top of page

Gamle bilder


I går var jeg nede i kjellerstuen og ryddet. Her hadde vi et galleri av bilder. Rart når de henger der på veggen så tenker du ikke så mye på det, men med en gang du tar de ned og ser på de så begynner minner å dukke frem.

Bildet som jeg har tatt med i dag viser mine besteforeldre på morssiden. Min mormor hadde sort kjole. Det var noe mannen ønsker og på den tiden var det mannen som bestemte. De giftet seg 27. august i 1926 og fikk sju barn. Det var ikke vanlig å smile på bilder før i tiden. Da måtte en se andektige ut. Helst skulle en se ned og hendene ble ofte holdt sammen. Det er flott å se hvor staselige de var.

De som gifter seg nå har ofte nydelige, hvite kjoler med blonder og tyll. Det er som om en er midt i et eventyr denne ene dagen av ens liv. Dessverre er det en heller kostbar affære for de fleste. Hele bryllupsfeiringen har blitt veldig amerikanisert. Mange ønsker seg et bryllup slik som man ser på film. Bryllupsbilder har også forandret seg mye. Heldigvis må man ikke se så andektige ut på bildene lenger. Nå blir bilder knipset til alle tidspunkt og på alle mulige måter. En vil ha liv og bevegelse og helst ta bilder i øyeblikk der en ikke er klar over at det blir tatt bilder.

Fargebilder tatt i 1960 til slutten av 1970 årene har falmet og er motivet er nesten forsvunnet. Den nye fantastiske revolusjonen som fargebilder var, ble ikke testet godt nok. Det var ikke bare bilder som en tok selv og fikk fremkallet, men også bilder tatt hos fotografer. I 1950 årene var det vanlig å ta sort/hvitt bilder og noen farget de etterpå. Det ser jeg holder bedre enn den første perioden med fargebilder.

Begge jentene mine hadde jobb etter skoletid hos et firma som fremkalte bilder. Det var store maskiner og mye forskjellige væsker som måtte fylles på og maskinene gikk for fullt. Når en hentet bildene var det spennende å se hvordan de så ut. Det var ikke vanlig å knipse i «hytt og vær». En måtte tenke seg om for fremkallingen var dyr og dermed kunne det ta litt tid fra første til siste bilde ble tatt.

Fotoapparatene har også forandret seg, fra Hasselblad kamera som proffene benyttet og som også var det første kameraet på månen via Kodak kamera, polaroid som var selvfremkallende, speilreflekskamera til den nye verden som åpnet seg med digitale kamera. Nå er de fleste kameraene lagt bort for nå er kameraet i mobilen bedre enn de fleste vanlige kamera. Du har et utall av finesser og redigerings app'er og så lagrer du alt i en sky. Det er jammen nye tider.

Av og til tar jeg frem gamle album mens barnebarna er på besøk. Det er morsomt å høre når de ser på bilder fra vi var små, klærne, fargene og lekene. Det er mange kommentarer. En gang skulle vi feire faster til mannen min. Hun ble 90 år og ønsket seg ingen ting. Da kom jeg på at vi kunne lage et album med bilder fra hans søsken, deres familie og vår. Det ble en gave som falt i smak og som hun hadde stor glede av. Jeg er så heldig at mine døtre lager album for hvert år som jeg får til jul. Det er utrolig koselig å se slike årskavalkader. Det er lett å vise til mine søsken og venner og mye koseligere enn å vise et bilde på mobilen eller pc’en.

Dagens henstilling er å ta frem bilder og drøm deg tilbake og nyt de herlige øyeblikkene. Husk også å ta nye bilder som du kan glede både deg selv og andre med senere.

Ønsker alle en nydelig dag.

Siste innlegg
bottom of page