top of page

Bursdagsfeiring


I dag fyller min eldste datter året og dette bringer meg inn på hvordan bursdagsfeiringer har utviklet seg. Som regel er det stor stas og feiring, men ikke alle liker like godt denne oppmerksomheten. Heldigvis er bursdagsfeiring noe av det vi alle setter pris på i min familie.

Fra jeg var liten, var det stor stas å fylle året. Jeg bodde «på landet» til jeg var fem år og mine besteforeldre fra Stavanger var alltid på besøk. Siden jeg var det første barnebarnet, var det stor stas. De hadde alltid med koselige pakker som inneholdt både leker og klær. Flere av mine tanter og onkler var også på besøk selv om det var en dagstur med båten fra Stavanger og innom alle øyene og langt inn til Muslandsvåg. Da jeg ble større og bodde i Stavanger, var det barneselskap med noen av mine venninner, senere klassevenninner og søskenbarn. Det var alltid mange kaker og brus eller saft og vi lekte og koste oss.

Da jeg selv fikk barn, var det viktig å lage til selskap og skikkelig bursdagsfeiring. Ofte ble det opptil tre selskap for at alle skulle få bli med. Stor familie og masse venner var viktig. Kaker ble laget i alle farger og fasonger, stadig nye varianter. Siden min første datter har bursdag i karnevalstiden, ble dette utnyttet og det var spennende å lage klær og utstyr og ikke minst se hvor utrolig flotte alle som kom var i sine kostymer.

Mine to døtre har ført tradisjonen videre. Det er stor stas med bursdagsfeiring. Den starter som regel om morgenen der de blir vekket og sunget for og så åpning av pakker. Det er viktig å ha på litt finere klær på bursdagen sin. I barnehagen var det tradisjon at den som fylte år fikk være med i butikken og handle og ikke minst være med å velge ut hvilke type frukt som skulle på bordet. I tillegg fikk de være med å skjære opp og dekke på. Det var utrolig stas.

Det er stor endring i måten en feirer bursdager på nå for tiden. Nå skal bursdagen feires på Leos, Vitenfabrikken, Dolly, kampsportarena, klatring og andre steder hvor man lar andre overta og selv sitter som tilskuer. Denne trenden har tatt helt av og det koster mye. Er det fordi man har for liten plass hjemme eller er det ikke lenger godt nok å servere pølser i brød, gele og kaker og brus og har barneleker som bro, bro brille, bjørnen sover og fiskeleken lenger?

De selskapene som virkelig huskes, er de der en tok barna med i hagen og laget masse gøy med leker, sang og aktiviteter. En annen ting som jeg husker var stor stas var å få tegne på duken. Alle tegnet en hilsen til bursdagsbarnet.

Hvordan er det å feire dagen når en ikke lenger er noen ungdom? Årene går så fort og det er ikke alltid lett å innrømme at nå har jeg faktisk blitt voksen. Jeg synes det er viktig å se på hver bursdag som en milepæl. Vi har opplevd masse det året som har gått av både gleder og sorger. Hvorfor skal vi ikke da feire det?

For de som er på Facebook, er det enkelt å sende

. Her blir vi minnet om hvem som har bursdag og om vi vil sende en hilsen. Jeg forsøker å følge opp slik at ingen føler seg forbigått. En liten hilsen kan for noen være det som redder dagen. Ikke alle har familie og venner som husker en så dermed kan den hilsen man får på Facebook bli husket.

Til alle de som skal lage til barnebursdager vil jeg si at selv om barnet selv ønsker en feiring i dyre omgivelser, så kan du selv lage det like koselig. Det er bare å sette fantasien i sving og gå i gang.

Ønsker alle en nydelig dag.

Siste innlegg
bottom of page