top of page

Vinterferie


Jeg våknet av en bokfink som plystret sine lange muntre låter. Det ser ut til å bli en strålende dag. En nydelig start på en vinterferie. En etterlengtet ferie i det travle livet vi fører. Fullbooket med alt barna skal på, det vi selv vil ha med og alt det andre som skal gjøres.

Skolen tar ferie og ungene får fri. Det er herlig med litt fri, men hva med jobben? Får jeg anledning til å ta fri nå og hva med den som går i barnehagen og må ha 4 uker sammenhengende ferie i juli. Det er ikke alltid det er så enkelt ta all den ferien en ønsker. Noen firma er forståelsesfulle og gir fri uten lønn, mens andre firma er veldig strikse og tillater ikke en dag utover alle de feriedager og fridager det allerede er i året.

Jeg har jobbet i begge typer firma og når jeg tenker tilbake så var det aldri helt enkelt å få fri når en ønsket. En administrasjons og kvalitetsleder måtte være tilstede. Tenk om det oppsto noe som de ikke klarte å løse. Senere kom tiden med hjemmekontor og dermed var det enklere å få forståelse for at ting kunne ordnes selv om en ikke alltid var tilstede.

Nå har de fleste fri hele eller deler av uken. Det er mange som leier hytter i snø-terreng og helst ved siden av et skitrekk. Selv om de brøyter de flotteste løyper er det nok flesteparten som vil opp i trekket. Det virker som om antrekket er viktig om du skal våge deg ut. Det nytter lite å starte ferien med fjellanorakk og skibukse. Skal du kjøpe skisko må du passe på at det er rette type til de bindingene du har ellers må du få tak i det også.

Reiser man ikke til fjells så må man finne på noe annet. Leos lekeland, Vitenfabrikken, alle typer ishall, klatre og sportshaller i alle varianter er på besøkslisten. Kvadrat er fullstappet av alle familier som går med barnevogn og unger i full bredde i gangene. Ungdom samles også der og har kjøpesenteret som sin holdeplass hele uken.

Tidligere hadde vi campingvogn og den sto alltid i Solheimsdalen på Tjørhom i vinterhalvåret. Der var vi i 10 år fra hun minste var snaut 5 år. Det var koselige tider. Da barna ble noe eldre artet det seg slik når vi parkerte bilen. Min mann begynte å spa seg vei inn til vogna for å sette på gassen. Jeg begynte å bære inn og startet med middagen. Hun eldste tok skiene fatt og dro ut på tur, mens hun yngste satt i bilen med musikk på ørene og koste seg med et blad eller bok og ventet på at det skulle bli varmt i vognen. Nå er begge aktive og storkoser seg både i løyper og trekk.

Nå er det lenge siden jeg har vært i snøen. Jeg trives best på hytta der jeg kan holde på i hagen. Det er litt for tidlig å begynne for fullt i hagen enda med fare for snø og frost, men frukttrærne kan beskjæres og når en ser etter så er det mange ting å ta seg til. Hjemme har jeg også noen prosjekt på gang så arbeidsledig blir jeg nok aldri.

Da vil jeg ønske alle en herlig vinterferie. Nyt alle de solstrålene dere kan både på sjø og på land og til fjells!

Siste innlegg
bottom of page