top of page

Det snør, det snør, tiddeli bom


Det startet så forsiktig i går med litt sludd. Dette går nok over til regn, tenkte jeg og ventet tålmodig på våren. Stor var forundringen da jeg våknet i morges og merket at alt var så stille. Kan det ha kommet snø i natt?

Merkelig så stille og rolig det er når det ligger et teppe av snø ute. Når det lysner, hører jeg elleville unger på vei til skolen. De tar seg en ekstra tur innom de partier med snø som ligger helt uberørt. Må bare sette sine avtrykk der. Snart er det liv og røre på lekeplassen og akebakken. Hele barnehagen er på tur for å ake og kose seg i snøen. Det er ikke hver dag vi har den muligheten nå for tiden.

Jeg har vært ute og fjernet snøen i gårdrommet mitt. Snølaget vel ca 5 cm så det var ikke store laget med snø, men siden arealet er stort, merkes det godt. Det er tungt å fjerne. Dermed ble det litt trim i dag også. Heldigvis har jeg både tid og krefter til å ta meg av slike ting. Jeg vant til å rydde opp. Det føles mye kjekkere å slippe å gå i et lag med snøsorpe når det smelter.

Utrolig så mye lysere det blir når det ligger snø utenfor. Denne mørke tiden i januar, når vi har tatt ned all julebelysning, virker enda mørkere enn vanlig. For meg virker lyset inn på hele meg. Jeg får lyst til å gjøre noe mer, får nye ideer og mer energi. Det er herlig å kjenne at det går mot lysere tider. Snart kommer våren med alt vi kan se og gjøre i hagen og på hytta. Kanskje på tide å starte noen forberedelser allerede nå. Som leder i Hageselskapet Gand er det viktig å følge med på hva som skjer og ta del i det jeg synes trengs. Jeg ser på facebook at noen har sådd allerede så nå begynner det å bli kjekt.

Det er merkelig hvor alle naboer kommer ut for å måke. Det har vært innevær i mange uker, men så plutselig kommer folkene ut av husene sine. Flere tar seg en tur, alle hundene må få seg en ekstra lang tur. Snøen gjør noe med folkene. De får røde kinn og øynene får en egen glans. Luer og votter må frem fra skuffen og kanskje er det hjemmestrikkede plagg som får lov til å lufte seg. Jeg får lyst til å lage engler i snøen. Blir nok ikke for gammel til å leke når snøen innbyr til det.

Hørte på radioen i går at det kom mye snø på Østlandet. Det meste av tog sto og mange kom for sent til møter og avtaler. Det er rart hvordan snøen kan sette en rask stopper for så mange ting. Jeg trodde vi her i nord var vant med å håndtere snøen, men det virker som vi aldri blir helt fortrolig med hvordan det virker.

Dessverre er det mange gamle og uføre som sliter ekstra mye når det kommer snø. Det blir en stor hindring og det blir vanskelig å utføre de oppgavene som en ellers ville gjort. Jeg får håpe at det ordner seg likevel og at en har mat i hus og slipper å gå ut for å handle før det er brøytet og saltet og tilbake til normalen.

Det er ingen tvil om at barna koser seg. Nå får de endelig bruke ski, akebrett og alt de fikk i julegaver. Jeg husker tilbake da jeg gikk på skolen. Da fikk vi rennelov. Da fikk alle lærere og elever skolefri og jubelen sto i taket. Vi kunne gå hjem og kose oss i snøen. Hjemme fikk vi varm kakao og spiste maten ute. Det var ekstra kos.

Fremdeles er det under frysepunktet. Det er kjekt så lenge det varer. Vi er ikke vant med å ha snøen i dagevis her på Vestlandet, så nå er det på tide å ta turen ut og bare nyte det. Jeg oppfordrer alle til å gjøre det samme. Kos dere og legg bort alt det som må gjøres i dag av vasking, støvsuging, stryking og kom dere ut. Det gjør så godt for kropp og sjel. Ta frem den barnslige gleden og kos dere og le masse. En god latter forlenger livet så det trenger vi mye av.

Ønsker alle en herlig dag og Nyt dagen i langdrag!

Siste innlegg
bottom of page