top of page

Gull


Det er ikke gull alt som glitrer. Det er et kjent ordtak som jeg alltid fikk høre da jeg vokste opp. Mangt og mye kunne se bra ut, være en gylden sjanse, men da var det alltid for godt til å være sant. Mitt motto er at ser du en mulighet så ta den. Se hva som skjer i stedet for å tenke etterpå hva du går glipp av. Vær nysgjerrig på livet.

På lørdag sto det om gullgraving i avisen. Det var en helsides artikkel med stort bilde. Hvor mange er det ikke som har drømt om å finne gull og bli rik. De færreste tenker at dette kan være et livslagt prosjekt. Stå i vann eller ved strandbredden, dag inn og dag ut i all slags vær. Ta litt sand i en rist og riste forsiktig og så håpe på at det ligger en liten gullklump igjen i risten. Det er ikke mange som har slik tålmodighet. I tillegg må man ha mat, klær og et sted å bo for ikke å skille seg for mye ut. Mange fortsetter å bo hjemme og får alt de trenger der til de er mer enn godt voksne. Det er nok vært den enkleste løsningen for en gullgraver.

På Bømlo nærmere bestemt på Løkning har det vært drevet gullgraving. Gull ble først funnet på 1860 tallet, men det ble ikke gjort noe med det før et par tiår senere. Det er store kvartsårer i området og her utvant man kobber og svovelkis fra kvartsen. Kobberkis har messinggul farge og ligner på gull, men er mye hardere og lettere. De brukte svartkrutt for å sprenge og så ble det brukt hakker for å få ut kisen. Svovelen ble brukt i både medisin og ammunisjon og kobber kjenner vi som det metallet myntene var laget av. Da det var drift, ble det tatt ut mer enn 200 kilo gull. Verdien av gullet var en halv million kroner. Det var større forekomster enn både i Australia og California.

Fremdeles er det gull i området. En av mine venninne har et stort, flott gullsmykke som er smeltet av gull funnet i nettopp dette området. Det må stor tålmodighet og detaljkunnskap til for å vite hvor man skal starte letingen. Da jeg var der for for ca 20 år siden, var mye av området avsperret og det var ulovlig å gå inn der. Generelt sier loven at du kan lete nærmest over alt, men finner du noe, må du kontakte grunneier for å høre om du får lov til å beholde gullet.

Forleden fikk jeg en flott brosjyrer fra gullsmedbutikken. Det er alltid spennende å se hva som er på moten nå og om det er noe jeg ønsker meg. Det som jeg oppdaget nå, var at det var mange smykker i 9 karat gull. Tidligere var det en selvfølge at gullet skulle være 18 karat (750/1000). Rent gull er 24 karat, men som de fleste sikkert vet, så er rent gull veldig mykt, og må blandes med andre metaller.

I følge Wikipedia er Karat enheten som benyttes for hvor mye gull det finnes i blandingen eller legeringen. I Norge har vi også en «Finhetsstandard». Den sier at gullvarer må inneholde (minimum) 585/1000 (vektenheter) gull som er 14 karat. De resterende 415/1000 kan inneholde for eksempel sølv eller kobber. Betegnelsen karat er ikke tillatt brukt for å angi finheten. Smykker under 14 karat kan ikke kalles gullsmykker etter denne standarden.

Oljeprisene går opp og ned mens gullet stort sett holder seg i verdi. Fra filmer husker vi at gull var i mursteinslignende former og ble oppbevart i bankhvelv. Er du i utlandet og da spesielt i Østen, er det fantastisk å se alle de flotte kuplene som er belagt med gull. Men, gull kan man også ha på maten. Det sies at Solkongen likte å flotte seg og serverte maten på gullfat og at det også var gull på noe av maten. Bladgull kan hamres ut til veldig tynn folie og et gram kan dekke en flate på 0,5 kvadratmeter. Bladgull blir benyttet til ikonbilder, forgylling av rammer og gjenstander, på gravstøtter og dekorasjoner og som gyllenlær som benyttes som stoltrekk. Tidligere var det mye brukt å erstatte ødelagte tenner med gulltenner. Det viste at man hadde mye penger.

Gull, sølv og bronse er de vanligste vinnermedaljene og sier litt om hvor edelt gull er. Jeg har alltid likt gult gull og gleder meg over fine smykker og ringer. Nå er det ofte vanskelig å se hva som er gull og hva som er juggel. Smart å bruke det til hverdags så slipper man å være redd for å miste eller for å bli frastjålet det ekte. Men, juggel holder seg ikke i lengden og blir stygt i fargen etter kort tid. Arvegods er heller ikke hva det engang var. Har det du arvet et gammelt design, så det blir liggende. Tidligere var det stor stas å arve gifteringer. Nå leverer man inn gammelt gull og byttet det til tidsriktige ringer og smykker eller at man trenger penger.

Morgenstund har som kjent gull i munn og da er det bare å finne frem kaffekoppen og sette seg godt tilrette i godstolen og nyte den nye dagen som er på gang. Hva dagen vil bringe av nye, spennende opplevelser er det ingen som vet, men de som tar utfordringen får se.

Ønsker alle en nydelig maidag.

Siste innlegg
bottom of page