top of page

Sola


Sola, den livgivende sola skinner inn gjennom vinduene mine. Det er så herlig å kjenne at den varmer og så blir jeg i så godt humør, får skikkelig gnist til å ta et ekstra tak. Det gleder meg. Man blir faktisk lykkelige av at sola skinner!

Vi er ikke bortskjemt med for mye fint vær her på Vestlandet så når det er blå himmel og sola skinner, er det som om det åpner seg en ny verden. Du ser alt så mye klarere, du får lyst til å gå ut i hagen og rydde opp etter vinteren. Du har lyst til å gjøre alt det du ikke har orket å tenke på og så gå deg en lang tur.

I tidligere tider da det var mye overtro, var en opptatt av å ikke bruke navnet, men lage et nytt navn som skulle gjøre at en ikke tilkalte eller gjorde noe som skremte vekk det en snakket om. Sola hadde mange navn og et av de var Nelly. I barndommen min hørte jeg mange som sa at nå kom Nelly og så var det sola som dukket frem fra skyene. Til eksempel ble ulven kalt gråbein, skrubb og varg. Fordi de var redde og ikke ville at den skulle dukke opp, kalte de andre navn.

Solen er en vanlig stjerne og grekerne kalte den Helio og romerne kalte den Sol. Før i tiden trodde man at solen var et levende vesen eller en gud.

Min mann var opptatt av solflekkaktiviten og som radioamatør benyttet han seg av de tabellene som ble utgitt og forholdene på radioen var vesentlig bedre når det var lite solflekkaktiviteter. Det er en kjent sak at denne aktiviteten forstyrrer signalene på alt kommunikasjonsutstyr.

Er du ute i sola er det viktig å bruke solkrem med uv filter. Det har vært forsket mye på dette. Jeg har alltid tålt sola godt og som barn var det ikke så mye fokus på solkrem. Derfor har jeg ikke vært så flink til å benytte det. Min far fortalte at de som barn smørte seg inn med oljer for å tiltrekke seg sola og bli brunere. Alle vil vi våre barn det beste og jeg har forsøkt å passe på å smøre inn. Nordmenn har en lys hudtype og derfor større risiko for å bli solbrent og i tillegg sies det at solbrenthet øker risikoen for hudkreft. Senere ble det ekstra fokus på UV strålenes virkning. UV står for ultrafiolett stråling og disse strålene kan trenge inn i huden. Er ozonlaget tynt slippes uv-strålene letter gjennom.

Vitamin D dannes i kroppen vår når vi får sollys. Uv strålingen gjør at produksjonen av melanin øker og dermed klarer kroppen å ta opp vitamin D. Dette vitaminet er igjen viktig for å styrke beinveksten og kalsium. Det er ikke så mange andre vanlige kilder til vitamin D.

Fra gammelt av er det mange observasjoner om hvordan det ser ut når sola står opp. Alle har vi vel hørt om «morgenrød gir aften blød» og «når sola går ned i vest, jobber den late best». Aurora er et annet ord for morgenrød eller daggry. Jeg liker godt å ta bilder av sol som stiger opp og spesielt når sola går ned i havet eller bak fjell og lager de flottest fargene rundt seg er det et syn som en skulle ønske ikke forsvinner.

Jeg er så heldig at jeg har fått opplevd sola som er oppe hele natten i NordNorge og på Svalbard. Da jeg var på Nordkapp var været varmt, klart og strålende. Vi fulgte sola som gikk ned til sin laveste posisjon og så begynte sin tur oppover igjen. Det var fantastisk å få oppleve. For et par dager siden, den 20. mars hadde vi vårjevndøgn og da er dag og natt like lange over hele jorden. Disse merkedagene er tegnet inn på primstaver som var en slags kalender i tidligere tider.

Sola stråler fremdeles og det er på tide å både nytte og nyte dagen videre.

Ønsker dere alle en strålende torsdag.

Siste innlegg
bottom of page