top of page

En katt


«En gatekatt med navn Bob» er en bok jeg nettopp har lest. Det er om en gatekatt som får seg et hjem og om to som blir gode venner. Det er en enkel og lettlest bok, men den gir meg noen ettertanker som jeg har lyst til å dele med dere i dag.

Hovedpersonen i boken utenom katten er en person som har havnet utenfor og som har fått kjenne hvor tøft det er der. Stedet er London. Han har vært narkoman, men har begynt på behandling for å blir fri. Gitaren er alt han har og han kjemper for å finne sin plass og få seg noen slanter. Han er helt alene og lever fra «hånd til munn». En dag sitter det en katt i oppgangen der han bor. Det skal bli redningen. Nå er han ikke alene lenger. Nå har han flere enn seg selv å tenke på. Det er utrolig å lese hva det gjør med ham. Katten blir barnet hans og nå må han gjøre alt han kan for at begge skal trives og ha mat på bordet. Snart går han videre og selger blad som kan sammenlignes med Asfalt og tar enda et skritt for å bli ferdig med avhengigheten. Katten er en stor støtte og er med ham hele tiden. Det er mange som stopper opp for å si noen ord om katten som sitter så fint der hele tiden.

Tankene mine går automatisk videre. Hvor viktig er det ikke å ha noe og da helst noen å være glad i og kunne snakke med om stort og smått som har hendt i hverdagen. Behovpyramiden til Maslow forteller oss at det første vi tenker på å få dekke er behovene som vann, mat og et sted å bo. Det er også viktig med søvn og fysisk bevegelse. Det neste trinnet er trygghet. Har vi de nødvendige tingene som sikkerhet, beskyttelse og trygghet, er de sosiale behovene det neste. Da er det å føle at en har kontakt med familie, naboer, kollega det viktige. Det at en har et fellesskap med noen, kjærlighet og vennskap. Neste nivå er om selvrespekt, anerkjennelse, status og verdighet. Disse fire første fasene er de viktigste i alle menneskers behov.

De fleste jeg kjenner har de mest elementære behovene dekket, men det er mange som ikke har gode venner. Er man alene, er det lett for å tenke negativt. Hvorfor har jeg ikke venner? Er jeg ikke god nok eller er det andre ting som er problemet? Dette kan raskt utvikle seg og en blir mer og mer for seg selv.

Dyr har en utrolig egenskap. De er trofaste, kjælne og tilstede for eieren. Det eneste de krever er mat, stell og lufting. Det er mange som synes at kjæledyret sitt er det beste som har hendt seg. De kan ikke tenke meg å være uten det. Det går greit om pelsen røyter og klørne skal kvesses både tidt og ofte og at de ikke ser forskjell på en dyr sofa og fin tapet. Blomstene velter for utsikt vil de også ha. Står mat fremme, er det mye som skal testes. Men, slik er det med dyr. Man må ta alle forehåndsregler og tilpasse alt for at det skal gå greit.

Jeg er mer hundeinteressert og liker best katter når de er små og nusselige. Andre har det helt motsatt. Lexi, boxeren som jeg har passet mye, blir helt vill når hun ser en katt. Pelsen midt på ryggen står opp. Det er som en lang stripe med strittende hår fra hodet og helt ned til halen. Hun har lyst til å ta de, men kan være redd når hun kommer nær. Hun har nok fått kjenne de skarpe klørne og et slag på snuten er ikke noe særlig å trakte etter.

En venn i form av et kjæledyr er alltid godt å ha. Du kan fortelle alt til ditt kjæledyr og være trygg på at det ikke kommer videre. Det kan være godt å vite. En finner ikke alltid personer som en kan stole helt på. Har du brent deg en gang, er det ikke like enkelt å forsøke igjen. Mange er redde for å si for mye til andre. Det blir til at de tenker mye på de ting de er opptatt av, men siden de ikke får innspill på det de funderer på så kommer de ikke lenger. Det er alltid godt å få snakke ut om ting og gå videre i livet.

En katt eller et annet kjæledyr kan være det du trenger for å komme videre i livet ditt. Du opplever at du er den som må ta ansvar. Det er du som må tjene penger til hjem, mat og klær. Det er viktig at en har noen som viser sin glede over at du er til for dem. Kanskje er det et kjæledyr nettopp du trenger for å trives enda bedre?

Ønsker dere alle en flott fredag og god helg.

Siste innlegg
bottom of page