top of page

Farger


Hvilken betydning har fargene vi omgis i hverdagen på oss mennesker? Det tror jeg er mye mer enn vi kanskje tenker på. Noen liker de sterke, noen de svake og noen hater spesielle farger.

I 1970 årene skulle alt ha sterke farger. Det gikk i gult, orange og brunt. Både klær og innredning var i disse fargene. Det var store mønster og fargerikt. Når jeg ser tilbake på bilder fra den tiden, føles det rart, men det var veldig riktig i motebildet. Til og med babyene var kledd i brunt og orange og gjerne med striper. Tidligere var det ikke vanlig å bruke så sterke farger. Babyene skulle ha pastellfarger eller hvitt.

Så kom 80 årene og nå ble fargene enda tyngre, vegger ble malt dyp blå, burgunder og mørk grønn. Ikke bare stue og gang, men også barnas rom ble malt og det er en kjent sak at små rom virket enda mindre. Den er rart at farger har så stor makt. De endrer helt karakter på det de blir brukt på. Så kom 90 årene og alt det mørke skulle bort og nå var det hvitt som gjaldt. Slik endres det hele tiden. Motedesignerne må gjøre endringer for at det skal selge og vi liker forandringer.

Veggene på sykehusene var ofte hvite tidligere. Hvitt er lyst og rent. Det sies at hvit ikke er en farge, men en kombinasjon av alle farger. En har eksperimentert med å sette farge på veggene for å se hvilken innvirkning det har på syke mennesker. Farger er som vitamininnsprøytninger. Det påvirker veldig mye. Bruker man en vegg med grønt, blågrønt og blått i disse rommene, skaper det ro og harmoni.

Farger benyttes også i klær og gir signaler om hvem en er. Det er viktig å tenke på farger når en skal til intervju. Gult viser at du er kreativ, bruker du rødt er du energisk, har stor energi, men også varme. Det er den sterkeste av alle farger. Alle har nok hørt om «den røde løper». Blå er en beroligende farge. Det er en farge som er mye brukt både til klær og innredning. Grønt er behagelig å se på. Den henspeiler naturen og det er en farge vi kan se på over lang tid uten å bli trøtte i øynene. Denne fargen benyttes i operasjonsstuer og klærne kirurgene benytter. Grønt er også fargen for sikkerhet og derfor er skiltene for nødutganger grønne.

Svart representerer sorg og før var det vanlig at en måtte gå i sorte klær i sørgeperioden. Dette kunne vare i minst et år. Nå er svart den vanlige fargen blant ungdom og hvem kjenner vel ikke til «den lille sorte», kjolen som er et "must" til alle anledninger.

Jeg hørte en gang at lys og farger påvirker hjernen. Det fungerer som signaler og gir informasjon til hjernen som igjen avgjør hvordan vi oppfører oss. Samene og folkene på Grønnland bruker klær og da spesielt draktene sine med sterke farger. Vinteren langt nord har lange mørkeperioder og kanskje er det som en erstatning for at hjernen ikke skal roes ned og sove og at en kan gå inn i en vinterdepresjon.

Det er vitenskaplig bevist at menn oppfatter ca 1 million fargenyanser mens kvinner oppfatter opp mot 10 millioner forskjellige nyanser. Fargene kan blandes og en får frem nye farger. Det er ting en lærer i barnehagen. Det er en kjent sak at gul og blå gir grønn og så videre. Leonardo Da Vinci sa at han trengte fire farger til å male hele verden og det var rød, gul, grønn og blå. Fascinerende.

Planter vi blomster i blomsterbed er det viktig å se på kontrastfarger. Rødt og grønt, blått og gult, oransje og turkis, gulgrønt og lilla er farger som er kontraster. Her er det viktig at en ikke benytter like mye av hver farge for siden de begge er sterke, vil de sloss om styrken – hvem er sterkes og så vil det virke rotete. Bruker du derimot bare litt av kontrastfargen, vil de fremheve hverandre. Greit å vite når en går i gang.

Blomstenes farge har også stor betydning. Alle kjenner vi til at rødt betyr: jeg elsker deg, mindre kjent er nok at gult fra gammelt av betyr falskhet. Nå ser jeg at det er byttet ut med at du er solen i mitt liv som høres mye bedre ut.

Fargene påvirker oss – det er jeg ikke i tvil om. Hvordan vil du at din hverdag skal være? Det bestemmer du mye av selv. Finn frem friske gode farger og omgi deg med det som du føler gir deg ro eller energi. Det er bare å gå i gang.

Ønsker alle mine lesere en fargerik dag.

Siste innlegg
bottom of page