top of page

Sovet godt?


Alarmen starter sin forsiktige tone og blir mer og mer hissig etter hvert som den får holde på. Det er morgen og det er tid til å stå opp. Du føler at du ikke har lukket øynene i hele natt. Ikke i går natt heller for den saks skyld. For mange er dette noe man opplever stadig vekk.

Jeg sover som en «stein». Når jeg legger hodet ned på puten, er det ikke mange minuttene før jeg er langt inne i "soveland". Jeg har forstår at jeg er heldig som har det slik. Noen ganger kan det være at jeg våkner opp i løpet av natten. Da er det bare å se på klokken og finne ut at det fremdeles er god tid til jeg skal stå opp og så legge meg til å sove igjen. Det kan være litt vanskeligere dersom du våknet av at du hørte noe. I de fleste tilfeller så er det vær og vind som finner noe å ruske eller slå på og som gjør at du ikke klarer å roe deg ned igjen. Det kan være så enkelt som et lite lekespann som noen har glemt utenfor og som ruller rundt i vinden og forstyrrer. Da er det like godt å kle på seg og rydde opp og så legge seg ned og sove videre.

Mange vil ikke drikke kaffe eller te som inneholder koffein på kvelden. Koffein er et stimulerende stoff som gjør at en holder seg våken. Det mange ikke tenker på, er at det også finnes i forskjellige typer brus og sjokola

de. Det er jo greit å ha noe å skylde på. Jeg tror like gjerne det kan komme av at en har vært sammen med andre mennesker og snakket om mange forskjellige ting som har gjort inntrykk og som en ikke har blitt helt ferdig med å tenke på. Alt må fordøyes for å komme videre.

Da jentene mine var små, var det nesten som sovedukker. De sov tidlig hele natten og mye om dagene også. Andre måtte opp og mate og bytte på barna sine og fikk en urolig natt. Jeg var heldig som hadde gode netter. Min mann derimot var veldig var og våknet lett av den minste ting. Søvnen består av to faser – REM (rapid eye movement) og NREM (non-rapid eye movement). Det er i REM fasen vi drømmer mest. Da er vi avslappet, mens det er i NREM vi sover tyngst og det er i denne fasen vi blant annet lagrer hendelser og minner i langtidshukommelsen. Det er viktig at vi får begge disse periodene av søvnen. Det er bevist at dårlig og lite søvn kan gi problemer med både den psykiske og den fysiske helsen. Fedme, hjerteproblemer og diabetes er noen av de tingene som nevnes.

Tenk at vi sover bort en tredel av livet vårt. Det kan være litt frustrerende å tenke på. Det er mye vi kunne gjort på den tiden. Så har vi A og B mennesker. Synes det er en rar benevnelse med A og B mennesker. Det er som om noen er prima kvalitet og de andre ikke, men det er en vanlig og godtatt inndeling. B menneskene liker best å være lenge oppe om kvelden. Det rare er at tenåringene ser ut til å være en gjeng med B mennesker. De liker ikke å legge seg og når de først har lagt seg, så ligger de til langt ut på ettermiddagen neste dag. Tror nok dette har noe med at det er en trend. Da er det tøft å oppføre seg slik. Blir man eldre, ser det ut for at en blir mer og mer A menneske. Da vil en stå tidlig opp og nyte morgenen. For meg er det lett å legge meg, men har ingen problemer med å være oppe lenger dersom jeg har besøk eller er ute på noe.

Morgenstund har «gull i munn». Det er fantastisk å kunne stå opp etter en god natts søvn. Se på den fine himmelen som sola har farget. Dugget som henger på blomster og strå og som gradvis forsvinner i varmen. Men, hva med de som ikke opplever det slik. De som synes det bare er et slit og ork å stå opp for de er like trøtte som da de la seg til å sove. En ting som jeg vil anbefale er å ha en rolig periode før du legger deg. Slå av tv’en. Det er altfor mange opprivende scener i nyhetene. Krim og action kan du se på andre tidspunkt. Sett på noe rolig musikk. Les et kapittel i en koselig bok. Ta med deg blyant og papir og lag en liste over det som du må gjøre i morgen og resten av uken. Det hjelper å få det ned på arket. Det virker som om du slipper å tenke mer på det og får fred i hodet slik du kan slappe av og sove. Tenk positive tanker. Takk for dagen som har vært og alt du har fått oppleve. Ønsk deg en fin ny dag og gled deg til at du skal sove.

Ønsker alle en frisk og fin mandag.

Siste innlegg
bottom of page