top of page

Et nytt år


Velkommen 2018. Det er store sjanser for at dette året vil bli enda bedre enn forrige. Nå som vi er klar over at disse dagene som kommer og går, faktisk er livet vårt det handler om.

Hvordan kan man komme seg videre når man føler at en står i stampe og trør i seig masse. Jo, det er mange grep man kan ta selv uten å har tatt mange kurs og gått til behandlinger. Det handler om å ta vare på seg selv og ikke minst ha troen på seg selv. Dette skulle man tro var enkelt, men det er faktisk noe av det vanskeligste man kan gjøre. Det er enklere å ta vare på andre enn seg selv.

Dette handler ikke om at en går til frisør, manikyre, pedikyre eller massasje. Det er ting som viser utenpå mennesket. Jeg tenker mer på det som foregår inni en selv. Når var du tøff nok til å stå imot og si nei når du ble bedt om å gjøre noe, igjen. Når tenkte du at du var god nok og at du på lik linje med andre ville klare å gjøre det samme? Mennesker i dag går rundt og har vondt i magen og hodepine fordi de ikke tar seg selv med i betraktningen når de tar en avgjørelse. De spør ikke sitt innerste jeg om det er rett eller galt. Ofte vet du bare at dette skulle jeg ikke gjort, men gjør det likevel. Det er ikke uvanlig at problemene kommer opp når en skal sove. Da er det stille og tankene begynner å gjøre seg gjeldende. Da kan det hope seg opp med spørsmål og tankerekker som blir så heftige at det ikke lar seg gjøre å få sove etterpå.

Læren om personligheter, enneagrammet gir meg mange rettesnorer på hva mennesketypene kan og bør gjøre for å få det bedre med seg selv. Svært få mennesker er klar over dette. Selv var jeg helt uvitende om det meste og var forundret over å oppdage meg selv da jeg tok dette kurset. Nå forstår jeg hvorfor jeg gjør som jeg gjør. Dette er kanskje noe du også ville hatt godt av å vite. Hva vil gjøre deg godt og hvilke «feller» bør du unngå. Ta kontakt så kan vi sammen se hva som ligger og venter på å bli oppdaget hos deg.

Hva kan få deg til å tro på deg selv? De fleste har sperrer og tenker at det klarer jeg ikke og det er ikke vits å starte prosessen en gang for jeg vet at dette klarer jeg ikke. Sannheten er at du klarer alt det du har satt deg som mål. Dette er en av forutsetningene vi lærer i NLP. Det er viktig å starte med å tro at dette vil du klare. Da har du mye større sjanse til å klare det. Selvfølgelig må man starte med et skritt av gangen. Du kan ikke stupe fra 10 meteren før du har forsøkt fra bryggekanten.

Det er veldig viktig å jobbe med selvtilliten. Alle har den og alle har kjent på den en gang. De aller fleste har kjent på den mange ganger. En stor utfordring er det man kaller «styggen på ryggen». Onkel P setter ord på angst og depresjon på en måte som vi hittil ikke har sett. Hør selv hva han synger om. Jeg tror at mange kjenner til denne pinen og diskusjonen som foregår oppe i hodet. Skal, skal ikke tro at jeg kan klare å gjøre noe.

Janteloven er også en ting vi tenker på. Kanskje ikke så mye som tidligere, men den er stadig med oss. Aksel Sandemose har formulert Janteloven i romanen sin: «En flyktning krysser sitt spor» allerede i 1933. «Du skal ikke tro at du er noe. Du skal ikke tro du er like meget som oss. Du skal ikke tro du er klokere enn oss. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss. Du skal ikke tro du vet mer enn oss. Du skal ikke ...osv» Denne teksten gir et godt bilde av hvor flinke vi er til å trykke hverandre ned. Hva med å starte med å fortelle andre hvor flinke du synes de er.

Jeg kjenner noen som er rause med de gode ordene. De tar gjerne for seg noe du har gjort og sier at det var fint eller smart gjort. Å så godt det føles å få slike kommentarer. Jeg blir så glad og varm inni meg. Jeg får lyst til å gjøre enda mer av det jeg har fått ros for. I tillegg har jeg blitt flinkere til å uttale slikt selv, gi ros til både kjente og ukjente. Man vokser av slikt som menneske. Det gjør noe med deg. Det er ikke nok å bare tenke tanken at det var fint eller bra gjort, det er heller ikke nok å fortelle vennen eller venninnen om noe du syntes noen gjorde fint og flott. Det må uttrykkes til den som har gjort det. Et ord sier så mye mer enn en tanke. Husk det neste gang du står ovenfor noe og noen som du kan gi en positiv kommentar til. La året 2018 bli det året der vi ser og snakker med menneskene rundt oss og ikke minst, tar vare på verdiene i oss selv.

Ønsker alle et fantastisk nytt år.

Siste innlegg
bottom of page