top of page

Kaffe


Kaffen har sitt opphav fra kaffeplanten. Det kunne bli høyt som et 10 meter høyt tre, men ble holdt nede for lettere å håndtere innplukking. Kaffeplanten har lang historie både i Østen og Afrika.Videre ble innførsel av et enkelt tre fra Java, Indonesia på 1700 tallet til Nederland foredlet og sendt til Sør Amerika. Nå finnes det store plantasjer i mange land rundt om i verden og mange fattige land har levd godt av kaffebønne-produksjonen. Det har også vært mange uår der hele produksjonen har vært ødelagt, men siden man nå har plantasjer spredt rundt om i verden, vil det alltid være en mulighet til å opprettholde produksjonen.

Den todelte kjernen som ligger inne i den røde frukten er selve kaffebønnen. Kjernen inneholder blant annet koffein som er den viktigste grunnen til at vi blir avhengige av drikken. Kjernene ristes og det er da aromaen kommer frem. Det fortelles at kaffebønnen ble tygget og brukt som et stimuli og er omtalt i både Bibelen og Koranen. Det har også blitt brukt som krydder.

Allerede for 500 år siden ble kaffe en populær drikk. Byen Mokka i Jemen hadde stor kaffeproduksjon og dette spredte seg raskt. Da kaffen kom til England ble det fart på sakene og det var her de første kaffehusene så dagens lys. Det ble et tilholdssted for både politikere og byråkrater. Nå er det den mest vanlige drikken sammen med te og drikkes av både fattig og rik.

Noen sverger til kaffe kokt på gamle måten der vann kokes opp og knust kaffe helles oppi og trekkes. Jeg kan nesten kjenne kaffelukten som kom fra kjøkkenet etter at det var fyrt opp i vedovnen for å få litt varme og «kaffelars» var satt på ovnen. Det var så koselig å komme ned om morgenen og få et krus med god og varm kaffe. Slik var det alltid i feriene da jeg var med foreldrene mine på landstedet.

Skal du ut på tur til fjells i påsken eller til stranden en sommerdag, er det viktig å pakke termos med kaffe. Det er ingenting som er så samlende og koselig som å bestemme seg for en liten rast. Får du anledning til å lage et godt gammeldags bål og ha med en svartsotet kaffekjele er det toppen av lykke. Det er ikke så mange som lager kaffe på gamlemåten lenger så ungdommen synes dette er både merkelig og fascinerende. Nå kjøper en et pappkrus med lokk og nyter kaffen fra det.

Coladrikker og andre energidrikker har tilsatt koffein som kommer fra kaffebønnene. Koffein gjør at du kan holde deg våken og blir ofte benyttet ved eksamen og andre perioder hvor man må holde seg våken og opplagt. Får du for mye er det også ugreit. Da kan du bli både rastløs, kvalm og få hodepine. Mange kan også få diaré og løs mage. Koffein gjør deg også avhengig og det kan ta flere dager og uker før du kommer deg helt.

Kaffen min er fortært. Det gjorde godt. Nå er jeg klar for å ta tak i dagens andre gjøremål. Avis og kaffe er en kjent kombinasjon for de fleste. Nå går vi mot en tid der papiraviser fases ut og alt skal leses på nettbrett. Likevel er kaffen fast følge. Tiden går videre og noe ting er viktige og følger med mens andre ting forsvinner. Nye fancy kaffemaskiner dukker opp og smakene du kan velge blant er nesten uendelige. Noen vil ha kaffen svart, mens andre foretrekker litt melk eller fløte i. Det er hver sin smak. Andre vil ha sukker i kaffen og tidligere var det vanlig å ta en sukkerbit å dyppe i kaffen og suge i seg. Det var datidens form for kos og ble kalt for «Obo’s»kjeks.

Ønsker alle en koselig tirsdag og har du ikke fått kaffen din enda så er det på tide og ta seg en pause og bare nyte kaffen og la tanke få fred.

Siste innlegg
bottom of page