top of page

Ros


Det er så lett å si noen rosende ord. For en fin bluse du har, det smykket likte jeg, utrolig god kake, du er så flink til å tegne. Ja, jeg kunne ha ramset opp i mengdevis alle de ting som en enkelt kan kommentere. Du ser hvor glad vedkommende blir når du kommenterer. Det er ikke alltid så mye som skal til.

Jeg har den troen at roser vi andre er vi med på å bygge opp selvtilliten deres. Er de veldig usikre og får en rosende kommentar for innsats, hva de har utrettet eller laget så stiger mestringsnivået. Hører de det fra flere er det som om det er sant, et faktum og da kommer troen på at da er det ikke bare meg selv som synes at dette er fint.

Ros er motiverende. Det kan være spiren som gjør at noe gror og vokser seg større. Jeg kjenner selv på hva ros kan bety for meg. Det kan være Alfa og Omega når du holder på med en omfattende renovering. Tak og vegger skal vaskes, grunnes og males og du står der alene og jobber. Du har lyst til å gi opp, men så får du besøk og de ser hvor lyst og fint det blir og gir uttrykk for det. Det hjelper deg til å stå på og bli ferdig med prosjektet.

Men, er du like flink til å rose deg selv. Det må jeg dessverre si at jeg ikke er. Jeg kan være ganske fordømmende og kritisk mot meg selv. Jeg har alltid likt å skrive, men aldri fått noen god karakter på skolen. Det var ingen oppmuntring eller ros. Det har nok vært med på å stoppe meg til nå. Plutselig fikk jeg for meg at jeg skulle blogge. Tenk, jeg som ikke kunne skrive. Men, det har vært så mange kjekke tilbakemeldinger og dette er noe jeg liker så da bare fortsetter jeg.

Tenk hva du kan utrette når du gir en positiv kommentar til noen, bare noen få ord om noe som du ser eller hører. Det kan utrette mirakler. Du ser gjerne ikke alltid at det er som om det tenner et lys i øynene til den som får rosen. De begynner å skinne. Er noen nede for telling, er det mye mer som skal til, men det er en begynnelse. Vi kjenner alle uttrykket det er som «et lite drypp i havet» eller «mange bekker små, gjør en stor å». Det merkes ikke med en gang, men skjer det ofte nok så vil det resultere i å få vedkommende ovenpå igjen.

Vi er flinke til å rose våre små barn. De viser stolt hva de har utrettet, enten det er noe de har tegnet eller at de klarer å hoppe og hinke. De vifter med armene og smiler og ler. De er så fornøyde med seg selv. Tenk om vi kunne være litt mer løsslupne i vår opptreden. Ta de positive ordene som kommer til oss og vise at vi satte stor pris på de. Kanskje det da ville vært enda enklere for mange å rose oftere.

Noe av det første vi lærte på NLP kurset var å gi en konstruktiv tilbakemelding. Da skulle vi finne tre positive ting å si før vi ga en » gave» som var fint pakket inn og fortalte om hvordan en kunne gjøre noe for å få det enda bedre. Dette er en måte som gjør at man blir positivt innstilt når en hører alt det som en har gjort fint og flott og dermed er en litt mer åpen for å se hva andre tenker at en kan gjøre endringer på.

En taktikk som du kan prøve er å stå foran speilet om morgenen og gi deg selv komplementer. Du må finne på en ny ting hver dag. Du har de vakreste øyner og du er så heldig som ser så godt. Slik kan du bygge opp og forsterke troen på deg selv. Ros er en viktig ingrediens og har ofte en stor betydning. Selv om ikke alle viser like stor oppmerksomhet når de får ros, betyr det ikke at de ikke setter pris på det.

Se hvem du kan rose i dag. Alle trenger det og du er den som kan gjennomføre det. Bare se hvor enkelt det er og kanskje er det du som blir den gladeste?

Ønsker dere alle en fortryllende tirsdag.

Siste innlegg
bottom of page