top of page

Overtro


I de tusen hjem er det mange ting som skjer som vi putter inn under kategorien overtro. Har du vært ute for noe slikt eller kanskje bare hørt om det? I dag vil jeg ta for meg noen ting som jeg har hørt om.

Speilet må du passe på. Knuser du det kan det bli 7 års ulykke. Jeg lurer på hvem som har funnet på noe slikt. Før i tiden hadde vi ikke så mange speil. Jeg fikk en gang et spørsmål om hvor mange speil det var i mitt barndomshjem. Jeg tenkte godt etter og kom frem til at det var bare et på gangen. Altså har det vært viktig at en ikke ødela speilet og for at barna ikke skulle røre. Men, jeg har også hørt at fra gammelt av trodde man at speilbildet var et bilde av sjelen. De var redde for at sjelen gikk i stykker hvis speilet ble knust og dette kunne medføre at sjelen ikke kom til himmelen, og i verste fall at du kunne dø.

Du har sikkert hørt at du ikke må gå under en stige. Dette har nok også sin forklaring for at noe kunne falle ned. Var det et spann med maling, var det ikke like enkelt å fjerne det før som det er i dag for den gang var ikke maling vannløselig. Det kunne også falle ned andre tunge redskaper. Jeg leste nettopp om «armen» til kranen på 17 tonn som falt ned på Gullfaks B. Heldigvis var det ingen som befant seg der da ulykken skjedde.

Fremdeles snakker vi om at det kan skje en ulykke når du ser en svart katt gå over veien. Katter ble også sett på som den som holdt seg med hekser. Hekser var forbundet med trolleri og det var man redde for. Så man en svart katt som krysset veien var det viktig å spytte tre ganger for å oppheve denne ulykken.

Edderkopper skal man ikke drepe det vil også bringe ulykke. Spørs om det ikke er mer snakk om at en synes det er ufyselig å drepe de og har funnet på en unnskyldning slik at alle skal forstå at det skal man ikke gjøre. Jeg har aldri merket noe. Alle de edderkoppene som er ute og spinner sine vakre nett synes jeg vi bør bevare. De gjør iallefall ikke meg noe.

Fredag den 13. er en dobbelt ulykkesdag. I tillegg til tallet, er også dagen fra gammel kristen tro en ulykkesdag. Jeg vil bestemt hevde at for min del er det mer det motsatte. Mange reserverer seg for å bo i 13. etasje på et hotell og jeg vet at det er både hotell og flyselskap som ikke har 13. etasje eller 13. rad i flyene sine. Et annet sted en alltid tenker på antallet er når en dekker på. Det må aldri være 13 til bords for det bringer ulykke til alle som sitter rundt bordet.

For å ønske hell og lykke sier vi ofte at vi skal krysse fingrene. Dette er noe vi sier stadig vekk. Tror det er få som tenker på at det bare er overtro. Det er også vanlig å plukke kronblader av en prestekrage for å spørre: elsker, elsker ikke og det siste bladet ville gi utfallet av det. Dersom du plukker 7 forskjellige blomster på St. Hans aften og legger de under puten din når du legger deg så vil du drømme om hvem du kommer til å gifte deg med er en annen overtro.

Får du regn i sløret når du gifter deg sies det at du blir rik. Det ble også sagt at dersom det tordner så blir ekteskapet urolig med krangel og heftige diskusjoner. Er det derimot klarvær, blir ekteskapet fint og harmonisk. Jeg tror nok det er mer enn været som bestemmer hvordan ekteskapet blir.

Å finne en firkløver betyr at du finner lykken. Dette er en av de få positive jeg kjenner til. En gang da jeg var ca 12 år fant jeg en dobbel firkløver. Jeg tok den med til avisen og tenkte at dette var da en sensasjon, men det ble bare noen få setninger om at jeg hadde funnet den. Spørsmålet de stilte seg var om jeg hadde limt to firkløvere sammen. Det hadde jeg ikke og jeg var veldig lei meg for at det ikke ble mer interesse for den. Lykken har stått meg bi i alle år, tror jeg da og har du tro på lykken så hjelper det også.

Ønsker alle en lykkebringende vårdag.

Siste innlegg
bottom of page