top of page

Hobby


Har du en hobby? Jeg har mange. Det varierer med årstidene og det er vanskelig å få tid til alle. Hobbyene har også variert gjennom livet, noen nye har kommet, noen har gått og noen har bestått.

Jeg begynte å strikke da jeg var 5 år. Først noen dukkeskjerf som var smale og fine i begynnelsen til de ble breiere og breiere. Da vi fikk håndarbeid i tredje klasse, var jeg dreven og hjalp de som aldri hadde forsøkt seg inn i strikkeverdenen tidligere. Jeg strikket min første jumper med fletter i en flott gulfarge og det neste prosjektet var en kofte. Senere ballet det på seg og jeg strikket så snart jeg hadde en anledning. Passet jeg brødrene mine så var strikketøyet med. Jeg laget mine egne mønster. Faktisk var strikking like så populært den gang som nå og da vi spurte om å få strikke i timene på videregående eller gymnaset som det het den gang, fikk vi lov dersom vi kunne strikke i «blinde». Det ville si at vi ikke så ned på strikketøyet og kunne konsentrere oss om det som foregikk i timene. Det var selvfølgelig ikke alle lærene som var like velvillige, men vi koste oss og produserte masse i timene.

Min mann var radioamatør. Det brant han skikkelig for. Han var en person som likte å bygge sine egne radioer, antenner, modifisere gamle apparater og finne nye løsninger. Da vi bygde på Lura, søkte han om å sette opp teleskopisk gittermast på nesten 20 meter til å ha antenner i. Det var landemerket på Lura i nærmere 30 år. Han hadde kontakt med hele verden og likte godt å morse. Han var glødende interessert i hobbyen sin, levde og åndet for den. Var vi på fjellturer, var radioen med for å se hvor stor dekning det var på de forskjellige fjelltoppene nært og fjernt. Vi var på de alle. Jeg var også radioamatør, men på et helt annet plan.

En jeg kjenner var hos bedriftslegen. Helsen var bra, men spørsmålet han fikk der kunne han ikke svare på. Det var: Har du en hobby? Han gikk hjem og tenkte og spurte konen, men det var ingen hobby som han kom på at han hadde hatt verken som barn, ungdom eller nå som voksen. Dager og uker gikk og han ble mer og mer i tanker over dette. Mannen var veldig sosial, likte godt å fortelle vitser og var god på dansegolvet, men hobby, nei det hadde han ikke og det var viktig å ha ifølge legen. Til jul det året fikk han fiskestang av konen. Det var kjekt og det ble mange år med fisking.

Hvorfor er det så viktig med en hobby? Har du en hobby kan du koble av fra hverdagens kjas og mas. Du kan finne roen, du er i flyt og tiden forsvinner, du får benytte din kreative hjerne og utfordre deg selv og du kan lage noe som andre kan dra nytte av. Du slipper å kjede deg og lure på hva du skal finne på. Noen ganger føles det som om du er i ditt eget lille univers mens andre ganger er du sammen med likesinnede og diskuterer «så fillene fyker». Det er lærdom og utvikling i det.

Det å ha en hobby gir en utfordring av sinnet, en helsemessig gunst, du treffer likesinnede, drømmer deg vekk og får masse krefter til å gjøre de hverdagslige syslene. Min kommentar er: Utfordre deg selv, se hva du trives med å gjøre og start opp. Du har ingenting å miste, men vil oppleve en enorm glede. Er du noe du vil, klarer du alltid å rydde plass enten det er tidsmessig, sted eller rom.

Ønsker deg en koselig dag med tid til litt hobby.

Siste innlegg
bottom of page