top of page

Raus

Ordet raus kan bety så mange ting. Synonymene som kommer opp er blant annet: gavmild, godhjertet, edelmodig, flott, romslig, mild, sjenerøs, rundhåndet, storsinnet og ødsel. Vi legger nok forskjellig betydning i ordet alle som en. Hva kan man være raus med og hvordan kan vi gjøre det?

Det er ikke bare de som har penger nok som kan være rause. Ofte viser det seg at de som er rike er ganske påholdne med sin rikdom. De teller mer på sitt jordiske gods og gull enn å bruke det på en god måte. Kostbare presanger og lovnad om gull og grønne skoger kan glede i begynnelsen, men det er ikke alltid at det fenger i lengden. Selvfølgelig er det fantastisk å treffe en som spanderer i øst og vest. Er det for å betale seg ut av noe, er det sjelden dette blir sett på som at en er raus.

En ting som ikke koster noe er kjærlighet. Er man raus på kjærlighet til mann, barn og barnebarn så koster det deg lite, men mottaker føler det så godt, sterkt og trygt. Det er ofte en omsorgsperson som gir raust av sin godhet, varme og trøst – av hele sitt hjerte. Er noen syke er det godt å være tilstede og hjelpe der hvor det trengs med pass, handling, stell og ikke minst være der for å snakke og vise omsorg. Det er utrolig hva det gjør med helsa og med følelsen av å ikke ligge alene og være syk.

Jeg kjenner mange som strikker og syr og gir til forskjellige organisasjoner og lag for å hjelpe til og spe på økonomien. Det siste jeg så var at de strikket orange skjerfene til kirkens bymisjon. Tanken var å glede en som gruet seg til jul. Noen strikker til

og utlodninger i forbindelse med kreftsaken og uendelig mange andre formål. Det er godt å være med å støtte slike prosjekter i den grad man klarer og som regel har man litt tid til å strikke, hekle eller sy noe dersom bare viljen er tilstede.

En ting som jeg er raus på er ideer. Tidligere var jeg mer forsiktig med å komme frem med mine kreative løsninger, for hvem var vel interessert i å høre om de. Nå har jeg funnet ut at det faktisk er viktig å være en løsningsorientert og kreativ person. Det å se enkle løsninger er en god ting. Ofte blir de gode løsningene til bare en snakker om det en skal gjøre eller lage. Når det kommer flere forslag, får en tenkt seg litt om og så kommer en plutselig frem til hva eller hvordan en vil gjøre eller ha det.

Noen er flinke til å ringe til sine venner. Mange sitter alene hjemme og en koselig prat lyser opp i tilværelsen. Det er utrolig hva det kan bety. Energien som bygger seg opp og viljen til å gjøre noe annet enn å sitte inne å sture blir større. Det er sjelden man tenker på at dette er faktisk personer som gir av sin tid. Tid vet vi jo godt er en av de største mangelvarene vi har nå.

Mat er et område som ligger mitt hjerte nært. Jeg har alltid laget mye mat. Det er i min natur vanlig å dekke på og servere mine gjester. Mye mat til alle anledninger og dele ut av det jeg har laget. Prøve mye oppskrifter, invitere og kose oss.

Har du tenkt på at du faktisk kan være raus når du deler av din erfaring og kunnskap? Noen mennesker holder sine kunnskap for seg selv. De er opptatt av å være den eneste som kan og forstår og tror at dette er den beste måten til å holde på jobben sin. Andre deler raust og forsøker å få sine medarbeidere opp og frem.

Det å være raus i hverdagen kan ikke roses høyt nok. Vær tilstede for dine nærmeste og tenk og ikke minst føl på hva du får tilbake. Kjenn hva det gjør med deg. Jeg er sikker på at du får det mye bedre med deg selv om du klarer å gi litt mer av din tid, dine kunnskaper og har du mulighet til å lage noe som kan gis til andre så vil du kjenne gleden av det lenge.

Vær rause med hverandre!

Siste innlegg
bottom of page