top of page

Tulipaner


De står der og lyser imot deg av alle regnbuens farger. Friske og saftige med vårgrønne blader. Det er en fryd å se på og jeg blir glad og opp stemt når jeg ser på de så det gjør jeg så ofte jeg kan. Her en dag fikk jeg en kjempestor bukett med tulipaner. Det er vårens blomst over alle. Den spruter farger mot deg og er som en energibunt der den står og strutter av friskhet. De er som smågodt, du vil ikke bare ha en, du vil ha mange, mange og helst favnen full.

Tulipaner kommer i alle slags farger. De kan være enkle eller fylte og bærer sin vakre blomst høyt opp til skue for alle. For å bevare de avskårne blomstene er det mange forskjellige råd og meninger. Jeg har hørt at noen tar potetmel i vannet. Det vil hjelpe til å stive de opp så de ikke blir slakke og henger ned. Rådet som fulgte med tulipanene jeg fikk sa at de skulle snittes over og la plasten stå på den første timen etter at de var satt i vann for da ville de bli rette. Videre anbefalte de at tulipanene skulle settes i liten mengde med kaldt vann og gjerne med noen isbiter i. For å holde seg ekstra godt ble det anbefalt å sette tulipanene kaldt om natten, men ikke under fem grader.

Hvorfor er det slik at noe gir deg en så stor glede bare ved å være til? De vokser frem fra den mørkeste mold og en vakker dag kommer de opp og viser seg frem. Jeg er så nysgjerrig på hva som kommer opp av gamle løker. Noen har overlevd og andre ikke. I min hage er det enda for kaldt til at tulipanene har kommet så langt så nå gleder jeg meg over de vi kan kjøpe og får som gave.

Nederland er mest kjent for sine tulipaner og det arrangeres turer for å se og nyte det fantastiske blomsterfloret om våren. En gang min mann var ute og reiste, fikk han litt god tid på Schipol og da kjøpte han en mengde tulipanløker. Det var favorittblomsten hans og nå ville han at det skulle blomstre fint rundt hytta. Dessverre ble gleden kortvarig for rådyrene var helt inne ved hytteveggen og snappet de etter hvert som de dukket opp. Først gikk blomsten og i neste omgang spiste de resten av bladene og stilken. Det var ikke mange vi fikk se.

Tulipanene er en slekt i liljefamilien. De kom til Europa med kjøpmenn fra Nederland som hadde vært i Det osmanske riket som er dagens Tyrkia og fått tak i disse fantastiske blomsterløkene. Dette skjedde allerede på 1500 tallet. Senere ble tulipanen en verdifull handelsvare og det var bare overklassen som hadde råd til å kjøpe disse sjeldne og dyre løkene. Tulipanen har også vært brukt som medisin, men vi må være klar over at tulipanen er en giftig plante og inneholder en irriterende plantesaft der løken inneholder mest av dette stoffet.

Det sies at tulipanen fikk sitt navn av formen som ligner på en turban. Det persiske navnet for turban er toliban. Historien forteller om et forelsket par i antikkens Persia. Den unge kvinnen ble drept av noen røvere og den unge mannen blir så fortvilet at han rir utfor et stup og blir drept. Der de finner liket, finner de også noen vakre røde blomster som de aldri hadde sett før og det var tulipanen.

Noen tulipaner, skogtulipaner vokser vilt og sprer seg som et gult teppe. Disse liker visstnok ikke rådyrene så kanskje det var slike jeg skulle hatt på hytta. Men, de liker seg nok best der de er og jeg får sette påskeliljer og dagliljer for det ser det ut for at de ikke liker.

Kjøp deg en bukett med tulipaner og ha de i nærheten slik at du kan nyte synet av de. De er som en vitamininnsprøytning og jeg kan garantere at du vil glede deg over de og at de vil gi deg gode vårfornemmelser. Det er noe vi sårt trenger i denne mellomperioden av vinter og full vår.

Ønsker dere alle en fargerik onsdag.

Siste innlegg
bottom of page