top of page

Høst


Høsten er kommet. Løvet fyker rundt meg når jeg er ute og går. Det blåser godt og det er regn i luften. En ny årstid er på trappene. Det er bare å se seg rundt så forstår du at ting er på hell. Men, se det vakre rundt deg. Nyt fargene som kommer, rognen med sine orangerøde klaser med bær, nypene som titter frem inn i mellom blomsterprakten. Løvet får sine nydelige høstfarger og stråler om kapp med de siste blomstene. Det er uendelig vakkert rundt oss og det er bare å våkne opp og se seg rundt.

Sterke, klare dype farger har alltid vært på min palett. De gjør meg godt. De er de fargene jeg kler best og heldigvis liker best. Det er nok slik for de fleste. Noen har vanskelig for å forstå at det går an å kle seg i orange og rødt. Det har nok litt å si hvem du er. Liker du å være i bakgrunnen, ikke vise igjen i mengden, så velger du sort, grått og mørkebrunt. Blir du derimot påvirket av farger og kjenner på deg at fargene du har på deg hjelper deg å utstråle mer energi og gir deg styrke så velger du heller det.

Høsten bringer budskap om kaldere værlag. Mange av trekkfuglene har allerede forlatt oss og er snart på plass i de sydligere strøk. Det blir bare flere og flere mennesker som tenker de samme tankene og får seg en bolig i syden for å være i varmen. Hver sin lyst og glede. Jeg liker meg nok best på hjemlige trakter for nettopp å få se og oppleve alle de nydelige fargene som kommer hver høst og farger landskapet i sprakende glød.

Hver høst har jeg barnebarna med meg og plukker lønneblader. De har de flotteste fargekombinasjonene. Kastanjer har jeg plukket fra jeg var liten og bodde i nærheten av Ledaal. Da tredde vi kastanjene på tråd og brukte de som smykke. De er så brune, glatte og fine når vi tar de ut av sitt store robuste og piggete skall. Utrolig at der ligger kimen til et nytt stort kastanjetre. Kongler må vi også plukke. Nå har jeg funnet noen trær som har store fine furukongler. Akkurat rette størrelsen til å lage kranser med til jul. De ligger til tørking og venter på at små barn skal være med å jobbe med de.

Potetene har jeg for lengst tatt opp. Det var mellom noen regnbøyer. Plommene har nok andre forsynt seg med for det var verken noen på trærne eller på bakken under. Sandeplommene hadde fuglene forsynt seg av så der var det noen rester. Får klare meg uten de i år. Fuglene skal også ha sitt og da kan jeg vente litt før jeg henger ut mat til de. Det er så kjekt å høre fuglesang så derfor er det viktig for meg å passe på at de alltid har noe mat. I tillegg er de dyktige insektfangere så dermed har jeg ikke så store problemer med det om sommeren på hytta heller.

Høsten er tiden på året når vi går mot mørke. Stearinlysene tennes og vi lager det koselig inne. Puter og pledd og så fyr i peisen. Det er noe som teller på en mørk og kald høstdag. Heldigvis lenge til det, tenker jeg når jeg ser at det er femten grader ute. Håper at varmen fortsetter ut hele september og gir oss noen indian summer netter. Det trenger vi etter den regnfulle sommeren vi har vært igjennom.

Høst, vinter, vår og sommer – en evig runddans. Hver årstid bringer noe godt med seg og høsten er for meg en klargjøring før vinteren setter inn. Det er innhøsting og tid med venner, god mat og ikke minst litt mer tid til håndarbeid og lesing. Hva er vel kjekkere enn å kunne gjøre det man helst vil. Nyt dagene og kjenn hvordan lukt og farger fyller deg med energi. Det er helt gratis og finnes i store doser rett utenfor ytterdøren din. Ta deg en tur ut og bare nyt det å være til....

Ønsker alle en nydelig høstdag.

Siste innlegg
bottom of page