top of page

Brytningstid


"Det snør, det snør, tiddelibom" sang Ole Brum og det kan noen og enhver gjøre når vi ser ut vinduet. Snøen har lagt seg som et hvitt teppe over hagen. De tidlige blomstene står med hodet over teppet og titter forskrekket ut. Det er ikke lett å vite om det er vår mot sommer eller om en går tilbake til vinter.

Brytningstid er et ord som kommer frem fra glemselen. Det var nok mer brukt tidligere. Kan ikke huske når jeg benyttet det sist. I dag er det for meg en typisk brytning mellom varme og kulde, vinter og vår. Men, til helgen skal jeg i konfirmasjon og det er også en brytningstid. Det var tidligere det punktet i livet da en kunne kalle seg voksen. Da var en klar for å stå på egne bein og klare seg selv. Det er nok mange ungdommer som fremdeles kjenner på at de vil klare seg selv og ikke minst bestemme hva de vil gjøre videre med livet sitt. De færreste bryter opp hjemme og reiser ut for å få seg en jobb. Skolen er langt fra ferdig når man er i sitt 15 år.

I går fikk jeg melding om at gressklipperen min var ferdig på service. Plenen har jeg allerede klippet en gang og jeg ventet på at «sauen» min skal få overta. Nå får det vente til snøen har forsvunnet. De tidligste naboene har kommet godt igang med både å klippe rosene og fjerne vissent fra staudene. Det er jeg forsiktig med for jeg vet at april måned er lunefull. Det var haglebøyer både i går og forgår så at det kom snø i natt var ikke så uventet.

Vinterdekkene er fremdeles på. Siden de er piggfrie er det ikke så viktig å være først ute med byttingen og i dag passer det godt at jeg har ventet. Men, jeg tipper at når jeg skal ut å kjøre så har alt forsvunnet. Sola varmer godt og når den kommer til er det ikke lenge før at alt er smeltet. Jeg var ute for å ta noen bilder av kirsebærtreet som står med bristeferdige knopper. Nå var den et syn med snø på. Heldigvis er det ikke frost, så det skader ikke knoppene. Sola skinte så varmt og godt at det dryppet store dråper ned fra greinene.

Fuglene som ellers pleier å være ganske så livlige i treet mitt er rolige i dag. Kanskje ligger de og passer ekstra godt på eggene sine eller de små nyklekte i redet sitt. Jeg la merke til at noen fugler fløy med mat i nebbet. Det var nok for å mate de små. Vi er heldige som har så mange fuglearter rundt oss og kan høre den nydelige kvitringen og får anledning til å se og følge med i deres travle hverdag med små fuglunger.

Brytningstid er det også for oss selv. Det er noe som skjer om våren. Solen er mer tilstede og gir oss den etterlengtede energien som trengs for å komme mer i gang. Jeg tror at vi er mer avhengig av solen enn vi kanskje forstår selv. Humøret blir bedre og det er tid til fornying. Sommerklærne tas frem og vi er mer opptatt av å spise sunt. Vi forbereder oss til en spennende tid som er på gang.

På stueveggen min henger et flott bilde som en kunster i kalligrafi har laget. Det er av diktet: Jeg velger meg april som er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson.

Jeg velger meg april I den det gamle faller, i den det ny får feste; det volder litt rabalder,- dog fred er ei det beste, men at man noe vil.

Jeg velger meg april, fordi den stormer, feier, fordi den smiler, smelter, fordi den evner eier, fordi den krefter velter,- i den blir somren til!

Ingen beskriver vel april måned bedre enn ham.

Ønsker alle en praktfull vinterdag i april.

Siste innlegg
bottom of page