top of page

Omtanke


Verdien omtanke er viktig og noe vi alle er berørt av daglig i større eller mindre grad. Det kan være mens vi er på jobb der noen ringer og forteller at de har blitt syke. Det kan være tap av foreldre eller problemer med barna, forskjellige utfordringer innen familien og mye annet.

Vanligvis tenker vi ikke så mye på ordet «omtanke».. Det er en verdi som ligger forankret i oss. Synonymer som jeg tenker på i forbindelse med omtanke kan være omsorg, hjelp, nestekjærlighet, pleie, kjærlighet. Vi har alle omsorg og tanke for andre i større eller mindre grad, men det er også viktig å ha omtanke for seg selv.

Sykepleiere og andre innen helse og omsorg vet vi har stor omtanke for sine klienter. Det har også foreldre for sine barn og bonden for sine husdyr. Vi har omtanke for hverandre. Noen er mer opptatt av å hjelpe sine medmennesker. Fokuset er at alle skal ha det så godt som mulig.

Har noen kommet på sykehus eller blitt alvorlig syke så sender vi eller har med oss blomster og hører med de hvordan det går. Vi stiller opp for familie og venner som har blitt syke for å hjelpe til med å få det til å fungere i hverdagen. Utfordringer er til for å løses. Det er noe som ligger nedarvet i oss og som vi bare må hjelpe til med.

Allerede når barna er små er det viktig å lære dem at de skal dele, være vennlige mot sine venner og ha omtanke for andre rundt seg. Gode manerer er viktige. Lærer vi ikke barna dette som små, blir det snart et samfunn av tyranner og egoer som bare ser seg selv som midtpunkt. Tror ikke det vil gi oss det beste samfunnet.

Omtanke er også å dele, la andre få ta del i det en har og gjør. Jeg har alltid delt fra jeg var liten og tok denne arven med med videre til mine barn. Du skal dele med dine venner om det er så enkelt som matpakken, snop eller lekene dine. Klær og annet utstyr som du ikke trenger lenger kan du gi til Fretex eller andre institusjoner som formidler det videre til andre for en billig penge. Det er mye mer omtanke enn å kaste det i den sorte bossdunken slik at ingen kan dra nytte av det.

Er du invitert til middag eller bare et lunchbesøk er det koselig å ha med seg en liten blomst eller noen en har laget selv. Det viser omtanke og glede for at du ble invitert og at andre har tatt bryet med å lage til for nettopp deg. Det er ikke alltid så mye som skal til. Blomster plukket i hagen er nydelige og har like stor verdi som om de kommer fra den dyreste blomsterbutikk.

Omtanke viser vi ved å glede noen. Det kan være ved å besøke noen som sitter mye alene og som ikke har så lett for å komme ut blant andre, men også ved å invitere noen som du tror kan ha glede av å gå på de samme arrangementene som deg selv. Ofte er det vanskelig å gå alene, «dørterskelen» er for høy så en kommer seg ikke over.

Dagens gode gjerning kan være å ha litt mer omtanke om menneskene rundt seg. Bare se hvor lite som skal til for å glede andre i hverdagen.

Ønsker alle en mandag fylt med omtanke og glede.

Siste innlegg
bottom of page