top of page

Hva spiser vi?


Det er mye vi ikke vet og kanskje er det godt for når en setter søkelyset på forskjellige matprodukter så kan en bli ganske redd. Det som jeg trodde var trygt og hadde stor tillit til, holder nå på å smuldre opp. Jeg er blitt mer opptatt av å bake selv for at jeg skal være trygg på at maten inneholder de tingene jeg ønsker og at jeg ikke får inn alt det som er uønsket.

På hytta dyrker jeg poteter. Jeg er så heldig at jeg kjenner en bonde på Sola som holder av noen poteter av typen Blue Congo og en annen tidligpotet. Det er bare så kjekt når våren kommer og få satt ned potetene. Det er ikke store åkeren jeg har, men jeg kjenner at dette er tingen. Jeg vet at dette er noe jeg har dyrket selv og at det gir meg stor glede å kunne dele med andre og kose meg med mine selvdyrkede poteter. Heldigvis er det jeg som bestemmer om potetene mine er for små eller for store til å spises. Jeg er helt fra meg når jeg hører om all frukt og grønnsaker som blir kastet fordi den ikke har rett størrelse eller fasong. Hvorfor har samfunnet blitt slik?

Det har vært stort fokus på hva brød inneholder og i går ble det tatt opp at de tilsatte hvetegluten i mange lyse brødtyper av butikkbrødene vi kjøper. Er det greit at de tilsetter så mye som det ikke er vanlig å gjøre når vi baker hjemme. Det er ekstra sukker og salt i tillegg for å få den rette smaken. Når de tilsetter så mange forskjellige ting som for eksempel tilsetningsfarge for at brødet skal se ut som det er grovere enn det i virkeligheten er. Min kreative hjerne undrer seg over at de ikke gjør det motsatt og får de grove brødene til å se lysere ut. Da hadde det kanskje vært mulig å få de barna som bare vil spise loff til å spise grovere. Jeg bare spør. Videre kan vi kjøpe oppskåret brød og pølsebrød i plastposer som har mange måneders holdbarhetsdato

. Hva er de tilsatt? I følge ingrediensene står det ikke noe og produsenten hevder at det ikke er gjort noe spesielt for å få det slik.

Jeg har undret meg litt over alt det som kommer for dagen når det gjelder mat. Det er ikke lenge siden vi fikk høre at røykte produkter, slettes ikke var røykt, men derimot tilsatt røykaroma eller sprøytet på et aroma for å innbille oss at produktet var røkt på gammel måte. Har funnet ut at det ikke er mer enn ca 35 prosent som blir røkt på flis som jeg hadde forventet at all røkt mat var. Det er synd at slikt skjer uten at vi blir informert om endringer i prosessen. Spesielt når det er så store ting som foregår.

Facebook er et yndet sted for å poste undersøkelser og annet om mat og drikke. I går leste jeg hva lettbrus var tilsatt. Det var blant annet aspertam og andre typer sukkeralkoholer og hva dette gjorde med tarmfloraen vår. Det var uhyggelig lesning. Det er skremmende at vi fortsatt drikker slike lettprodukter med god samvittighet og jeg er like forundret at det ikke snart kommer en undersøkelse som klarer å overbevise at EU om at dette må forbys. Jeg kjenner flere som er helt avhengige. I tillegg sliter de med overvekt og har fått beskjed av legen at det er helt greit å drikke disse produktene. Selvfølgelig er det riktig siden de fremdeles ikke er forbudt, men hvor går den etiske grensen?

Videre leser jeg at sjokomelk er like sunn som vanlig melk. Hvordan klarer de å få til dette? Er det mer av de kunstige søtningsstoffene eller er det bare melkesukkeret? Jeg synes det er greit at vi drikker melk, men alt med måte. Vi er ikke kalver som bare kan drikke melk heller.

Kjøtt produsert i Afrika, Australia og Sør Amerika er vanlig å finne i kjøttdisken. Hvorfor må vi reise verden rundt for å få tak i det som vi har her hjemme. Er vårt kjøtt så dårlig at det ikke kan selges eller er det for godt til at vi får nyte det? Jeg vet at den beste torsken eller kanskje det er skreien som blir saltet og tørket til klippfisk blir fraktet til Portugal, Spania og Italia. Her til lands får vi restene av det som ikke blir solgt til utlandet.

En annen ting jeg reagerer på er alt søtstoffet som benyttes i alle mulige og umulige produkter. Det sprøytes inn forskjellige søtningsstoffer i alle tenkelige og utenkelige matvarer. I tillegg har de funnet ut at salt må til for å få den rette smaken. Alle har salt og kan lett salte sin egen mat. Hvorfor må de salte så mye på forhånd?

Er det rart at voksne, men også spesielt mange barn har matallergier, matintoleranse eller er matresistente med alt det rare som er i mat vi kjøper i butikken. Mange tjener seg rike på å veilede folk om hva de skal spise og hva de må holde seg borte fra. Siden vi alltid er i den såkalte «tidsklemma» er det mye ferdigmat som benyttes og da spesielt i barnefamiliene. Jeg er imponert over overlege Berit Nordstrand som har 6 barn og lager all mat fra scratch. Det står det virkelig stor respekt av. Jeg skulle ønske at det ble mer fokus på matlaging på skolen fra ganske tidlig i barneskolen. Da kunne barne bli vant med å skrelle grønnsaker og poteter og lage skikkelig husmannskost og bli kjent med vanlig mat.

Tenk over hva du spiser.

Ønsker dere alle en fortreffelig fredag og nyt helgen!

Siste innlegg
bottom of page