top of page

Hender


Vi klapper i hendene, stryker over hud, strikker, lager mat, jobber i jorden. Det er så mye hendene får være med på som vi ikke tenker på i hverdagen. Hva skulle vi gjort uten? Det er vanskelig å forestille seg.

Hendene har fingrer og hver finger har betydning. Tommel og pekefinger sammen gir pinsett-grepet noe man spotter allerede før babyen er et år. Det er et grep som er veldig viktig. Du skriver, holder blyant og pensel og gjør det som skal gjøres nøyaktig. I min jobb som healer, fikk jeg oppleve gleden en klient viste da hun fikk mer førlighet i hånden og kunne lukke hele hånden sammen og bruke pinsett-grepet. Det var fantastisk å oppleve.

Som barn har vi mange regler for å lære barna om fingrene. Tommeltott, slikkepott, langemann, gullebrann og lille Petter spillemann. Det er mange rim, regler og barnesanger som omhandler hendene og bevegelser med hendene. Det er viktig å lære å bruke hendene tidlig.

Å sutte på tommelen er noe de fleste barn har testet. Mange klarer ikke å slutte og det er vanskelig for tommelen har du med deg hele tiden. Min datter kastet narresmokken da hun var ca ti måneder og gikk over til tommelen. Det gikk mange år før hun klarte å bli ferdig med den.

Noen har definert at tommelen har med vilje å gjøre, pekefingeren har med arbeid, langefingeren har med psyken, ringfingeren har med kjærlighet og lillefingeren med kommunikasjon. Er lillefingeren skjev er personen kunstnerspire. Ringfinger ligger i navnet at den har med ring og kjærlighet å gjøre. Det er også den finger som benyttes til gifteringen og bruk av høyre eller venstre hånd varierer i de forskjellige land.

Å knekke fingrer var noe vi gjorde i oppveksten. Vi syntes det var spennende å høre kneppet som oppsto når vi drog i fingrene. Det kunne være ganske mye lyd når alle satte i gang samtidig. Noen har fått det som vane og knekker og drar i fingrene når de er i en stresset situasjon eller de bare kjeder seg. Før fikk vi beskjed om at man kunne få gikt av det. Nå sier forskning at det ikke gir noen følger. Forklaringen er at det dannes noen små luftbobler som sprekker når en knekker eller drar i fingrene.

Hilser du på en person, kjenner du raskt om personen har samme temperatur som deg eller om hånden er varmere, kaldere, men også klam. Håndtrykket kan også være faster eller slappere enn ditt eget. Jeg var en gang med på en øvelse som gikk ut på å finne frem til de som hadde samme type håndtrykk og temperatur som jeg hadde og det var en fascinerende oppgave. Siden dette var en stor gruppe mennesker, fikk vi virkelig teste ut mange forskjellige håndtrykk på en gang og se hvem vi hørte sammen med.

Hendenes skjulte visdom har vi også hørt om og det forteller at hendene ikke bare brukes til fysiske ting som vask, rydding og jobbing, men hendene er også med på å formidle følelser. Berøring er er viktig ting som vi utfører med hendene. Stryker du over en annens hånd, arm eller kinn, merker du at du berører ikke bare den andres sinn, men også ditt eget. Ikke alle er så heldige at de har noen rundt seg som bryr seg og ligger du alene på sykehus eller gamlehjem er det viktig å tenke på at et lite, mykt klapp eller berøring av huden er en spesiell form for kommunikasjon som ikke alltid trenger ord.

Vi har også hørt om å ha et godt håndlag. Det er viktig i ethvert yrke og man ser raskt om man bare utfører noe for å bli ferdig med det man holder på med eller om man legger sjelen sin i arbeidet.

Å se gjennom fingrene er en kjent kommentar. Det er vanskelig å klare å se noe igjennom, men spriker man ut fingrene, kan man se mellom. Ofte benyttes det når en ikke ønsker å blande seg bort i det som det snakkes om. Det er ikke så viktig for en at man trenger å gi noen kommentarer.

Neglene er også en del av hendene. Mange biter negler og klarer ikke å la være. Jeg er opptatt av at neglene skal se fine ut og da er neglelakk i alle farger kjekt å ha. Det har blitt min nye hobby.

Ønsker alle mine lesere en herlig og frisk vårhelg.

Siste innlegg
bottom of page