top of page

Utslitt?


Hvorfor føler noen seg glade, lette og alltid klar for nye oppdrag, mens andre føler seg helt utslitt? Det er et ganske stort spørsmål som ikke er så lett å favne. Noen er helt ferdig etter å ha gått opp en trapp, andre kan springe sjunuts marsjen og har stadig energi til mer. Er det kosten, helsen, treningsaktiviteten eller rett og slett tankene som gjør en sliten?

Jeg liker godt å gå tur. Det kan være alene eller sammen med andre. Ut på tur og aldri sur, vil jeg påstå. Har du først kommet igang med å gå tur er det vanskelig å la være. Dropper du en gang er det lettere å droppe den neste og så videre. Går du sammen med andre, er det også lettere å overbevise seg selv om at det går greit å gå ut selv om det både regner, blåser, hagler og snør. Har du fått på deg ytterklærne og lukket døren bak deg, er det enkelt å fortsette videre.

Går du på helsestudio, spinning, yoga eller annet, får du også nok av trening og du kjenner at du har faktisk enda mer energi til å gjøre andre ting når du har trent. Det er rart, for nå burde en satt seg rett ned og tenkt at nå har jeg gjort nok for i dag.

Mat i alle kategorier spiller inn når vi føler oss utslitt. En vanlig metode nå en har bestemt seg for å slanke seg er å hoppe over frokost og lunch. Så spiser man en stor porsjon middag for da er man så sulten. I tillegg fyller man på av forskjellige småting i løpet av formiddagen, for noe må man ha. Ofte er dette tomme kalorier og varer kun en kort stund. Er det rart at en føler seg trøtt og sliten. Det skal ingenting til før en krangler, småkjekler eller blir sur for noe.

Det som har forundret meg en del i det siste er at jeg hører folk forteller at de er så slitne. Noen får ME og andre migrene. Presser vi oss for hardt eller er det tankene som spiller oss et puss? Jeg synes det kanskje fokuseres for mye på at en må ha gode karakterer på skolen for å komme inn på de studiene en ønsker. Videre ønsker man å fly til topps karrieremessig. Jeg tror at mange var bedre tjent med å komme ut i jobb og så ta en eller to dager på skolen. Motivasjonen kan lett forsvinne hvis de som ikke er akademisk interesserte må sitte på skolen med fag de ikke mestrer dag inn og dag ut. Da kan en lett føle seg utslitt i hodet.

Skoleflinke barn har en tendens til å presse seg veldig hardt. De sitter inne med lekser om kvelder og i helger og blir mer og mer stresset. Stresset stopper videre opptak av ny informasjon og så kan lett nedturen starte.

Søvnen er også en medvirkende årsak til at mange føler seg trøtte og slitne etter en lang dag. Mobilen ligger på nattbordet. Aktivitet med meldinger og sosiale media holder det gående utover kvelden og natten. Ingen vil kaste inn håndkleet og si at de ikke følger med. Søvn blir det lite av og alle vet hvordan det går når man ikke får tilstrekkelig søvn. Da blir man fort sliten og trøtt.

Noen føler seg sliten og trøtt, mens andre har et energinivå som mange misunner så dette er og vil alltid være forskjellig. Vårslapphet er også noe man må regne med og som går over av seg selv når bare sola kommer for fullt. Husk at man må ikke alltid stå på for fullt hele tiden. Det er smart å tenke på seg selv og innvilge seg et pusterom. Får du ikke til å planlegge dagen din og trenger profesjonell hjelp, er det smart å gjøre det før det blir for sent og det tar mye lenger tid til å komme seg på beina igjen.

Fokuser på noe som gir deg glede og ro i sinnet. Hør på musikk og syng med. Det er utrolig hvor glad du føler deg da og det er umulig å tenke på annet når en synger.

Ønsker alle en god mandagskveld.

Siste innlegg
bottom of page