top of page

Strandliv


Går du en tur på stranden en dag det er stor fjære, er det en eiendommelig stank av råtnende tang og tare. Ser du nøye etter er det mye liv i fjæresteinene. Små «trollkrabber» krabber rundt og det er sprellende krepsdyr under steiner og når du beveger på tang og taren. Det er spennende for barna å samle disse dyrene i spannene sine. I begynnelsen er de redde for at de skal både klype og bite, men litt etter litt så går det seg til og så våger de plutselig å ta de med hendene.

Jeg har alltid likt meg i fjæra. Det er så mange fine steiner å se. Fargene kommer enda sterkere frem når de ligger under vann. Er det større steiner så har kanskje tang og tare festet seg og ligger og stryker frem og tilbake over steinen etter hvert som bølgene drar den innover for så å ta den utover, hele tiden. Små kryp piler mellom steinene, tang og taren. "Kobbunger" beveger seg sakte avgårde og tar du de opp får du se hvordan de strekker sine følehorn opp for å sjekke om det er noe av interesse der. Noen steder er det små "kobbunger" i lyse gule farger. De er så søte. Det er sjelden det er snegler i disse. Skjell av mange typer finner du på steiner og på bryggepåler. Et sted i nærheten av der jeg bodde da jeg var liten, vokste store, fine blåskjell. Noen av de hadde små perler. Det var spennende.

En gang, da jeg jobbet i det franske selskapet Elf, hadde jeg en fransk kollega med meg til landstedet vårt. Jeg tok henne med til området med blåskjellene og hun ble helt betatt. Kan du hjelpe meg med å åpne skjellene, spurte hun. Jeg trodde det var vanlig å koke skjellene, men hun som en ekte fransk mademoiselle, sa at de var aller best rå og hun supte de i seg og bare storkoste seg. Det var før vi ble oppmerksomme på at man måtte være forsiktig med å spise blåskjell på grunn av fare for giftproduserende alger.

Når når det går mot sommer og temperaturen stiger dag for dag, så er det snart på tide å vasse uti sjøen og gjerne ta deg en dukkert. Noen steder med sandbunn og grunt vann, kan du se at det er laget noen topper i sanden. Det er små fjæremark. De kan benyttes til agn når man fisker. Marken suger inn vann og sand og fordøyer det den kan og lar sanden komme ut og da danner den disse lange, tynne rørene av sand som ligger i små hauger under vann. Det er der marken oppholder seg. Ganske utrolig alt som skjer rundt oss.

Jeg har alltid likt å lage ting og tang sammen med mine barn og senere barnebarn. Skjell, rekved og stein er ting som er fine samleobjekter. Det er så kjekt å se hvilken fantasi og kreativitet som settes i gang når en har samlet litt forskjellig. Legger du de lyse skjellene i klorin så blir de enda hvitere og finere. Det er enkelt å lage både smykker, skilt og glass fylt med skjell og telys oppå.

Da min mor var liten, var det ikke så mange leker de hadde. Da benyttet de skjell og lekte at de var husdyrene sine. Det er det nok fremdeles noen som gjør, spesielt de som har enkel tilgang til sjøen. Ofte samler barna skjell som fremdeles har organiske rester og dersom det gjemmes og glemmes, er det stor fare for at det lukter og blir kastet. Det beste man kan gjøre er å vaske og koke skjellene når en kommer hjem.

De fleste i mitt distrikt, trenger ikke å gå så langt for å komme til sjøen. For mitt vedkommende er Rissebergstranden ved Gandsfjorden i lett gangavstand. Vil en lenger, er det nydelige strender langs hele vestsiden og det er bare å ta sykkelen frem eller kjøre en tur. Ta av deg sokker og sko og vass barbeint ut i sjøen. Det er deilig og avkjølende en fin sommerdag. Drøm deg bort fra alt stress og jag. La bølgens sus viske bort alle tankene dine. Har du pollenallergier, er havet det beste stedet du kan reise til når det er pålandsvind. Da får du rein luft direkte fra havet uten alle former for blomsterstøv og pollen.

Tenk så heldige vi er så har så flotte strender som bare ligger der og venter på at vi skal komme ut og kjenne på den herlige myke sanden. Blir det sol, er strendene overfylte på et blunk. Da er det badeliv og alt som hører til.

Ønsker alle en nydelig dag og ta gjerne en tur på stranden og kjenn hvor godt det føles med litt sand mellom tærne.

Siste innlegg
bottom of page