top of page

Glede seg over


Det er så utrolig mangt og mye som en kan glede seg over i livet. Det kan være alt fra barn og barnebarn til raklene som henger på trærne og som begynner å åpne seg nå. Å glede seg over noe er det som gir mitt liv en større dimensjon.

Hva gleder vi oss over? Det er så forskjellig hva folk gleder seg over. Spør jeg mine barnebarn så kan det være alt fra godteri til en tur på ski og akebrett. Det er som regel små ting som skal til for å glede. Til bursdager og jul lager de ønskelister og ønsker seg forskjellige ting. Det kan være alt fra klokke, sykkel eller hjemmestrikket jumper. De kan begynne i lang tid i forveien å glede seg.

Jeg tenker tilbake på da jeg var liten. Det var trangere tider økonomisk. Det var heller ikke så stort utvalg, men jeg hadde alltid et ønske om noe. Jeg måtte spare og alle pengene jeg fikk som gave eller tjente gikk med til sparing. Jeg husker at det første jeg kjøpte var en rød, fin dukkevogn. Den var aldeles fortryllende og jeg lekte med den hele tiden. Når det stundet mot jul, var det alltid stas å ta en tur ned i byen og se på utstillingene og fortelle hva en ønske seg. Lekene var de samme år ut og år inn. Annedukkene fikk kanskje en ny kjole og hårsveis, men størrelsen og fasongen var lik. Da jeg skulle kjøpe sykkel var det to merker enten DBS eller Svithun vi kunne velge blant og så var de vanligvis i 2 forskjellige farger. Det var som regel ikke så vanskelige valg.

Før i tiden var det vanlig å kle seg opp på søndager og når en skulle i selskap. Da tok en finklærne på. Det var stor stas. De måtte ikke bli ødelagt og en passet godt på både klær og sko. Nå bruker vi de nye klærne med en gang og det er viktig å se bra ut alle dager i uken. Det var også vanlig å ha en god søndagsmiddag. Nå er vi mer påpasselig med hva vi lager til middag og bruker mer tid og penger på gode, lokale råvarer og smaken må være spennende. Hvordan klarer man å glede seg over noe når man hele tiden har det mest spennende til hverdags?

Nå til dags er det ganske annerledes. Alt må endres og få ny design og det gjelder alt fra biler til de minste ting som

og post-it lapper. Det er viktig for detaljindustrien at de riktige personene blir påvirket av reklamen slik at de kjøper og får deretter andre til å kjøpe. Du har vel ikke en gammel modell? Mobiltelefoner er en av tingene som byttes ut hele tiden. Nye modeller som har mer elegant design og med «revolusjonerende» nyheter som du ikke kan leve uten markedsføres. Det er vanskelig å la være å kjøpe og det føles som du er en sinke om du ikke følger med. De unge er spesielt utsatt for denne trenden.

Skal du på ferie er det om å gjøre å finne nye og utfordrende reisemål. Det kan se ut som vi stadig må hige etter noe som er bedre enn det du var på sist. Storbyferier er viktig for å gjøre livet bedre. Eller er det for å ha noe å skryte av?

Det virker for meg som om vi har vanskeligere for å glede oss over noe nå for tiden. Det vi skal ut på, gjøre eller kjøpe må hele tiden «toppes», gjøres bedre enn sist og ikke minst bedre enn andres. Blir vi gladere av å ha det slik? Jeg tror at det er viktig å stoppe opp og vurdere om en skal følge med og være på toppen av dette kappløpet eller om en kan og bør ønske seg andre verdier. Dessverre er vi i vårt velferdssamfunn så opptatt av bruk og kast at vi ikke ser verdien av de ting som det er arbeid og omtanke med at vi mister noe av den arven. Heldigvis ser jeg at det er stort fokus på å strikke for tiden. Det ligger mange timers arbeid i en strikket kofte i flere farger og garnet er dyrt. Disse plaggene blir brukt og bevart. Jeg har også sett mange grupper på facebook som fremmer kjøp og salg av brukte klær og sko. Det er kjekt å se at flere synes det er viktig med gjenbruk.

Alle trender har selvfølgelig unntak og nå har vi vært i gjennom en minimalistisk tid der alt skulle kastes. Hvilken trend vi er på vei inn i er jeg ikke helt sikker på at noen vet, men det ser ut til at folk tar mer vare på de tingene de har og maler om og restaurerer. Kanskje det er noe i ordtaket: «Nød lærer naken kvinne å spinne».

Ønsker alle en god dag og finn gjerne ut hva dere gleder dere til i hverdagen. Gi meg gjerne en kommentar under bloggen her.

Siste innlegg
bottom of page