top of page

Aldri en kjedelig dag


Det er litt av en påstand jeg vil komme med i dag: Aldri en kjedelig dag. Hvordan kan det skje? Har det alltid vært slik? Ja, nå får vi se.

Dagen er gitt oss og det er opp til hver enkelt å fylle den med det som en selv mener er det beste. Jeg er en person med mye energi og har alltid hatt det slik. Selv om jeg gjennom hele mitt voksne liv har fått kommentarer på at «det var da veldig så du har jobbet», så har jeg nok ikke tenkt så mye på det. Jeg trodde alle var slik. Det var faktisk ikke før jeg tok et kurs som heter Enneagrammet der en belyser de forskjellige personlighetstypene at jeg forsto det. Der fant jeg ut hvilken type jeg er og at denne typen blant annet har stor energi. Det vil si at det er lett å gå i gang med forskjellig type arbeid uten å bli så fort trøtt. Jeg har stilt opp på dugnader, familie og der det var nødvendig både inne og ute og gjør det fremdeles selv om jeg nå mer velger hva jeg bruker tiden på.

Da jeg var liten var det som regel ut med venner og vi hadde stor aktivitet på lekeplassen og i gatene. Det var ikke så mye biler i 1960 årene da jeg vokste opp. Vi hinket spill, hoppet med strikk og tau, lekte med ball, hadde syngeleker, "tikken" og gjemmeleken. Det var alltid noe å gjøre. Så kom vinterferie og høstferie og da var det mange av naboungene som dro på ferie. Da husker jeg at det ble kjedelig. Det var ingen å være sammen med og jeg måtte finne på noe selv. Jeg husker at jeg spurte min mor flere ganger om hva jeg kunne finne på. Det var klar beskjed om å tenke selv og se om det var andre alternativer enn det jeg vanligvis gjorde. Det var veldig kjedelig og uvant å ikke ha noen å leke med eller noe å gjøre. Heldigvis er det vel slik at når det blir kjedelig nok så finner en på noe og det gjorde jeg alltid.

Denne uken har gått med til å ta ned bilder, lister og elektriske bokser og vaske en lang vegg i kjellerstuen. Sperregrunningen er jeg kommet halvveis med. Det skal bli lyst og fint nå. Er trøtt av furupanel på alle veggene. Jeg er så heldig at det er uendelig med muligheter om jeg bare våger å se etter. Er det vinter og kaldt ute, er det akkurat passelig til å gjøre forefallende arbeid inne.

Det som jeg synes er litt rart for tiden er at barn ikke får tid til å kjede seg. Med en gang de ikke har noe å gjøre så er det enkelt å sette seg ned med nettbrett eller se på tv. Hva skjer med evnen til å finne på nye ting og utvikle skapertrang. Barnehagene holder ungene aktivisert og har veldig mange flotte tiltak og pedagogisk riktige ting å gjøre, og når de kommer hjem er de som regel så trøtte at de ikke gidder å gjøre noe mer.

Da mine barn var små var de hos dagmamma de første årene. Dette var en fantastisk tid hvor de hadde det utrolig gøy. All ære til de som tok på seg en slik jobb. Senere var jeg hjemmeværende noen år og da var det kjekt å se hva de fant på. Jeg husket godt min egen tid der jeg kjedet meg og var opptatt av å se hva mine gjorde i slike situasjoner. Det var aldri noe problem for den eldste som leste alt hun kom over og aldri fikk nok tid til det og den yngste var hestegal og syklet til Grannes fra hun var ca 8 år. De kunne også finne på å gå på mattur. Da pakket de en liten sekk og gikk bort til den store steinen der de spiste. Etterpå gikk de gjennom noe kratt og trær som de kalte jungelen. Turen videre gikk til ruinene som var murene der brakkene som ble sendt til OL i Lillehammer sto. Her kunne de leke hele dagen.

Se etter hva dagen bringer deg. Vær åpen for nye ting og se muligheter. De er der om du bare ser etter!

Ønsker dere en fornøyelig dag.

Siste innlegg
bottom of page