top of page

Sammenligningen


I går satt jeg i godstolen min og bare nøt at solen skein på vindusruten. Det var tydelig at blomstene som står i vinduet også satte pris på solstrålene for de sto der så store og fine og vendte ansiktene mot sola.

Det er rart, men blomster kan faktisk sammenlignes med mennesker. De har mange likhetstrekk. Det høres kanskje litt rart ut, men blomstene er jo også levende vesen. De vokser opp fra et frø og får de skjønneste blomster for å tiltrekke seg insekter. Ser vi på menneskene så skjer akkurat det samme bare på litt andre måter.

Jeg har lyst til å trekke frem noen sammen-lignelser og det som kommer til meg er alle de sykdommer og utøy som blomstene kan få. Det er lus i mange varianter, meldugg og spinn for å nevne noe som kommer på blomstene i vinduskarmen. Det er insekter som suger næring ut av blomstene. Jeg tenker på hvordan noen mennesker «suger» kraften ut av sine venner. De tenker bare på seg selv og vil ha all oppmerksomhet. Det kan også være all den sykdom som vi mennesker må tåle både av fysisk og av psykisk art.

Blomstene må ha gjødsel for å vokse og trives. Det er næring for både kropp og sjel. Menneskene «vokser» ved de rosene ord og omtale de får og for ikke å snakke om hvilken betydning en god klem har. Kjenn på den følelsen. Hva tenker du når du får beskjed om at de må få en klem til på den andre siden. Jo, du tenker at det gjorde godt både for deg og for den som fikk klemmen. Stemmen er også medvirkende til å du får til en koselig stemning og at du trives. Tenk på det neste gang du nynner, plystrer eller tar deg en trall. Det muntrer opp og får du i tillegg en kommentar på at du synger så fint, så blir du så glad.

Vann gjør godt, men for mye og for lite er ikke bra. Blomstene liker ikke å stå i vann i lengden. Får ikke røttene luft så går det ikke lang tid før planten dør. Slik er det med menneskene også. Får de ikke den omsorgen de trenger, frisk luft og rikelig med vann så har de de ikke godt.

Trives planten, vokser den godt og strekker seg så den må støttes opp. Røttene får ikke plass i den trange potten og den må plantes om i en ny og større potte. Kanskje må de beskjæres også. Det samme skjer med menneskene. Barn vokser og blir større og større. De trenger stadig nye klær, hår og negler må klippes.

Det som er så herlig er at alle er vi forskjellige. Det fins uendelig mange varianter av blomster og det samme gjør det av mennesker. Noen liker best de blomstrende, mens andre foretrekker de som bare har flotte blader, noen er store og noen er små. Fargene er også viktige, noen vil bare ha hvite blomster, mens andre foretrekker friske og sterke farger som lyser opp i hverdagen. Menneskene er også ulike og har sine forskjellige særtrekk. Det rare er at det finnes mange som tenker at de er enestående og at de aldri finner sin make, men når en tar tar tiden til hjelp så ordner det seg som regel. Nettet er til god hjelp for å finne hva det enn er en leter etter.

Når vinteren kommer går blomstene mer eller mindre i dvale. Det er noen som klarer vintermørket bedre enn andre. Slik er det også med mennesker. Fravær av sol og varme gjør at vi holder oss mye innendørs. Det er lite å gjøre utenfor og en treffer ikke så mange av naboene eller andre. Det gjør noe med oss. Mange får depresjoner. Noen går i solstudio for å få mer farge og energi. Så kommer våren og knoppene spretter. Det kjennes godt når sola steiker og sevjen stiger i både blomster og mennesker.

Ønsker alle en fornøyelig dag i solvarmen.

Siste innlegg
bottom of page