top of page

Bekymringer


Dag ut og dag inn er det bekymringer. Det er rart at vi finner så mye å være redd for. Noe ting er det nok god grunn for, mens andre ting er helt unødvendige å grunne for mye over.

Det store problemet som de fleste tenker og bekymrer seg for er tiden. Jeg får ikke og har ikke tid. Tidsklemma er et nymotens ord. Det var ukjent og unødvendig for tidligere hadde vi bedre tid. Da jeg var liten var det bare sendinger på radioen til bestemte tider på dagen. Den ble helst brukt til værmelding og nyheter. Senere ble det mer sending, men det var mulig å jobbe samtidig som man hørte på radioen. Ofte var det fin musikk til arbeidet og da jobbet en om mulig enda raskere. Så kom tv’en og man måtte sitte ned for å få med seg alt. Det er en kjent sak at jo mer du sitter, jo vanskeligere er det å komme i gang med andre gjøremål. Nå har vi lett tilgang på filmer, enten vi streamer eller leier via kabelselskap. Mobilen har alt og du kan sitte i timevis på sosiale media uten du forstår hvor tiden har blitt av.

Penger er det neste som bekymrer. Enten har en for lite, som de fleste opplever, eller så har en noe mer og sannelig er det også vanskelig å forholde seg til. Hva man bruker pengene til er det store spørsmålet. Noen liker å kjøpe ny bil hvert tredje år, mens andre moderniserer hjemmet. Kjøkken og bad er de dyreste rommene å renovere, men likevel er det stadig disse rommene som tas. Man blir så trøtt av å ha samme løsning hele tiden og må ha forandringer. Etterpå er det å spinke og spare på småpengene. Mat er en stor del av budsjettet og noe som under meg er hvorfor de som klager høyest over dårlig råd, er de som flotter seg mest. Kjøper dyre jordbær til hverdags og skjærer bort halve bæret og kaster for det er for lite modent og smaker ikke noe. Ikke rart at en har pengesorg og store bekymringer.

Alle som snakker om de problemer de har med sykdom og helse er ikke hypokondere, men det er ikke langt fra. Får de mulighet til å legge ut om utfordringene sine så er de i gang. De har selvfølgelig testet all mulig medisin og behandling og vet selv best hva de feiler etter at de har sjekket opp på Internett. Ikke rart at det gir mange bekymringer.

Søvn er et stadig tilbakevendende spørsmål. Jeg har ikke sovet i natt og ikke noe særlig de siste ukene heller. Klart man blir engstelig og urolig av det. Det kan være mange grunner til at man ikke får sove når en legger hodet ned på puten. Har du sett en film som har gjort inntrykk eller vært i forening og hørt opprivende historier, er det ikke bare å legge seg til å sove. Man må fordøye og bearbeide det som man har mottatt av inntrykk. Noen bare må ha i-pad’en sin med seg i sengen og ser på de mest grusomme skrekk, grøsser og thriller filmer som finnes. Ikke rart at de har problemer.

Barns oppvekst kan by på problemer både i form av mobbing og vanskelig oppførsel. Når barnet blir ungdom og har alt vettet selv er det ofte mange bekymringer. Er det ikke klærne som granskes fra topp til tå så er det nye ting i motebildet. Alt skal følges for man vil ikke være pyser og holdes utenfor av den grunn. Det har vært piercing og tatovering. Hva som blir det neste er ikke godt å vite.

Selv forskjellige sporter kan være noe foreldre og spesielt mødrene store bekymring, men også kjæresten som gjerne står og ser på når sporten utøves. Det er fallskjermhopping, racerbilkjøring og hopping i strikk for å nevne noen. I perioden 1978 til 1989 var skateboard forbudt her i Norge. Myndighetene var redde for hodeskader og ville forhindre at ungdommen skadet seg. Faktisk er bekymring så utbredt at nå må barn har hjelm på trehjulssykkel og lekeplassene må polstres før de kan brukes. Jeg synes det har gått litt for langt nå. Vi som fikk lov til å oppleve en oppvekst uten alle de restriksjoner som er nå, lærte mye som dagens barn aldri får delta i. Det er synd.

Bekymringer må ikke få ta overhånd og styre livet ditt. Det er du som bestemmer hvilke tanker du vil skal få komme frem. Begynner kvernen å gå, så vil jeg anbefale å høre på musikk og gjerne synge med, gå en tur og opplev naturen, les en bok, rydd i hagen og inne. Det er nok av muligheter. Si til deg selv at det som skal skje, det skjer og det kan vi ikke styre. Det er først når det har skjedd at du virkelig kan gjøre noe med det. Før det er det bare tanker. Ingen kjenner til hva morgendagen vil bringe så ikke ta sorgene på forskudd. Det er nok av utfordringer allerede til at vi trenger å lage flere i tankene våre.

Ønsker alle en bekymringsløs onsdag.

Siste innlegg
bottom of page