top of page

En sang for livet


Sist søndag var jeg på et seminar med tittel: En sang for livet.

Jeg var så heldig å bli invitert til et seminar som tok for seg hva sang kan bety og hva sang og musikk kan gjøre med en. Hva har musikk betydd gjennom årene. Vi fikk se bilder alt fra Tut Ankh Amon’s grav, veggmalerier og bilder av villsvinstrompeter og bronselurer. Tenk at allerede på den tiden var det viktig med musikk.

Senere fikk vi høre om superlæringsmetoden som psykolog Dr. Georgi Lozanovs benyttet med pugging av gloser ved hjelp av musikk. Interessant var det også å høre at personer med ADHD som fikk høre musikk mens de jobbet med for eksempel matteoppgaver, jobbet mer effektivt og hadde bedre resultat.

Stemmen er også viktig. Det antas at mantra er den eldste form for musikk. Vi fikk høre Bach’s Ave Maria sunget av Leontyne Price og det var så sterkt å høre på at tårene mine silte nedover kinnene. Det er stor kraft og gir en utrolig energi av å synge noe sammen. Bare kjenn etter neste gang du er med på det.

Sang og musikk er viktig. Tenk på hvor enkelt det er å gjøre husarbeid når du setter på god musikk med ganske høyt volum slik at det høres selv om du støvsuger. Det er digg. Når jeg er ute og kjører har jeg ofte på musikk og synger med. Utrolig hvor lett humør du får etterpå. Har du ikke prøvd så bør du gjøre det neste gang du er alene i bilen.

Akustikken er også viktig. Det er fantastisk å høre musikk i store katedraler og til og med i saltgruvene i Krakow i den underjordiske, store katedralen er velkjent, men det fikk jeg ikke høre da jeg var der i høst. De som har vært i pyramidene forteller at også der er det imponerende akustikk.

Vi fikk en oppgave som gikk ut på å fargelegge et bilde. Det var nydelig musikk til arbeidet. Den het Musicure en serie på 10 cd’er. Bilde forestilte en port og vi skulle kjenne på hva det gav oss både på det ytre og indre plan. Denne oppgaven var tidligere benyttet i en 10. klasse med nesten 30 elver og der fikk en virkelig se den store spredningen i farger. Litt utrolig var det å høre at noen av elevene ikke kunne se for seg at de skulle åpne dørene og gå inn. Kanskje det er litt skremmende å kjenne på sine egne følelser og stenger igjen porten.

Jeg laget en grønn port med messingbeslag og la ned mye energi i å få sterke farger og få frem detaljer med de grønne plantene som slynget seg rundt. Da vi forklarte hva vi hadde tenkt, var det mange følelser som kom frem. Etterpå fikk vi spørsmål om vi ville gå inn vår egen port eller om vi ville gå inn i en annens port. Flere følte at den grønne porten var en healing port og ønsket å ta turen inn der. Det kunne ikke ha stemt bedre. Øverst ser dere bildet mitt.

Ønsker dere alle en god helg med masse sang og musikk.

Siste innlegg
bottom of page