top of page

DAB


De siste årene har det vært mye snakk om dab og i det siste er det slukking av FM nettet som har blitt diskutert. Ikke alt går som folk ønsker, og litt problemer må man jo regne med. Bildet viser solnedgang og kanskje det betegner dab's slukking også??

I begynnelsen var det spennende å høre at det ville komme noe nytt og revolusjonerende. Måtte få tak en en dab radio og det fikk jeg. Lyden var god og den var ikke vanskelig å stille inn på de kanalene jeg ønsket. Dab radioen ble stående på kjøkkenet. Imidlertid har jeg fremdeles ganske mange vanlige, gammeldagse radioer rundt om i huset fra loft til kjeller. Da jeg satte på radioen i stuen for å få med meg det programmet jeg hørte på kjøkkenradioen, så fant jeg ut at det var en stor tidsforskjell på vanlig FM og dab.

Tenk, det nye dab systemet «gikk» mye senere enn det eksisterende. Så uvant at ny teknologi oppførte seg slik. Så samspill mellom radioene, som ellers fungerte greit, var utelukket. Antenne var viktig tidligere og jammen har ikke dab radioene også en antenne. Videre var det ny utvikling i teknologien og så var det dab+ som en måtte ha.Vanlig dab var avleggs allerede fikk jeg høre.

Så kom beskjeden om at FM nettet skulle slukkes. Vi hørte det, men trodde ikke at det var sant. Hvorfor slukke noe som fungerer greit? Senere hørte vi at nabolandene hadde bestemt seg for å opprettholde FM nettet. Norge holdt på sitt og bygger videre og har nå slukket første del av landet som planlagt.

Selvfølgelig kan gamle FM radioer bygges om så lenge de er utstyrt med en AUX utgang. Jippi!! Hvem tar kostnaden med det? Radioen i bilen blir plutselig også avleggs. Kanskje jeg må selge bilen for å få en med dab.

Heldigvis er Norge et rikt land og har råd til å bygge ut et nytt landsdekkende dab system. Kostnaden med å kjøpe nye radioer og eventuelt bygge om tar jo den enkelte forbruker så det merkes ikke. Hva med alle de gode og godt fungerende radioene som nå havner på søppelfyllingen. Er det slik vi ønsker å vise våre barn at det skal gjøres. Bare kast og kjøp nytt! Jeg liker ikke den mentaliteten.

Tilfeldigheter gjorde at jeg så på Godmorgen Norge en morgenstund før jul. Denne dagen hadde de besøk av to personer som snakket om dab. Den ene var en traust person som kunne alt om ombygging av gamle radioer og forsvarte utbyggingen av dab nettet. Den andre var en yngre mann som tok det hele med ro. Han fortalte at det enkleste var å benytte seg av wi-fi og internett og lytte på radioen via det. Så smart! Selvfølgelig kan vi det. Vi lytter på spotify og annet via mobilen og det er ingen grenser når vi bare er koblet til Wi-fi eller internett. De fleste har nå bluetooth i bilen så der går det like greit.

Nå reklameres det med at det er så godt utbygd 4G og snart kommer vel 5G for fullt. Dette blir rene luxusen. Men, hva skal vi da med dab nettet? Hvorfor har ikke de smarte som styrer tenkt på dette? Tror ikke det er så mange som er lei seg når de legger ned dab nettet. Så får vi heller avskrive det som en dab i likhet med en mong og alt det andre som har fått egne navn for verdier.

Ønsker dere alle en god dag og lytt til det dere liker best. For meg blir det en tur ut for å høre om det er noe fuglesang.

Siste innlegg
bottom of page