top of page

Bli gladere


Hvem vil vel ikke bli gladere? Det vil vel alle. Jeg er en av dem. Er det enkelt å si til seg selv at nå vil jeg bli gladere? Det er ingen knapp å trykke på. Jeg tror det er mange parameter som må på plass og i dag har jeg sett på noen av dem. Som tankefelt terapeut, healer og coach har jeg sett og forstått at det å blir gladere er en viktig ingrediens i hverdagen.

Jeg er nok ganske påståelig og har jeg fått for meg noe, så holder jeg på det. Håndarbeid er noe jeg har holdt på med siden jeg var fem år. Da lærte jeg å strikke. Det var et lite dukkeskjerf som jeg mener var rødt. Det begynte mest sannsynlig med ti masker og var sikkert femten da det var ferdig. Innimellom var det masker som var lange, vridde og det var hull, kast som ble nye masker. Det så ikke videre flott ut, men jeg var kjempefornøyd. Nå hadde jeg fått smaken på det å lage noe selv. Før dette hadde jeg lært å tvinne tråder i forskjellige farger til fine snorer som jeg blant annet brukte når jeg hadde fletter. Jeg lærte stadig nye teknikker og strikket jumper til meg selv da jeg var tolv og etterpå strikket jeg meg kofte.

Fra gammelt av har det vært vanlig å sikre oss best mulig. Det var viktig å bygge seg et hjem, lage mat og klær. Både mennesker og dyr gjør det de kan for å overleve. Når jeg vasker, rydder og maler så føler jeg at jeg får kontroll over tilværelsen min. Da kan jeg slappe av og da blir jeg glad. Det er en slags belønning. Før måtte vi bruke hendene våre til å utføre alle typer arbeid. Nå har det skjedd store forandringer. Det fins en elektrisk "dubbeditt" til de fleste gjøremål. Du kan ringe til hytta og sette på varmen. Gresset klipper seg selv hver dag. Støvsugeren hjelper deg og du har bil til å kjøre til butikken og handle. Alt er enkelt. Du får mye tid som du ellers måtte bruke til å dyrke mat, lage klær og annet.

Tidligere måtte vi tenke ut hvordan vi skulle gjøre ting. Vi måtte gjerne tegne opp hvordan vi ville ha det. Regne ut hvor mye vi trengte. Legge en plan, løse et eller flere problem. Det var mye som skulle på plass før vi kunne begynne. Det var tankevirksomhet og senere utførelse av det vi skulle gjøre. Min far var tømmermann og jeg satt ofte ved siden av når han planla forskjellige aktiviteter. Ca 1970 var det eksisterende naustet falleferdig og han måtte ha opp nytt for å ta vare på båtene. Men, ville han klare å bygge opp et nytt naust på den korte ferien vi hadde før i tiden. Da var det mye å ta hensyn til. Siden det ikke er veiforbindelse måtte all materiale både til grunnmur, vegger og tak bestilles og fås med i et lass. Da var det viktig at alt stemte. Det mest fantastiske var det når vi klarte å rive det gamle, få opp grunnmur og ferdigstille naustet i løpet av de 3 ukene vi hadde til rådighet. Endatil klarte vi å få det ferdig malt. Da var det mange lovord fra fjern og nær. Det var naboer som kom innom og gratulerte og jeg så hvor glade mine foreldre var for at det gikk så bra.

Nå for tiden er det mye depresjon. Jeg tror at dersom man er litt mer aktiv med hendene sine så kan det være at en blir litt mer motstandsdyktig mot de tunge og vanskelige tankene som dukker opp. Tidligere da jeg strikke mye, laget jeg ofte mønsteret mitt selv. Garnet jeg kjøpte var som regel billig og feilvare og jeg måtte regne meg frem til maskeantall og jobbe med utregning før jeg startet opp. Det gjør at du får en slags planlegging og strategiutvikling i prosjektet ditt. Det er gjerne slik vi tenker og gjør på jobben vi har. Jeg har jobbet med ingeniører i 30 år og sett hvordan de jobber. Får du det til, så kjenner du på en god mestringsfølelse. Jeg har hørt at håndarbeid kan være en god form for stressmestring. Det hjelper til å senke både hjertefrekvens og blodtrykk. Er det ikke helt utrolig?

Nå for tiden er det lett å klage på at du er nedfor og deprimert. Den enkle løsningen er ofte en lykkepille. Jeg er redd for at den kan bringe mer problemer enn den gjør godt. Jeg vil påstå at gleden du får ved å bruke hendene til å lage ting er smartere. Da bruker du bruker både hjernen og hendene. Det gjør at du ikke får tid til å tenke på alle de problemene som er så lette å finne og begrave seg dypt nedi.

Ønsker alle en nydelig dag.

Siste innlegg
bottom of page