for å ta et nærbilde, kaster du skygge og så kommer skyggen med på deler av bildet. Det er langt fra noe fint. Blomster med regndråper er derimot mye mer interessant å fotografere. I tillegg slapp vi å gå i kø og vi kom til for å ta bilder akkurat der vi ønsket.

Som seg hør og bør, hadde vi med sitteunderlag og en boks full med oppskåren frukt. Det var både appelsin og eple. Det regnet ganske lett da vi satte oss ned på benken. Utsikten var det ikke noe å si på. Det var store busker med de vakreste og klareste farger. Noen busker var på hell, de hadde nok sett finere ut et par dager tidligere, noen busker var på sitt aller fineste og atter andre hadde knopper mens noen blomster var utsprunget. Det var også en en busk med veldig lange blader. Den var helt avblomstret og bare frøstanden sto og sprikte imot oss. Tidligere ble jeg fortalt at det var viktig å fjerne alle frøstandene for ellers ville de ta all næring fra busken og det ville resultere i et redusert flor de påfølgende år. Har ikke hørt så mye snakk om dette lenger og det ville blitt litt av en jobb å fjerne alle frø-standene i hele rhododendrondalen.

Det fristet ikke å gå så mye lenger tur i området, siden det var slikt regnvær. Ellers er det utrolig flott å rusle rundt og ha god tid og bare se og lytte til alt som er rundt omkring. Vi er stor takk skyldig til grunnleggeren, Bjørn A. Stangebye for at han fikk ideen til å starte Arboretet. Det var etter den store skogbrannen som var på Kr. Himmelfartsdag i 1970 at han fikk ideen. Han startet arbeidet allerede i 1972 og jobbet både kvelder og helger uten betaling for å få området opp å gå. Nå er det et utrolig populært område.

Det som slår meg er at dersom vi ikke hadde valgt å ta turen hit i dag, var det plutselig for seint for i år. Det tar ikke mange dagene før hele eventyret er over. Selvfølgelig er det mange andre nydelige trær og andre ville urter der som kommer til sin rett når det store trekkplasteret har roet seg. Men, som alltid kommer det ned noen andre tanker mens jeg sitter her og skriver og det er hvor viktig det er å gjøre det en bestemmer seg for. Ring til en du plutselig begynner å tenke på. Ikke utsett det til en annen dag for da er det kanskje for seint. Gå på besøk til noen som du vet sitter alene. Tenk hvor glade de blir om det dukker opp noen som de kan få snakke litt med. Det er viktig i vår travle hverdag. Jeg er så glad når jeg er ute og lufter hunden, for da er det så mange som stopper opp og det faller seg helt naturlig å si noen ord både om hunden og om været. Det er ikke alltid så viktig hva vi sier. Det er kanskje den lille praten som skulle til for at dagen ble litt annerledes.

Har du anledning, vil jeg oppfordre deg til å ta en tur i Arboretet nå med det aller første. Til helgen er det Pinse og skal du ikke på hytta eller ut å reise, så bør du ta deg en tur for selv å se og nyte den nydelige blomstrende dalen. I tillegg blomstrer syrinen og sender en deilig duft utover landskapet. Det er en lett tur som passer for alle og det er intet hinder for rullestoler heller. Kos dere.

Ønsker alle en fin fredag og gled dere over en lang pinsehelg.

Siste innlegg
bottom of page