top of page

Rent vann


Logoen lyste mot meg fra en bil da jeg var ute og gikk tur. Rent og rent tenkte jeg og som et nysgjerrig barn lurte jeg på hva er rent. Hvilke verdier har noen definert og så bestemt at er rent nok?

Det er rart å tenke på at det vannet som ser rent ut, kanskje ikke er så rent som vi tror. Det er nok mer forurensning både i luft, sjø og jord enn det vi aner og klarer å forstå. Vi er vant med vind og vinden forflytter seg så den luften som er over oss for øyeblikket var kanskje over England for noen dager siden og hva med det som kommer via Russland? Vi får høre at det må innføres piggdekkavgift på grunn av svevestøvet fra asfalten så det er nok ikke bare «fryd og gammen» hos oss heller.

Jordsmonnet er heller ikke ren fra avfallsprodukter. Tidligere var en ikke så nøye med hvor en kastet søppelet sitt og en forsto ikke at det var farlig med asbest, kvikksølv og mye annet. Det ble kastet i naturen.

Det er rart å tenke på at vannet som vi drikker fra kranen er rent. Det går gjennom rør som har vært der i kanskje mer enn hundre år. Helt tilbake i tiden benyttet de kanaler av tre så tok de i bruk jern så sementrør. Vannet kom fra store vannmagasin som er merket med drikkevann og her kan en ikke bade. At fugler og dyr oppholdt seg her er helt naturlig. I rørene ble det avleiringer, samt at rørene rustet. Rør ble fornyet med det som var det nyeste og beste materialet for tiden. For å gjøre vannet rent blir det tilsatt klor. Det kan vi av og til kjenne smaken av når det har vært tilsatt mer enn vanlig.

Da jeg var liten og bodde på «landet» hadde vi flere brønner. Det var godt vann og er fremdeles godt når vi drikker det og det smaker godt. På hytten min på Fløysvik som ligger til Lutsivassdraget er det ikke så vanlig at en drikker vannet. Vannprøver forteller at helst ikke bør drikkes.

Så kom vann på flasker. Det var tingen. Ingenting var så fantastisk godt og helsebringende som vann på flaske. Forskere sto fram og fortalte at dette var det beste valget. Flasken, som var i plast, hadde holdbarhetsdato. Tenk, nå gikk plutselig vannet ut på dato. Forstå det den som kan. Det var også nødvendig å kjøpe nye vannflasker for det var

å fylle opp vann fra springen. Huff og huff så mange bakterier du kan få i deg da.

Vi er heldige som bor i et land der det ikke er vannmangel. Det er uhyggelig å se og lese om all vannmangel på jorden vår og all krig og elendighet den medfører. Mennesker og dyr som må forlate stedene de bor på for å få tilgang på vann og ikke minst på damene som må gå kilometer med vannkrukke på hodet til nærmeste brønn for å få vann til familien sin. Jeg er glad for at vi har godt vann og kan drikker med velbehag. Kanskje drikker jeg ikke så mye som leger mener en bør drikke daglig, men det tror jeg er forskjellig fra person til person. Vi er heldige som har så lett tilgang og tenker ikke alltid på hvor godt vi har det.

Pass på at du også får din daglige dose med vann.

Ønsker alle en herlig dag.

Siste innlegg
bottom of page