top of page

Matvaner


Alle har vi mat vi liker bedre enn andre ting og noe misliker vi veldig. Hvorfor må jeg spise fisk sier mange og nå er jeg blitt vegetarianer eller veganer sier andre. Noen lever mest på luft og kjærlighet. Det føles sikkert slik.

Selv voksne folk er kresne i matvalget sitt. De har kanskje fått for seg at de ikke liker spesielle matvarer. Det som oftest kommer opp er at de ikke liker fisk, krabbe eller reker. De fikk fiskebein i halsen da de var små og har ikke kommet over dette helt enda. Redselen sitter spikret fast og det er helt umulig å få ned en liten bit. Har de hørt at krabben har en mage som kalles paven og som er giftig, betyr det at krabbe er farlig. Problemet er at det samler seg tungmetaller her og det er ikke heldig å få i seg. For de som ikke er oppvokst med tilgang til hva havet kan tilby, er de ofte mer skeptisk til hva som er spiselig enn de som er vant med det fra barnsbein av.

Andre er allergisk overfor mat og noen er intolerant for spesiell type mat. Dette er et voksende problem og man må være observant på dette. Mange er allergiske og reagerer kraftig. Da må alle i nærheten ta hensyn og ikke være i nærheten av for eksempel nøtter. De eneste typene nøtter som jeg har hørt at de ikke reagerer på er kokosnøtter og muskatnøtter. De som er intolerante ovenfor et eller flere produkt, tåler små mengder av produktet.

Hva skjer med den trauste hverdagskosten som vi fikk da vi var små? Er det noen som fremdeles synes at mors kjøttkaker er best og ønsker det som førstevalg? Jeg husker at dersom jeg fikk velge hva vi skulle ha til middag så var det kjøttkaker. Jeg kunne spise til jeg var helt sprekkmett. Det var noe av det beste jeg visste. Lammefrikassé og sausekjøtt var andre favoritter. Det var bare helt herlig. Ingenting kunne måle seg med det.

Nå hører jeg at fredag er taco og lørdag er pizza. Søndagen dropper vi middag for det er ingen som gidder å stå på kjøkken å lage til middag. Det er for mye stress. Da er det lettere å ta seg noe lettvint som en suppe eller brødskive. Det er langt mellom de som dekker på spisebordet i stuen og koser seg med en søndagsmiddag. Det er litt trist for det var alltid et samlingspunkt da jeg vokste opp. Jeg har veldig gode minner fra min oppvekst og dette var viktig for meg å videreføre jeg til mine barn.

Når jeg leser i oppskriftshefter eller kokebøker slår det meg at nå skal alle retter ha en fin fransk benevnelse. Det er sjelden du ser en svungende norsk tittel. Det være seg en salat eller middagsrett. Flat iron steak, baconburger, squach-fritters og paella er de fancy valgene en får. På utesteder er det også en god mix av utenlandske ord og en må be om en forklaring på hva de serverer. Det skal ikke være enkelt.

Grilltiden er over oss. Er det sol og fint, må grillen fyres opp. Det er noen alle vet. Alt kan grilles, men det er nok pølser og karbonader som er førstevalget til de fleste. Deretter kommer koteletter og flintsteik. Tidligere laget jeg marinade til kjøttet, men nå ligger det ferdig marinert i plast. Det er bare til å legge det rett på grillen. Til avslutning av måltidet får barna lov til å grille marshmallow. Da jeg var liten, var det ikke is i butikkene før 1. mai. Vi var så glade for å få tak i isen og sprang til spopebutikkene med småpengene vi hadde spart. Resten av pengene skulle vi bruke på 17. mai. Nå er det is i frysedisken hele året. Det er ikke lenger den samme gleden over at det var et vårtegn på linje med blomstene som dukket opp fra jorden og bjørka som fikk små museører når flaggene kom ut og dagen skulle feires.

Vi er heldige som har fryser og kjøleskap tilgjengelig. Maten kan kjøpes på tilbud og oppbevares så vi slipper å handle hver dag. Micro-ovnen er på plass og har overtatt for gryter og steikepanner på komfyren. Ingenting skal ta noe ekstra tid lenger. Av og til hører man om matvarer som skal stå i ovnen hele dagen for slow cooking er det som teller.

Jeg tror at det er viktig at hver enkelt gjør som de vil. Trender kommer og går og for noen er det viktig å følge med. Jeg liker godt å teste ut forskjellig, men har noen faste, trauste ting som jeg faller tilbake på.

Ønsker dere alle en superflott dag og god fornøyelse med den retten du velger deg i dag.

Siste innlegg
bottom of page