top of page

Ja, vi elsker


Dette landet som det stiger frem. Ja, det er ingen tvil. Det er mange som setter pris på landet sitt og helst på sin måte. Dagen vi har ventet på og sett frem til med både glede og fortvilelse. Endelig. Det er rart hvordan mange venter helt til siste liten med å ta frem og sjekke at alt er i orden. Syttende mai sløyfene, bunad skoene og alt sølvet. Hvor la jeg det i fjor? Det er mange som får panikken når det ikke ligger der en forventet. Det var flere som postet innlegg på facebook om ting som manglet og noe som måtte fikses i siste liten. Får jeg på meg bunaden i år også? Har barna vokst og må skjørtet legges ned? Har ikke tid å sjekke så går det så går det ellers må en ty til andre løsninger.

Noen liker å planlegge og har dekket bordet en uke i forveien for å være sikker på at alt er på plass og at ingenting mangler. Ekstra strømper er kjøpt inn. Hårpynten ligger klar på badet og skjortene er strøket mange dager i forveien. Det er ingen ting som er overlatt til tilfeldighetene. Det er rart at vi er så forskjellige personligheter. En type tar det som det kommer og lever i nuet. Andre er planleggere og bekymrer seg over at alt må være på plass i god tid.

Selv om vi er så forskjellige så går timene og dagen kommer. I går våknet jeg av saluttene fra Ulvanuten kl. 06:30. Jeg hadde Lexi på rommet og hun ga også fra seg et lite brum hver gang hun hørte noe. Det var en god begynnelse. Dagen vi hadde ventet på var i gang. Det var stille og rolig i området. Ikke en lyd å høre. Noen ganger er jeg så heldig at skolekorpset går i nærheten og da blir det skikkelig 17. mai stemning. Nå var det bare P1 som spilte koselige, gamle nasjonalsanger og intervjuet statsministeren og annet som var på trappene denne dagen. I tillegg viet de temaet det med å gratulere alle med dagen en stor plass. Det er ikke alle som er like vant med nettopp det å gå rundt å gratulere alle som en treffer. Greit at hele landet fikk litt opplæring i det.

De to eldste barnebarna mine går på Vaulen skole og de feirer dagen på Vaulen badeplass. Det var gjort store endringer og det var lagt ny grus eller steinstøv. Men, mye foregikk på plenene og der var det ikke så kjekt å gå. Det så ut så for at mange hundeeiere har luftet hundene sine uten å plukke opp så en måtte virkelig se seg for. Jeg hørte at det hadde vært mange ute og plukket opp kvelden i forveien. Det er synd at hundeeiere bryr seg så lite. Selvfølgelig kan det være svaner og andre som også har vært og lagt fra seg, men synd er det likevel og tråkke i slikt når en har festklær på.

De to barna som ledet arrangementet var utrolig flinke og fikk opp stemningen. Det var også veldig dyktige dansere og turner fra de som vant talentiaden. Min datter og svigersønn sto i den ene boden og solgte pølser og kaker, mens vi andre var rundt med de minste og lot de få delta i potetløp, trehjulsykling, spikerslag, sekkeløp og tallerkenknusing. Det var stas når de fikk lov til å velge seg en liten premie. Etterpå var det kaker og is før vi skulle hjem og til burger og rømmegrøt. Så var det på an igjen for nå skulle skolejentene være med i folketoget og gå under speiderens fane. Heldigvis var alle merker sydd på og alt lå klart til neste opplegg. Det er ikke bare, bare når du skal finne parkeringsplass i Stavanger. Utrolig nok hadde de satt opp sperre foran Jernbanelokket og i bakgrunnen det lyste informasjon om 352 ledige plasser. Dermed var det heller ikke mulig å kjøre ned i St. Olav å parkere der. Det var mange som tok farlige sjanser for å få seg en plass. Synd at de ikke hadde planlagt dette bedre. Heldigvis er jeg godt kjent og vet hvor det er muligheter med parkering.

Folketoget var en lang fornøyelse. Jeg er imponert over at alle klarer å gå den lange ruten. Stakkars brannbilen som ledet an, den måtte gi seg da den kom i til Storhaug. Heldigvis klarte de å få den igang igjen noe senere. Barnebarna mine var slitne etter den lange turen, men det gikk raskt over. Så var det å komme seg på vei hjemover og da kom regnet. Det øste og pøste ned fra 18 tiden som var akkurat det meteorologene hadde spådd. Det var godt å få av seg bunaden og tenke at været holdt seg akkurat og summa summarum så gikk det alt godt i år også og alle var glade og fornøyde.

Ønsker alle en trivelig 18. mai.

Siste innlegg
bottom of page