top of page

Tålmodighet


Tålmodighet er en dyd – en nødvendig egenskap. Vent, bare vent litt til. Ja, du har ventet lenge, men nå er du snart i mål. Nå kommer den du venter på, nå kan du snart gå, klokken er nesten på slaget og det er på tide å gå videre.

Det er mange typer av tålmodighet. Noen ganger venter du på noen og tiden går og føles uendelig lang. Du er i ventemodus. Det er vanskelig å starte med noen av de tingene du vanligvis holder på med. Tålmodigheten settes på prøve. Noen ganger går det greit andre ganger ikke. Er du stresset, trist og lei, kan det være ganske vanskelig å ha tålmodighet i det hele tatt. Er derimot humøret på topp og formen føles grei, er alt lyst og lett og da er ingenting noe problem og du har all verdens tid og tålmodighet.

Før vi hadde mobiltelefon, var det ikke alltid like enkelt å få gitt beskjed om at du blir forsinket. Jeg kjenner en person som ventet i flere timer på at venninnen skulle komme med bussen. Du tenker med deg selv at du må ikke forlate plassen, for da kommer hun akkurat når du har gått. Tvilen senker seg. Var det dette tidspunktet vi avtalte. Nå er det bare å sende en sms eller ringe. De fleste har mobilen med seg og kan svare, hvis de ikke allerede har sendt en melding om at de er forsinket.

Hvor lang tålmodighet bør og må man ha? Venter man på svar fra det offentlige, kan ventetiden dra ut. De har uendelig god tid og kjenner ikke selv på hva det gjør med en når en sitter på utsiden og venter på svar. Selvfølgelig er det ingen ting den enkelte person kan gjøre når alle dokumenter er innlevert, enn å vente. Man må smøre seg med tålmodighet.

Hva gjør ventingen med deg? Prosessen du går igjennom føles ikke god. Du føler deg usikker, tenker på om det er du som har misforstått, har du hørt feil, har ikke helt vært på samme nett og tankene bare flyr av gårde og lager mange og lange tankespinn. Hvordan skal du klare å få en bedre tålmodighet. Det er viktig å være fokusert på det man vil. Videre er det smart å være positivt innstilt, legge opp til at ting ordner seg og ikke tenke for mye rundt det. Lar du tankene ta overhånd, får du ikke alltid det resultatet du ønsker deg. Sett deg et mål og mange delmål og jobb mot det. Da opplever du at du ser lyspunkter hele tiden. Da merker du ikke at du må ha så lang tålmodighet.

Tålmodigheten min er lang. Det har jeg testet ut når jeg hekler duker. Jeg bruker ganske tynn tråd og lager motiv etter motiv som settes sammen. Det kan bli et par hundre til slutt og det går helt greit. Det kan være perioder der jeg gjør noe annet inn i mellom, men så er jeg tilbake og vil gjøre det ferdig. Her tenker jeg at det er en positiv tålmodighet.

Har du barn, vet du hva det vil si å ha tålmodighet. De tøyer ofte tålmodigheten din til det ytterste. Det skal en en rolig og avbalansert person til for å få lært de små forskjellige ting når de ikke er interessert og mye heller vil leke og gå ut med venner enn å sitte ned med leksene. Mange ganger må du ta deg kraftig sammen for å holde ut og finsnakke med de slik at de forstår hvor viktig det er.

Kjæledyr som hund, katt og hest må trenes og her trengs det virkelig god og lang tålmodighet. Det er rart, men når vi holder på med dyr, så er tålmodigheten vår annerledes.Selvfølgelig kan dagsformen gjøre at vi ikke er like motivert, men generelt er dette en arena der vi er glade og avslappet. Da har vi ikke så mange tanker om oss selv. Det er dyrets ve og vel og oppførselen dens vi fokuserer på. Vi setter alle kluter til for at dyret skal bli stuerene og gå pent ved siden av deg. Kattene lever sitt eget liv, så de nytter det ikke å bestemme over, mens andre dyr godtar det.

Ved sykdom kan det bli nødvendig å ha god tålmodighet. Det er langt fra alle som er friske hele livet. Noen har gjerne en skade fra fødselen av som de må slite med hele livet, eller de får noe i voksen alder og må ta hensyn til det videre. Da kan tålmodigheten bli satt på prøve.

Alle har vi vært innom og kjent på tålmodigheten og det skal mye tålmodighet til for å lære seg å bli tålmodig.

Ha en god dag alle sammen!

Siste innlegg
bottom of page